Serie

Skribent

Rebecca Unnerud

13 januari 2015 | 18:00

90-talets stora TV-stjärnor – då och nu

De spelade huvudrollerna i 90-talets största serier och var omåttligt populära. Vad hände sen?
Claire Danes är en av vår tids största skådespelare efter otaliga filmroller och ”Homeland” men hade en stor karriär redan på 90-talet med ”Romeo & Julia” som den största filmen. Men för många kommer hon alltid förbli Angela Chase efter ”Mitt så kallade liv”. När den visades hittade den inte tillräckligt stor publik utan tvingades läggas ner efter en säsong men har i efterhand uppnått kultstatus och huvudrollsinnehavarna Danes och Jared Leto har som bekant klarat sig ganska bra.

Gillian Anderson och David Duchovny från ”Arkiv X” och ensemblerna i ”Twin Peaks”, ”Beverly Hills”, ”Melrose Place” och ”Sex and the City” hade/har stora fanskaror. Här följer några andra som ni kanske minns. På en skala 1-5, hur har deras karriärer gått efter seriernas slut? 

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de allymcbeal

Calista Flockhart i "Ally McBeal" (1997-2002)


Då: Hon var oerhört firad som den excentriske advokaten Ally McBeal i tv-serien med samma namn. Under tiden var hon bland annat med i ”Things You Can Tell Just by Looking at Her”. Även om det snackades mer om Flockharts avmagrade kropp än hennes begåvning spåddes hon en lång och framgångsrik karriär efter att ha spelat titelrollen i denna nyskapande, galna och roliga serie. 

Nu: Efter seriens slut hade hon en bärande roll i ”Brothers & Sisters”, som gick i fem säsonger. Hon spelade även in sevärda skräckfilmen ”På andra sidan” 2005 som är den senaste filmen hon var med i. Flockhart har de senaste åren varit med i en del TV-serier men har inte haft någon vidare karriär utan störst fokus har legat på hennes man (Harrison Ford). 

Karriär efter seriens slut: 2/5

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de topher

Topher Grace som Eric Forman i "That '70s Show" (1998-2006)


Då: Som den bortkomna Eric Forman i komediserien som utspelar sig på det fantastiska 70-talet hade han den största rollen. Precis som serien i helhet var han rolig, kvick och fräck och var en direkt motpol till helylle ”Sjunde himlen” som sändes under samma period. Under tiden som serien pågick var han med i filmer som ”Traffic”, ”Mona Lisas leende” och ”In Good Company”. 

Nu: Graces första roll efter serien blev Venom i ”Spider-Man 3” och han har hunnit med en del film och tv de senaste åren (nu senaste en liten roll i ”Interstellar) men har blivit omsprungen av sina motspelare Ashton Kutcher, Mila Kunis och Laura Prepon. Under 2015 har han flera filmer på gång, bland annat ”American Ultra” där han spelar mot Kristen Stewart och Jesse Eisenberg, och börjar nu komma i kapp sina motspelare från nostalgiserien. 

Karriär efter seriens slut: 3/5 

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de lithgow

John Lithgow som Dr. Dick Solomon i "Tredje klotet från solen" (1996-2001)


Då: I serien som kombinerade sci-fi med sitcom spelade han huvudrollen som professor Dick Solomon alias den utomjordiske överbefälhavaren. Han var seriens populäraste figur och även om Lithgow långtifrån var en nykomling (han har varit med i filmer sedan 70-talet, exempelvis ”Cliffhanger”, ”Ömhetsbevis” och ”Garps värld”, blev Oscarsnominerad för de två sistnämnda) så nådde han den yngre publiken i och med denna roll.

Nu: Hans gästspel som Arthur Mitchell i fjärde säsongen av ”Dexter” resulterade i både en Golden Globe och en Emmy, vilket gör honom tämligen unik då han sedan innan hade både Golden Globe och Emmy för rollen i ”Tredje klotet från solen”. Han har verkligen visat upp att han är en mångfacetterad skådespelare och kan vara trovärdig i både komiska och allvarsamma roller. Han har de senare åren varit med i filmer som ”Kinsey”, ”Apornas planet: (r)Evolution” och nu senast ”The Homesman” och ”Interstellar”. Han och Alfred Molina spelar huvudrollerna i bioaktuella "Love is Strange". 

Karriär efter seriens slut: 4/5

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de buffy

Sarah Michelle Gellar  i "Buffy och vampyrerna" (1996-2003)


Då: På 90-talet var hon mångas favorit. Hon spelade Buffy i den enorma kultserien som ständigt får nya fans samtidigt som hon var med i några av årtiondets populäraste filmer - ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” (där hon träffade sin man Freddie Prinze Jr, en annan 90-tals darling), ”Scream 2” och ”En djävulsk romans”. 

