Film

Skribent

Rebecca Unnerud

16 augusti 2014 | 20:00

8 såpaskurkar vi älskade att hata

Att spela ond sägs vara många skådespelares dröm. Vilka såpaskurkar från 90-talet hatälskar vi och hur gick det sen för skådespelarna som spelade dem?
Att hänge sig åt sina mörkare sidor och få utlopp för dessa brukar innebära några riktigt roliga dagar på jobbet för skådespelare och gör ofta stort avtryck hos tittarna. Skurkar som vi kan sympatisera med trots dåliga handlingar är våra serier fyllda med (exempelvis Bryan Cranston, Damian Lewis och Tony Soprano) och även såpavärlden har en mängd sådana karaktärer även om de kanske inte är lika nyanserade.

Sedd till historien är J.R. i mastodontsåpan ”Dallas” den självklara såpa-skurken, en annan är Jonas i ”Varuhuset”, en roll som Johan Hedenberg blev så förknippad med att han hade svårt att få jobb efteråt och han blev dessutom misshandlad på grund av rollen. Det kan alltså vara riskfyllt att göra elaka karaktärer i folkliga långkörarserier -och såpor, för en skådespelare blir lätt sin roll. Här kommer åtta ”favoriter” och märk väl att Sveriges största såpa på 90-talet dominerar toppen på listan eftersom den innehöll en hel hög galningar som var tredimensionella. 

8. Göran Fridell (Rune Sandlund) i "Vita lögner"



Ålänningen Rune Sandlund spelade Göran Fridell, en dubiös överläkare som styr sin sjukhusavdelning med järnhand. Han är känslokall, rigid och könsrollsbunden vilket både hans familj och arbetsplats får uppleva. Hans empatistörning visar sig bland genom att han har två familjer samtidigt utan att de vet om varandras existens. 

Sandlund var tämligen okänd innan han fick rollen och hans gestalt blev minst sagt hatälskad av tittarna. Själv har han sagt att folk tittade bort och undvek honom på gatan för de såg bara den obehagliga läkaren och ja, han blir fortfarande igenkänd, vare sig han vill det eller inte. Han är numera pensionär och har inte gjort några större roller efter såpan. 

"Vita lögner" sändes 1997-2002. I de andra rollerna syns bland annat Pia Green, Måns Nathanaelson, Eric Rydman, Cajsalisa Ejemyr, Moa Gammel och Anna Järphammar. 

7. Valerie Malone (Tiffani Thiessen) i "Beverly Hills"



Tiffani Thiessen blev en del av casten 1992 (till femte säsongen) efter att Shannen Doherty försvann ur serien. Både två hade riktigt bitchiga karaktärer som också hör till seriens allra populäraste figurer, trots eller kanske just tack vare detta. Lite typiskt att det alltid är brunetterna som är de ”onda” och därav de intressanta/komplexa medan blondinerna är de väna som vi ”ska hålla på”. Detta är ett tydligt mönster om man tittar på andra såpor och serier. 

Hon var vid denna tid tillsammans med Brian Austin Green (David i serien som numera mest går under benämningen Mr. Megan Fox) som inte ska ha varit så glad åt rollen eftersom hennes promiskuösa karaktär ofta hamnade i säng med männen i ensemblen. Flera stora skådespelare erbjöds rollen som Valerie, exempelvis Alicia Silverstone och Drew Barrymore, men jag är så glad att Tiffani fick rollen. Hon gör sin Valerie till en riktig manipulativ häxa men som är väldigt cool och lätt att känna alla möjliga känslor för. Även om det var tråkigt att Doherty slutade så var Valerie Malone räddningen som gjorde att såpan fortsatte hålla fanan högt. 

Thiessen har spelat Jenny i den verklighetsbaserade TV-produktionen ”Vänner till slutet” och är även känd för sin roll som Elizabeth Burke i ”White Collar”. 

"Beverly Hills 90210" sändes mellan 1990-2000 och Jason Priestly, Luke Perry, Ian Ziering, Jennie Garth och Tori Spelling är några andra i rollistan. 

