Serie

Skribent

Thomas Linnaeus

23 april 2023 | 14:00

Har Cleopatra “fel” hudfärg i nya serien? Regissören bemöter kritiken

Castingen av skådespelaren  Adele James i  “African Queens: Queen Cleopatra” har mötts av kritik och nu startat en diskussion om rasism i filmvärlden.
Netflix nya satsning “African Queens: Queen Cleopatra” har senaste dagarna mötts av kritik och anklagats för historieförfalskning. En advokat har bland annat stämt Netflix för castingen av den egyptiska drottningen.
 
I dokumentärserien spelar nämligen den brittiska skådespelaren Adele James härskaren Cleopatra. Advokaten bakom stämningen menar dock att James har fel hudfärg. Nu bemöter regissören Tina Gharavi kritiken i en text på Variety:
 
- Varför skulle inte Cleopatra vara en syster med mycket pigment? Och varför behöver Cleopatra vara vit för vissa människor? Hennes närhet till vitheten tycks ge henne värde, och för vissa egyptier verkar det verkligen spela roll, berättar Gharavi.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Tina Gharavi, regissören bakom “African Queens: Queen Cleopatra”.
 
Vet vi exakt hur Cleopatra såg ut? Nej, menar Gharavi. Akademiker verkar vara överens om att pappan hade grek-makedonskt påbrå, medan mamman är okänd. Gharavi fortsätter:
 
- Så, var Cleopatra svart? Vi vet inte säkert, men vi kan vara säkra på att hon inte var vit som Elizabeth Taylor. Vi måste ha ett samtal med oss ​​själva om att vi diskriminerar utifrån hudfärg, och den internaliserade vit makt-kulturen som påverkar oss på grund av Hollywood.
 
Avslutningsvis drar regissören en parallell till dagens samhälle och menar att kvinnors berättelse måste höras - oavsett vilken hudfärg de har:
 
- Jag skulle vilja jämföra henne [Cleoptra] med kvinnorna i Egypten som protesterade under den arabiska våren, och till mina persiska systrar idag som gör uppror mot en brutal regim. Aldrig tidigare har det varit viktigare att ha kvinnliga ledare: vita eller svarta.
 
“African Queens: Queen Cleopatra” har premiär på Netflix den 10 maj.
| 23 april 2023 14:00 |