Nu: Trots ganska många dåliga filmval har hon haft huvudroller i skräckisen ”Grudge”, Donnie Darko-regissören Richard Kellys ”Soutland Tales” och ”Veronika bestämmer sig för att dö” som bygger på Paulo Coelhos roman. Varken hon eller mannen har haft vidare bra karriärer efter att de kärade ner sig vilket kanske inte är så förvånande då de förvaltade sina stora 90-tals karriärer med att spela in ”Scooby-Doo”-filmerna i början på 2000-talet. 

Karriär efter seriens slut: 2/5

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de drquinn

Jane Seymour i "Dr. Quinn" (1993-1998)


Då: Hon var Rogers Moores bondbrud i ”Leva och låta dö” på 70-talet men det är som Doktor Quinn i en av världens populäraste serier någonsin vi framförallt förknippar denna otroligt vackra kvinna med. Läkaren som tar anställning i en föråldrad liten by i 1860-talets Colorado var moralpredikande men oj, så älskvärd. Seymour blev Emmy-nominerad och vann en Golden Globe för rollen. 

Nu: Det har blivit tämligen många mindre Tv-serier under 2000-talet med ”Smallville” som största titel. Seymour har inte heller varit med i särskilt många filmer de senaste åren men med ”Wedding Crashers” blev hon ett bekant ansikte även för de som fortfarande var bebisar när ”Doktor Quinn” gick. Trots detta blir det inte annat än bottenbetyg för denna begåvade skådespelare som är värd fler och större roller. Nästa år är hon aktuell i ett par filmer, en av dessa är kärleksdramat ”Bereave” där hon spelar mot Malcolm McDowell, och kan kanske med dessa vända skutan rätt.

Karriär efter seriens slut: 1/5

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de willgrace

Debra Messing och Eric McCormack i "Will & Grace" (1998-2006)


Då: Debra Messing och Eric McCormack spelade titelrollerna i denna Emmy Award-vinnande och Golden Globe-nominerade sitcom. Will, den homosexuella advokaten med pedantiska drag, och Grace, den neurotiska designern, var tillsammans med birollskaraktärerna Karen och Jack omåttligt populära i åtta hela år. Under tiden serien pågick spelade Messing både huvudroller (”The Wedding Date”) och större biroller (”…och så kom Polly”) medan McCormack inte gjorde mer än några korta inhopp i olika serier. 

Nu: Det är svårt att axla nya stora roller om man har varit så hårt förknippad med en viss roll som Messing och McCormack har varit och de har trots fina försök inte uppnått samma stjärnglans igen. McCormack har fortsatt att medverka i serier (nu senast huvudrollen i kriminaldramat ”Perception”) och Messing har varit med i en del serier (”The Mysterious of Laura”, ”The Starter Wife”, ”The Smash”) och filmer som ”The Women” och det romantiska pokerdramat ”Lucky You”. Det har dock inte varit någon särskilt kvalité på de filmer och serier hon har medverkat i så betyget når inte upp till mer än en tvåa. 

Karriär efter seriens slut: 2/5 (Messing), 2/5 (McCormack)

Large 0c438a86167ba7154e8d73dbdb89b5de dharmagreg

Jenna Elfman och Thomas Gibson i "Dharma & Greg" (1997-2002)


Då: Sitcomen ”Dharma & Greg” var en riktig vattendelare, somliga tyckte den var störtkul medan andra störde ihjäl sig på det hysteriska paret som kom från helt olika familjebakgrunder. Under tiden som serien pågick var Elfman med i filmer som ”EDtv” och ”Tro, hopp, kärlek” och Gibson varvade med en annan framgångsrik serie (”Chicago Hope”) och filmer som ”Eyes Wide Shut”. 

Nu: Scientologen Elfman har efter seriens slut varit med i serier som ”Damages”, ”Two and a Half Men” och har spelat syrra till Justin Timberlake i ”Friends with Benefits” men har inte haft några stora hitar. Gibson hade inte någon vidare karriär men efter ”Criminal Minds”, som nu är inne på sin tionde säsong, är han ett namn att räkna med. I rollen som Aaron Hotchner har han fått chansen att visa upp sin stora bredd som skådespelare och han är numera minst lika känd för sin dramaroll som Greg. 

Karriär efter seriens slut: 2/5 (Elfman), 3/5 (Gibson) 

Vem av dessa tycker du har förvaltat sin karriär bäst och vilken av serierna saknar du mest? Kommentera nedan. 

För mer 90-tals nostalgi, läs:
| 13 januari 2015 18:00 |