6. Rebecka Bovallius (Jessica Zandén och Nina Gunke) i "Skilda världar"



Jessica Zandén spelade Rebecka Bovallius under en säsong men hoppade sedan av serien (trots att hon var oerhört omtyckt) på grund av depression och utbrändhet. In hoppade en lika namnkunnig skådespelare, Nina Gunke, och Rebecka Bovallius fortsatte vara den där karaktären som vi störde oss på men samtidigt inte kunde låta bli att tycka om för hon bidrog verkligen till seriens underhållning. Rebecka är intrigerande, iskall och gör sällan något som inte gagnar henne själv vilket drabbar alla i sin omgivning, inte minst familjen Harald (Lars-Erik Berenett), Sandra (Lina Pleijel) och Daniel (Bengt Dahlqvist). 

Nina Gunke har i intervjuer efter seriens slut sagt att det varit ett otroligt roligt jobb men att det är bra att det fick ett slut. ”Det har varit tuffare att få jobb på andra kanaler under tiden som ”Skilda världar” har sänts. Man har ju varit i folks vardagsrum ganska mycket”. Både Gunke och Zandén har fortsätt sina redan då strålande karriärer med mängder av film och tv även om många för alltid kommer förknippa dem med Rebecka Bovallius.  

"Skilda världar" sändes mellan 1996-2002 på TV4. I rollerna syns bland annat Tuva Novotny, Pia Oscarsson, Claudia Galli och Matti Berenett. 

5. Vera Bengtsson (Yvonne Schaloske) i "Rederiet" 



Kanske svensk såpas mest hatade och störiga karaktär? Hon dök från början upp i rollen som ond polis, men fick senare anställning på Freja som skoningslös och elak säkerhetschef. Hon har en sadistisk ådra (exempel: skickar stickor till Marie Robertsons rollfigur för att anspela på hemma-abort) och ägnar sig åt utpressning, trakasserier och maktmissbruk. Under såpans gång visar det sig att rollfiguren är mer komplex än vad man först kan tro. Hon är väldigt ensam och har blivit sviken av män gång efter gång vilket har satt sina spår hos henne och gör att det väcks sympatier för henne. Men visst, varje gång hon fick sparken önskade man att det var sista gången hon satte foten på Freja… 

Efter ”Rederiet” la Yvonne Schaloske karriären på hyllan efter 25 år i branschen. Hennes mest kända roll är fortfarande Bengtsson men hon var även med i ”Tre kärlekar”, ”Sökarna”, ”Glädjekällan” och ”Mannen på balkongen”. Hon lever numera ett tillbakadraget liv och arbetar som passkontrollant på Landvetter flygplats. 

"Rederiet" sändes mellan 1992-2002 på SVT1 och 2. I övriga roller syns bland annat Gösta Prüzelius, Gaby Stenberg, Mikael Persbrandt, Bengt-Åke Varg och Johannes Brost. 

4. Dr. Kimberly Shaw (Marcia Cross) i "Melrose Place" 



”Melrose Place” var fylld av manipulativa kvinnor och män, särskilt kvinnorna har etsat sig fast på minnet... Brooke Armstrong (Kristin Davis), Amanda (Heather Locklear) och så Dr. Kimberly Shaw spelad av Marcia Cross. Hennes förvandling från kollega och älskarinna till Michael för att sen sluta som terrorist och hela seriens antagonist är en av seriens stora behållningar. En riktig psykopatroll som blir en stor kontrast till hennes fagra yttre. Scenen när hon spränger hyreshuset i luften med orden ”It's not what it looks like”, ”It's worse” är episk tv. Ovan är ju också en ganska läskig scen.

Marcia fick sen småroller i tv-serier som ”Ally McBeal” och ”Kungen av Queens” och spelade Linda Abbott i ”Everwood” innan hon fick rollen som Bree i ”Desperate Housewives” och var med i seriens alla åtta säsonger. För mig är hon minst lika mycket Kimberly som en desperat hemmafru, vem förknippar du henne mest med? 

"Melrose Place" sändes mellan 1992-1999 och i övriga roller syns Doug Savant, Grant Show, Thomas Calabro, Andrew Shue och Courtney Thorne-Smith för att nämna några få. 

3. Viggo Strieber (Per Morberg) i Rederiet 



Mannen, Myten, Legenden. Eller något. Per Morberg har numera ett digert cv inom både tv, film, teater och mat men en gång i tiden ägnade han sig endast åt skådespeleriet. Han blev känd som chefen Joakim Wersén i ”Beck”-serien. Han har spelat många osympatiska karaktärer på film och tv, hustrumisshandlaren Bengt i ”1939”, Roger Rönn i ”Vita Lögner” och Conny i ”Så som i himmelen” är några som sticker ut. Den värsta av de alla är ändå psykopaten och drogmissbrukaren Viggo Strieber som dök upp i ”Rederiet” 1994 som ny maskinchef ombord på Freja. Han begick våldtäkter, misshandlade och mördade. 

