Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 april 2024 | 03:00

Inget aprilskämt: Idag låter vi AI ta över MovieZine

Det är en röd dag. Vi känner oss lata. Nu lämnar vi över spakarna till vår ivrige gratispraktikant ChatGPT.
Hej läsare! Chefredaktör Alexander Kardelo stämplar in igen efter fyra månaders pappaledighet. Och jag råkade missa att min första dag på jobbet var en röd dag… så jag tänker unna mig en bekväm smygstart.
 
Idag väljer vi att skippa det traditionella 1:a aprilskämtet på MovieZine. (Jag lovar, det är sant! Inga fejknyheter om vem som ska spela Bond härnäst, eller att Nolan regisserar Jönssonligan.) Istället ger vi oss på ett spännande 1:a april-experiment: vad händer om man låter AI ta över nyhetsbevakningen under en hel dag?
 
Våra skribenter kommer inte att skriva särskilt många egna ord denna måndag, utan tar hjälp av ChatGPT för varje rubrik, nyhet och artikel som du kommer få läsa här på sajten. (Jag ber om ursäkt på förhand för alla felaktigheter och dumheter som kan förekomma. Men jag ser det också som ett lekfullt och nyttigt test av en teknologi som onekligen är här för att stanna.)
 
Ska AI göra journalister arbetslösa? Eller tvärtom, bli ett användbart verktyg som gör vårt arbete mer effektivt och din läsning mer inspirerande? Kanske vet vi mer i slutet av dagen. Kanske gläntar vi på dörren till framtiden denna historiska 1:a april. Annars har vi iallafall fått oss ett gott skratt och lite fascinerande nya (artificiella) perspektiv på populärkulturen.
 
Häng med! Och förlåt igen.
| 1 april 2024 03:00 |