Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 juni 2022 | 09:00

Aki Kaurismäki gör comeback med ny film

Den finske, Oscarsnominerade filmskaparen gör comeback med en ny film som spelas in i höst.
Alltid spännande regissören och manusförfattaren Kaurismäki, som anses vara Finlands största, släppte sin senaste film ”Ljus i natten” 2017 varpå den vann Silverbjörnen i Berlin. Men därefter meddelade han att han på grund av trötthet och viljan att starta sitt liv planerade att gå i pension.
 
Nu kan hans många fans glädjas åt att han gör comeback då han planerar att regissera en ny film, ”Dead Leaves”, som ska spelas in i augusti i år, rapporterar Variety. Det blir filmskaparens 19:e långfilm och fjärde installationen i hans Proletariat Trilogy som från tidigare består av ”Skuggor i paradiset”, ”Ariel” och ”Flickan från tändsticksfabriken”.
 
I huvudrollen ser vi Alma Pöysti, som nyligen spelade Mumin-skaparen Tove Jansson i biopicen “Tove”. Även Jussi Vatanen, som vi sett i ”Okänd soldat” och populära ”Lapland Odyseey”-trilogin, är klar för att medverka. Om filmen säger Kaurismäki att det blir hans vanliga kombination av humor och svärta.
 
- Tragikomik verkar vara min genre. Jag vill återvända till teman kring min ungdom och diskutera den lilla mannens kamp mot den ansiktslösa maskingen - och honom själv - allt medan man inte glömmer humorn.
 
Filmen planeras få premiär 2023.
| 12 juni 2022 09:00 |