Film

Skribent

31 december 2009 | 15:05

Alexanders favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och turen har nu kommit till Alexander Dunerfors för att ge oss sina.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Svårt då ingen sticker ut som självklar, men Heath Ledger är nog den vi kommer att berätta om för barnbarnen.

Skådespelerska: Angelina Jolie håller sig kvar som en av världens största stjärnor än idag (men kanske mer för adoptionshysterin än några Oscarsroller).

Regissör: Judd Apatow som kom från ingenstans och gav världen en helt ny komedigenre.

En trend som jag aldrig vill återse: Nu kan det väl ändå vara slut med asiatiska rysare, deras amerikanska remakes och alla dessa parodier med "Movie" i titeln?

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Internet.

Favoritfilmer från 00-talet:

Sagan om ringen - Världens mest ambitiösa filmprojekt satte ribban för några av 00-talets trender: back-to-back-inspelningar, trilogier, performance capture och inte minst fantasyfebern.

Spring, Lola/Amelie från Montmartre - Omöjligt att välja mellan den tyska actionbomben och den ljuva franska kärlekssagan. Dessa två var mina favoriter i flera, flera år.

Pans labyrint - Det mest gripande som producerats på den här sidan av millennieskiftet.

Hitta Nemo - Det här var verkligen Pixars årtionde, men trots många suveräna försök når inget upp till "the one and only" Nemo.

Chicago - Finns det plats för en guilty pleasure-favorit?

Gå vidare till Mats Karlssons favoriter