NOSTALGI

Skribent

Rebecca Unnerud

20 september 2014 | 18:00

15 heartthrobs vi minns från 90-talet

Några av våra största skådespelare idag var hjärtekrossare redan på 90-talet. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Johnny Depp, George Clooney, Will Smith och Mark Wahlberg för att nämna några.
Vilka andra heta killar prydde våra rums väggar och filofaxar när vi var tonåringar? Och på en skala 1-5, hur har deras karriärer fortlöpt efter 90-talet?John Stamos (född 1963)

Som farbror Jesse var han med under alla åtta säsonger av ”Huset fullt” och var seriens populäraste figur (Mary-Kate och Ashley Olsen får förlåta). Nyligen släpptes nyheten att succéserien ska komma tillbaka och Stamos har uttryckt intresse för att återuppliva sin roll. Han fortsatte sin tv-skådespelarkarriär efter seriens slut 1995 och har varit med exempelvis ”Cityakuten” och ”Jake”, i den senare spelade han huvudrollen. John är skild från Victoria's Secret-modellen och X-Men skådespelaren Rebecca Romijn. 

Karriär efter 90-talet: 2/5

Large joe lando

Joe Lando (född 1961)

Åh, Sully. Nog för att westernserien “Doktor Quinn” var underhållande i sig men det var ju för Joe Landos Sully, med sitt mörka långa lockiga hår och isblå vackra ögon, som vi fortsatte att titta, avsnitt efter avsnitt. Efter den stora succén har Joe Lando inte synts till så mycket utan mest spelat i mindre kända tv-serier (”The Secret Circle”, ”Wildfire”) och gjort några korta inhopp i större serier som ”Summerland” och ”Melrose Place” (den senare versionen). 

Karriär efter 90-talet: 2/5Richard Dean Anderson (född 1950)

Höjdpunkten på hela dagen (eller veckan) var när MacGyver gick på tv och denna barndomshjälte, med sin hockeyfrilla och schweiziska armékniv, hamnade i alla möjliga omöjliga situationer som han på något mystiskt sätt alltid lyckades lösa. Anderson, som nästa år når pensionsåldern och bara är ett år yngre än mina föräldrar, har genom sin karriär mest gjort mindre kända tv-produktioner men han var General Jack O´Neill i långköraren ”Stargate SG-1”. Han är ett stort Simpsons-fan och medverkade 2006 som sig själv i serien när han blev kidnappad av Marges systrar som var besatta av sin Hollywood-hjärtekrossare. Han har varit tillsammans med Sela Ward, Lara Flynn Boyle och Teri Hatcher. 

Karriär efter 90-talet: 2/5Matthew Fox (född 1966) och Scott Wolf (född 1968) från "Ensamma hemma"

Charlie och Bailey Salinger, killarna i denna långkörare (1994-2000) var älsklingar på 90-talet precis som tjejerna i serien (Neve Cambell/Julia) och (Jennifer Love Hewitt/Sarah). Matthew Fox som spelade den äldsta brodern Charlie var den trygga medan Scott Wolfs Bailey var den strulige. Medan Fox numera är mest känd för att ha spelat huvudrollen i en av världens största serie-succéer (”Lost”) och gjort roller i flera storfilmer har Wolf varit desto anonymare men medverkat i serierna ”Everwood”, ”The nine” och ”V”. 

Karriär efter 90-talet - Fox: 4/5, Wolf 2/5 Ethan Hawke (född 1970)

Han slog igenom som tonåring i Peter Weirs klassiker “Döda poeters sällskap” och redan i rollen som den blyge Doug fastnade han på näthinnan. Han blev senare en flickfavorit efter filmer som ”Reality Bites”, ”Lysande utsikter”, ”Gattaca” och självklart den mästerliga filmtriologin ”Before Sunrise/Sunset/Midnight”. Tillsammans med Uma Thurman utgjorde han dessutom ett av världens coolaste par under senare delen av 90-talet och början på 2000-talet. Idag är Hawke fortfarande sjukt snygg och är en stor filmstjärna efter roller i exempelvis ”Training Day”, ”Lord of War”, ”Sinister” och ”Before the Devil Knows You're Dead” och har nominerats till tre Oscars. Han är även en framgångsrik teaterskådespelare och författare, denna überbegåvade människa.

Karriär efter 90-talet: 5/5Edward Furlong (född 1977)

Det är svårt att tro att Edward Furlong var en av Hollywoods sötaste skådespelare på 90-talet när man idag ser hur han ser ut. Han var 14 år när han, tillsammans med Arnold Schwarzenegger, spelade huvudrollen i James Camerons ”Terminator 2”. Han blev stjärna över en natt och spåddes en lysande framtid och hann göra minnesvärda prestationer i exempelvis ”American History X” och ”American Heart” innan drog-och alkohol-missbruket tog över hans liv. På grund av en rad skandaler har han fått sparken från flera filmroller som hade kunnat bli hans comeback även om han fortfarande filmar litegrann, nu senast hade han en roll i ”Attack på Wall Street”. Han har varit tillsammans med Paris Hilton och Natasha Lyonne (Nicky från ”Orange is the new black”). Hoppas på en stor comeback (karriärsmässigt och framförallt rent privat) för denna kille som en gång i tiden var Leonardo DiCaprios look-a-like. 

