Skribent

Katarina Emgård

27 oktober 2015 | 23:00

9 skådespelare som mördat på riktigt

Låt inte deras mediokra karriär lura dig. De har fortfarande mord i blicken.
Nu när regnrusket piskar mot fönsterrutorna, när den svarta katten stirrar med en död-mans-blick ut mot en livlös punkt i rummet intill, när halvvägs uppätna blondiner tjuter på tv:n och lågan från värmeljuset i Halloweenpumpan fladdrar febrilt, då är det dags att gotta ner sig i de där ruskiga historierna. För hur fantastiskt vore det inte att avsluta pyjamaspartyt med ett par sanna anekdoter om skådisarna i filmen. Varför inte låta dem kravla ur rutan och upp bakom soffan för att skrämma skiten ur er? 

Det är inte bara norska dödsmetallstjärnor och nerknarkade beatnikförfattare som kan tappa tålamodet. Vissa av fallen må vara lika långsökta som när skräckfilmer sägs vara baserade på sanna historier. Och eftersom de hetare aktriserna och aktörerna mest pysslat med att köra över folk i fyllan, får vi nöja oss med ett gäng B-till-D-skådisar. Men låt inte deras mediokra karriär lura dig. De har fortfarande mord i blicken. 

Fay DeWitt
Hon har lagt röst på den dubbade versionen av ”Kiki's Delivery Service” men även medverkat i komediserien ”Mork & Mindy”. Men låt inte hennes ”snälla-extrafarmor-vid-spisen-sken” bedra er. Man skulle kunna tro att folk bara mördas av brevöppnare på film, men icke. 1965 högg Fay ihjäl sin man och tillika dramatiker, Ray Allen. Förvisso lades åtalet mot henne ner då de kunde påvisa att hon agerat i självförsvar. Men skulle du verkligen våga bjuda över henne på en bit sockerkaka? 

Om storyn blev film: Valfri lågbudget-produktion i en plastig Agatha Christie-anda.

Skylar Deleon
Ja, här är jag och djuphavsfiskar på F-skådisnivå. Det enda kända han medverkat i är tv-serien ”Mighty Morphin Power Rangers”. Anledningen till att hans tid i rampljuset avbröts så abrupt var för att han, i maskopi med sin flickvän, kallblodigt mördade en man och hans fru på deras lyxyacht. Yachten ska ha varit till salu och Skylar påstått sig vara intresserad av att köpa den. Väl ute till havs tros han levande ha sänkt ner dem båda i det stora blå. Deras kroppar hittades aldrig, men han blev dömd till döden 2004. 

Om storyn blev film: Den okända, och ännu oskrivna, uppföljaren på ”Mr. Ripley”-sviten. 

Charles S. Dutton
Det behöver inte alltid bara vara dåligt att åka fast för dråp. Blott 17 år gammal hamnade Charles i slagsmål med en snubbe som han sedermera råkade ha ihjäl. Ganska naturligt följde därpå sju år i finkan. Lagom uttråkad ska han där ha läst en pjäs som han gillade så mycket att han startade en amatörteatergrupp tillsammans med ett gäng andra fångar. Därefter började han plugga igen och läste in ett tvåårigt collegeprogram, vilket i förlängningen resulterade i att han efter sin frisläppning kunde ta en mastersexamen från Yales School of Drama.

Om storyn blev film: Clint Eastwood har här nästa års Oscarsvinnande manus som kan konkurrera ut ”Nyckeln till frihet” från förstaplatsen på IMDB.

Robert Blake
Robert har medverkat i 133 filmer, däribland tv-serien ”Baretta” och ”Lost Highway”. Efter att ha dabbat med diverse droger och tagit ett break på åtta år hamnar han åter i rampljuset 2001 av lite andra anledningar. Det var ingen hemlighet att han gifte sig med Bonnie Lee för att hon var gravid. Bruden var dessutom en känd golddigga och ska ha sagt till både Blake och Marlon Brando att barnet hon bar på var deras. Först frigavs Blake från anklagelserna om att ha mördat sin hustru, men dömdes ändå senare som ansvarig (vad nu det innebär?) och fick hosta upp lite stålar till deras gemensamma barn. Lee lär ha blivit skjuten i bilen utanför en italiensk restaurang medan Blake var inne och hämtade sin pickadoll som han ”glömt” kvar bredvid Lady och Lufsen-pastan.