”Rederiet” sändes på SVT mellan 1992 och 2002, vilket gör den till den längsta dramaserien utan uppehåll i svensk tv-historia. Men i Sommar i P1 2010, då Morberg hade ett eget program, pratade han skit om sin forna genombrottsserie: ”Alla vi riktiga skådespelare skämdes innerst inne för att vara med i den såpan, eller för att vara med i såpor överhuvudtaget”. Morberg ska ha mått väldigt dåligt efter att ha spelat en så ondskefull karaktär i två år och gick i terapi. Numera verkar han ha hämtat sig och om han inte har gjort det har han åtminstone råd att betala för sig hos en riktigt dyr psykolog efter att nu förvandlats till en super-entreprenör. 

2. Carl Ericson (Bengt Bauler) i "Rederiet"



Ja, ”Rederiet” dyker upp även på silverplats. Bengt Bauler spelade Carl, en roll som var en av de mest diaboliska i såpan samtidigt som han var en av de mest nyanserade och bäst spelade rollerna. Baulers snygghet kan också ha att göra med att Carl Ericson är en av såpans absolut populäraste karaktärer. Han var Reidar och Beatrice Dahléns son och hade vid sidan av sina jobb som VD för Dahléns och senare styrman och kapten på Freja många skumma affärer för sig som knark- och ikonsmuggling. Carl Ericson var en riktig olycksalig själ som det inte gick att tycka illa om även om han hade mycket dumheter för sig inklusive mord. Efter att hans nya sekreterare Emelie (som jag för övrigt var fullkomligt livrädd för som tonåring) kidnappade honom och visade sig vara riktigt farlig så blev han schizofren och hans alterego Sam utvecklade sig. ”Rederiet” var som mest spännande, otäckt och roligt när Carl var med. 

Bengt Bauler har i intervjuer berättat att det är många som haft svårt att hålla isär honom från sin karaktär. En gång kom en parant dam fram till honom på stan och smackade till honom rejält i huvudet med handväskan och gormade: ”DU SKA VARA SNÄLL MOT DIN MAMMA”. Bauler, som regisserade 47 av såpans avsnitt, har även regisserat ”Vänner och fiender” och ”Andra avenyn”. Den största framgången efter ”Rederiet” har han haft på teatern, han spelade rollen som Harry Blixt (Bright) i musikalen ”Mamma Mia!” på Cirkus och Scandinavium och var även kreativ producent för samma musikal.  

1. Sten Frisk (Per Ragnar) i "Tre Kronor"



Det må ha varit många år sedan nu, 1999 för att vara exakt, men jag minns det som igår när Sten Frisk utförde en självmordsattack och sprängde Tre Kronor i luften i serieavslutningen. Det borde väl stå "spoiler alert" innan min tidigare mening men visst har vi alla full koll på detta. Sten Frisk spelades av Per Ragnar och är med all säkerhet svensk såpas sjukaste karaktär (ironiskt nog). Frisk är en psykopatpastor som inte påminner så lite om Helge Fossmo eller en annan fullt verklig person så trots sin överdrivna karaktär ”finns han” på riktigt. Om det hade varit någon annan än Per Ragnar som hade spelat honom hade karaktären nog inte etsat sig fast i människors minnen, Ragnar lyckades skapa några fler lager än bara ondska i sitt skådespeleri samtidigt som han övertygar som fruktansvärt otäck. Han hade gjort en bejublad monolog om Hitler innan serien och det ska ha varit tack vare den rollen som han blev castad till att spela Sten Frisk. 

Per Ragnar var långtifrån en nykomling när han spelade in ”Tre Kronor”, han hade medverkat i ett stort antal produktioner, i såväl teaterföreställningar, film och TV-serier, sedan 60-talet men det var genom denna roll han fick sitt stora genombrott. Med ”Låt den rätte komma in” gjorde han sin stora comeback och blev Guldbagge-nominerad för bästa biroll och har fortfarande en blomstrande karriär. 

"Tre Kronor" sändes mellan 1994-1999 och i övriga roller syns bland annat Christina Schollin, Bertram Heribertson, Ing-Marie Carlsson, Tina Leijonberg och Zara Zetterqvist. 

Vilka har gjort störst avtryck hos er? Kommentera gärna. 
| 16 augusti 2014 20:00 |