Karriär efter 90-talet: 1/5Chris O'Donnell (född 1970)

En flickfavorit av stora mått och en av sin generations största skådespelare några år under 90-talet efter filmerna ”Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café”, ”En kvinnas doft”, ”Circle of Friends”, ”De tre musketörerna” och ”In love and war”. Han spelade även Robin i Batman-filmerna ”Batman Forever” och ”Batman & Robin”, dessa två filmer blev början på slutet av O´Donnells karriär. För yngre läsare/tittare är denna fembarnsfar mest känd för att ha spelat Dr. Finn Dandridge i ”Greys Anatomy” och G. Callen i ”NCIS: Los Angeles”.

Karriär efter 90-talet: 3/5Freddie Prinze Jr. (född 1976)

Som Ray Bronson i skräckfilmen ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” och dess uppföljare kärade många ner sig i denna brunögda kille med sockersött ansikte. Själv förälskade han sig i sin motspelare Sarah Michelle Gellar som han idag är gift med och har två barn. De spelade tillsammans i ”Scooby Doo”-filmerna och han har varit med i många andra blockbuster-ungdomsfilmer där han alltid spelar den gode (den kändaste är ”She is all that”). Han hade titelrollen i ”Freddie” 2005-2006, en serie där Brian Austin Green, en annan 90-talsstjärna, är med. På senare år har han inte synts till så mycket förutom i åttonde säsongen av ”24”, en upplevelse som han tyckte var förskräcklig på grund av seriens stora stjärna. (länk: http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/freddie-prinze-jr-his-24-721572 ) 

Karriär efter 90-talet: 2/5James Van Der Beek (född 1977) och Joshua Jackson (född 1978) från "Dawson's Creek"

Som den retlige Pacey Witter stal Joshua Jackson många hjärtan och hans stora TV-succé kombinerades med en stabil filmkarriär (”En djävulsk romans”, ”The Skulls” och ”Skvaller”). På 2000-talet har han varit med i en rad sevärda filmer som ”Bobby” och mellan 2008-2013 spelade han Peter Bishop i den Emmy-nominerade serien ”Fringe”. Sedan 2006 är han tillsammans med en av världens coolaste och vackraste skådespelare – Diane Kruger. James Van Der Beek som för många fortfarande är den känslige, snälle och pryde Dawson har inte på samma sätt som sina motspelare kunnat skaka av sig sin populäre roll. Han var tv-världens unga superstjärna som på 90-talet försökte göra motsatta Dawson-roller (i ”Rules of Attraction”, ”Varsity Blues”) och har på 2000-talet varit med i en mängd serier, exempelvis ”Apartment 23” där han spelar en fiktiv (odrägligare) version av sig själv. Han visar stor självdistans i denna roll och för alla DC-fans är denna serie ett måste med alla referenser. Med sin kommande roll som FBI-agent i"CSI: Cyber" kommer han med stor sannolikhet göra en comeback. Det ser vi fram emot.

Karriär efter 90-talet - Van Der Beek: 2/5 Jackson: 3/5Heath Ledger (1979-2008)

Mannen som var på toppen av sin karriär när han tragiskt gick bort 2008 var ett stort namn redan på slutet av 90-talet tack vare sin oerhört populäre roll Patrick Verona i ”10 orsaker att hata dig”. Denna hunkiga australiensare visade snabbt att han inte bara var ett vackert poster-ansikte utan förgyllde vitt skilda filmer som ” Monster's Ball”, ”Ned Kelly”, ”En riddares historia” och ”Lords of Dogtown” med sitt månfacetterade skådespeleri. Det dröjde dock tills ”Brokeback Mountain” och ”The Dark Knight” innan han fick den respekt han förtjänade. Han befäste sin position som en av världens största och bästa skådespelare innan han dog som 28-åring och postumt fick ta emot sin Oscarstatyett.
 
Karriär efter 90-talet: 5/5Ryan Phillippe (född 1974)

Han var killen ”alla” ville ligga med efter ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren”, ”En djävulsk romans”, ”54” och ”Sex lektioner i kärlek”. Sebastian Valmont i ”En djävulsk romans” är en karaktär som många fortfarande kärar ner sig. I den mörka och sexiga thrillern/dramat spelade han mot Reese Witherspoon som han senare var gift med några år innan det tog slut 2007. Till skillnad från sin motspelare i ”Jag vet vad...” Prinze Junior har hans karriär gått spikrakt uppåt sedan han slog igenom och han har varit med i många fina filmer som ”Crash”, ”Flags of Our Fathers” ”Gosford Park”, ”Breach” och ”The Lincoln Lawyer”. 

