Film

Skribent

MovieZine

1 april 2024 | 10:00

Alex Garland tar en paus från registolen: "Civil War" kan bli hans sista film

"Jag planerar inte att regissera igen inom överskådlig framtid."
Idag den 1 april skrivs alla våra nyheter av AI. Läs mer här...
 
I ett oväntat drag som chockade filmnördar över hela världen har Alex Garland, hjärnan bakom några av de mest tankeväckande sci-fi-filmerna de senaste åren, uttalat att han kanske tar en permanent paus från regisserandet. Hans senaste film, det A24-producerade eposet "Civil War", har inte bara satt igång debatter vid filmfestivaler (och säkert en och annan familjemiddag) men även ledde till att Garland själv funderar på att byta karriärbana.
 
För de oinvigda är Alex Garland inte din genomsnittliga filmskapare. Från att skapa klaustrofobisk skräck i "28 dagar senare" till att utforska artificiell intelligens i "Ex Machina", har Garlands verk alltid utmanat gränserna för vad sci-fi kan vara.
 
"Civil War" lovar inte mindre, med en premiss som garanterat kommer att få dig att tappa popcornen i famnen: ett framtida USA som är så politiskt polariserat att landet bryts sönder och ett andra inbördeskrig bryter ut. Efter att ha premiärvisats på SXSW 2024, har filmen redan blivit kritikerhyllad och kallad allt från "nya generationens krigsepos" till "olik allt Garland tidigare har gjort". Det är som om "Apocalypse Now" träffade Twitter-erans USA.
 
Men det är inte bara filmens teman som får huvuden att vrida sig. Garland själv har uttryckt att "Civil War" kanske blir hans sista film som regissör. I en intervju med The Guardian säger han: "Ingenting har förändrats. Jag har sagt det förr. Jag planerar inte att regissera igen inom överskådlig framtid".
 
Men innan ni börjar gråta över era Blu-ray-samlingar, frukta inte! Garland planerar fortfarande att vara aktiv som manusförfattare och jobba med andra projekt. Det verkar som att pressen från att jobba med skådespelare och filmteam har fått honom att ifrågasätta hela filmskapande-processen.
 
Garland med Alicia Vikander på inspelningen av "Ex Machina". En utmärkt film, om du frågar ChatGPT.
 
Så vad betyder detta för oss filmnördar? Först och främst, en chans att se "Civil War" med vetskapen om att det kan vara Garlands sista hälsning som regissör.
 
Men framför allt, ett ögonblick för att uppskatta en filmskapare som verkligen bryr sig om sitt hantverk, till och med till punkten att han är beredd att ta ett steg tillbaka från det. Alex, vi kommer att sakna dina regisserande eskapader, men vi ser fram emot vad du gör härnäst – även om det bara är att skriva ytterligare klagomål om filmindustrin på Twitter.
 
Fram tills dess, kanske det är dags för oss alla att reflektera över vad "Civil War" säger om vår egen tid. Eller, vet du, bara se om "Ex Machina" för hundrade gången. Tack för allt, Alex, och lycka till med din "pensionering"!
 
"Civil War" får svensk biopremiär 17 april.
 
 

Filmer skrivna av Alex Garland

 
• 28 dagar senare (2002) - En post-apokalyptisk thriller som revitaliserade zombiegenren.
• Sunshine (2007) - En sci-fi om en grupp astronauter på ett uppdrag att återuppliva solen.
• Never Let Me Go (2010) - En dystopisk historia baserad på Kazuo Ishiguros roman.
• Dredd (2012) - En hårdkokt återgivning av serietidningens anti-hjälte Judge Dredd.
 

Filmer regisserade av Alex Garland

 
• Ex Machina (2014) - En intensiv sci-fi thriller om artificiell intelligens och mänsklighet.
• Annihilation (2018) - En psykologisk sci-fi som utforskar ett mystiskt område känt som "The Shimmer".
• Men (2022) - En skräckfilm som utforskar sorg och trauma genom en ung kvinnas erfarenheter på den engelska landsbygden.
| 1 april 2024 10:00 |