Om storyn blev film: Bara Humphrey Bogart eller annan valfri 40-talsskådis spelar huvudrollen så kan det inte bli fel.

Johnny Lewis
Den unge skådespelare från tv-serien ”Sons of Anarchy”, som också är känd för att ha dejtat Katy Perry, bröt sig in hos 81-åriga Catherine Davis och mördade henne och hennes katt. Strax därefter kastade han sig över en granne som råkade befinna sig i närheten, sprang tillbaka till Catherines hus, klättrade upp på taket och föll eller kastade sig ut mot en säker död. Han var inte full eller drogpåverkad under händelseförloppet. Dock ska han ha varit med om en motorcykelolycka flera år tidigare som enligt föräldrarna ska ha förändrat hans beteende och personlighet radikalt.

Om storyn blev film: Förflytta händelsen till Minnesota och den kanske kan fungera som inspiration till säsong tre av ”Fargo”. 

John Wilkes Booth
Medlem av den berömda och framstående Booth-familjen. Trots en lyckad skådespelarkarriär kunde han inte släppa sitt växande agg mot Abraham Lincoln. Booth var nämligen södersympatisör och tyckte inte att slaveriet skulle avskaffas. Så när presidenten besökte Fordteatern 1865 kunde han bara inte låta bli att avrätta honom. Efter att demonstrativt utannonserat att han nu hämtas på tyranniet i söder flydde han sedan scenen. Några dagar senare hittade en trupp soldater honom i en lada. Utan att tveka satte de sedan fyr på både honom och halmen.

Om storyn blev film: Ledsen men den här blir nog en TV-film med lite taffliga, men spexiga, fantasy-inslag. 

Gig Young
Fick sitt första stora genombrott med filmen ”The Gay Sisters” från 1942. Det var också från den karaktären han hämtade sitt scennamn. Han vann till och med en Oscar för sin biroll i ”They Shoot Horses Don't They”. Trots sin succé på scenen var det mindre bra på kärleksfronten. 1978 gifte han sig med sin femte fru som också var mindre än hälften så gammal som honom själv. De var bara gifta i tre veckor innan de båda hittades döda i hans lägenhet. Troligtvis rörde det sig om ett mord och självmord.

Om storyn blev film: Vi får först tidsresa tillbaka till 90-talet, leta reda på Jude Law och Gwyneth Paltrow och be Stephen Daldry regissera.

Paul Kelly
Började som barnskådespelare men gick sedan över till stumfilm. Han alternerade mellan roller på teaterscenen och framför kameran. Vann Tony Award för sin roll i ”Command Decision”. 1927 råkade han ha ihjäl sin kollega Ray Raymonds då de hamnade i slagsmål. Därefter satt han inne i två år för dråp. Strax efter frigivningen gick han sedan och gifte sig med mannens änka. Ingen komplott här inte.

Om storyn blev film: Ge storyn till David Lynch och vi har en ny kultig ”Wild at Heart.”

Michael Brea
”Ugly Betty”-skådespelaren, 31 år gammal, högg ihjäl sin kära mor med ett ceremoniellt frimurarsvärd. Efter att på tunnelbanan hem ha gjort en livsavgörande insikt om att han är Neo i ”Matrix”, bestämde han sig för att döda demonen som byggt bo i hans mor. Men, som han så fint uttrycker det själv, så utförde han bara ”God's work”. Nog kan vi i alla fall konstatera att man bara ska lyssna på de där inre rösterna lite lagom mycket, särskilt när de ropar varg.

Om storyn blev film: Nyproducerad skräckis i 80-tals anda med Wesley Snipes och Kurt Russel i huvudrollerna.

Om ni sitter inne på fler mordhistorier som passar nu i dessa Halloween-tider så dela gärna med er.
| 27 oktober 2015 23:00 |