Karriär efter 90-talet: 4/5Luke Perry (född 1965) och Jason Priestley (född 1969) från "Beverly Hills"

Brandon eller Dylan? Kelly eller Brenda? Alla vi Bevvan-fans hade våra favoriter. Luke Perry spelade bad boyen Dylan McKay och är den skådis som jag fortfarande såhär 15-20 år senare inte har slutat vara förälskad i och jag kan tänka mig att jag inte är ensam. Perry har gjort en hel del andra serier efteråt (bland annat ”OZ”, ”Jeremiah” och ”John from Cincinnati”) men trots medverkan i en mängd serier och filmer har det mesta varit skit (exempelvis svenska ”Äntligen midsommar”…). Liksom Van Der Beek kommer Perry synas i "CSI"-spinoffen. I ”The Killers” musikvideo av ¡Happy Birthday Guadalupe! kan alla Luke/Dylan-fans få sitt lystmäte. Jason Priestly spelade den präktiga och duktiga Brandon Walsch som var allas vän. Precis som för Perry har Priestly varit alltför förknippad med sin karaktär och hängt kvar lite i bakgrunden utan att fått igång sin karriär. Några serier har han dock varit med i, exempelvis ”Tru Calling” (2004-2005), och tidigare i år släppte han sin självbiografi där han berättar smaskigt skvaller om flera skådespelare. 

Karriär efter 90-talet - Perry: 3/5, Priestley: 2/5Joseph ”Joey” Lawrence (född 1976)

I den omåttligt populäre serien ”Blossom” spelade Joseph Lawrence Blossoms korkade men älskvärda äldre bror Joey Russo. Lawrence var med i alla tonårsmagasin under större delen av 90-talet och hade ofta bar överkropp och sina händer i sitt lockiga, mörka hår. Han har gjort en hel del tv även efter och har de senaste åren (med rakad skalle) haft huvudrollen tillsammans med “Sabrina Tonårshäxan”-Melissa Joan Hart i ”Melissa & Joey” Två TV-tjejer som han har varit tillsammans med i verkliga livet är Keri Russel och Jennifer Love Hewitt. 

Karriär efter 90-talet: 2/5Keanu Reeves (född 1964)

Mångas tonårskärlek. Keanu, snygg som få, var med i några riktiga 90-klassiker som ”Speed”, ”På drift mot Idaho” och "Point Break" och var en av de största efter ”Matrix”-succén. Även om han inte varit borta från radarn på 2000-talet (tvärtom) har väl kvalitén på hans filmer inte varit den bästa och hans uttryckslösa ansikte har gjort att många haters kallat honom världens sämsta skådespelare. Nej, så illa är det verkligen inte men Keanu är långtifrån så intressant som han än gång var men het, ja det är han fortfarande. Han kommer att producera och spela huvudrollen i den kommande actionserien "Rain" som bygger på Barry Eislers böcker om John Rain. Det återstår att se om TV kommer passa Reeves bättre än film. 

Karriär efter 90-talet: 3/5Jared Leto (född 1971)

En av Hollywoods mest fascinerande skådespelare är denna Leto som många med mig dyrkade efter sin roll som Jordan Catalano i “Mitt så kallade liv”. Kultserien med Claire Danes i huvudrollen varade bara en säsong men det var tillräckligt för att Leto skulle sätta många tjejers och killars hjärtan i brand med sin flanellskjorta, vackra ansikte, långa hår och svåra personlighet. Men det är inte med hjälp av sitt fagra yttre som han har blivit en av branschens mest respekterade skådespelare (och vunnit en Oscar) utan tack vare hans enorma begåvning i kombination med att välja rätt sammanhang (exempelvis ”Fight Club”, ”American Psycho” och ”Requiem for a Dream”). Att han dessutom är en kameleont som väljer att offra sig för jobbet á la Christian Bale (”Chapter 27 – Mordet på John Lennon”, ”Dallas Buyers Club”) och lägger minst lika mycket tid på att vara med i ett framgångsrikt band är imponerande. 

Karriär efter 90-talet: 5/5

Andra film/tv-stjärnor på 90-talet som har en särskild plats i våra hjärtan: 

David Duchovny (Arkiv X), Grant Show (Melrose Place), David Charvet (Baywatch och Melrose Place), Jeremy Jackson (Baywatch), Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Joseph Gordon-Levitt (Tredje klotet från solen, 10 orsaker att hata dig), Ryan Gosling (Herkules), Ashton Kutcher (That 70´s show), Jason Behr (Roswell), Barry Watson (Sjunde himlen), Skeet Ulrich (Scream), Andrew Keegan (10 orsaker att hata dig), Scott Speedman (Felicity), Andrew Sue (Melrose Place), Jeremy London (Ensamma hemma), Paul Walker (She's All That), Paul Rudd (Clueless), Matti Berenett (Skilda världar), Dean Cain (Lois & Clark ), David Boreanaz (Angel, Buffy), Jamie Walters (Beverly Hills), Mikael Persbrandt (Rederiet och flertal filmer), Erik McCormack (Will & Grace), Dylan McDermott (Advokaterna), Jonathan Brandis (SeaQuest DSV), Matt LeBlanc (Vänner), Matthew Perry (Vänner), Göran Gillinger (Rederiet)
 
Vilka minns ni bäst? Har jag glömt någon viktig? Tyck till!
| 20 september 2014 18:00 |