Film

Skribent

Robin Andersson

23 juni 2019 | 12:00

9 skrämmande detaljer om den onda dockan Chucky

Jag hade velat se Chucky vs Freddy...
Trots sin lilla storlek, har Chucky blivit något av ett kultfenomen inom skräckens värld de senaste årtionden och är numera en av de mest klassiska skräckskurkarna vi har. Förutom sin debut i “Den onda dockan” 1988 har han även varit med i sex uppföljare, och nu är det dags igen med en remake med samma namn som originalet. Det firar vi med att titta tillbaka på nio skrämmande detaljer om dockan Chucky.
 
 

1. Chuckys namn kommer från tre verkliga mördare

 
Dockan Chucky har inte fått sitt namn av en slump. Hans ursprungliga namn är Charles Lee Ray och är en kombination av namnen från tre ökända mördare från den verkliga världen. Charles Manson, som låg bakom flertalet mord under 60- och 70-talet, Lee Harvey Oswald som sköt John F. Kennedy, och James Earl Ray, mannen som mördade Martin Luther King.
 

2. Chucky kunde ha varit mycket fånigare

 
 
Ju fler uppföljare som kom efter den första “Child’s Play” desto märkligare blev franchisen. Till slut var det svårt att ta den mördande dockan på allvar, men det kunde ha varit mycket värre. Tanken var att Simon Stokes låt “Chucky” skulle spelas under eftertexterna till 1988-originalet, men blev bortklippt innan filmen hade premiär. En något för glad och poppig låt där vi bland annat kan höra cheerleaders sjunga “C-H-U-C-K, Y don’t you come out to play?”
 

3. Chucky har varit med i Saturday Night Live

 
 
Den onda dockan har provat på en hel del marknadsföringknep inför sina filmpremiärer. 1999, inför “Bride of Chucky” var han med i ett nyhetsinslag i den amerikanska sketchserien Saturday Night Live. Här fick vi se honom med helt fel röst bakom (under) sig, dra ett par dåliga skämt om dåvarande presidenten, hota komikern Colin Quinn, och sen bäras ut. Tack och lov.
 

4. Chucky kunde ha vunnit en oscar. Typ. 

 
 
Om det är något man måste få rätt om man vill få en docka att framstå som skräckinjagande, så är det rösten. Brad Dourif fick äran att låna ut sin röst till den onda dockan i 29 år, innan det nu är dags för Mark Hamill att ta över stafettpinnen. Saken är den att Brad Dourif har gjort så mycket mer än bara rösten till Chucky. 1975 blev han Oscarsnominerad för sin roll i “Gökboet”, och 27 år senare såg vi honom som Wormtongue i “Sagan Om de Två Tornen“. I övrigt har vi sett honom i “Exorcisten 3”, “Halloween” och HBO:s “Deadwood”.
 

5. Vi kunde ha fått en Chucky-armé 

 
 
"Child’s Play 2" från 1990 slutade med en strid i en dockfabrik, och i slutet såg vi Chuckys kropp smältas ner och bidra till hundratals nya dockor. Implikationen här är att vi kan få se en hel armé av onda dockor, och det var också manusförfattaren Don Mancinis stora idé inför uppföljaren. Tyvärr räckte inte budgeten på 13 miljoner dollar till, och vi slapp drömma mardrömmar om hundratals knivviftande dockor.
 

6. Han var med i samma universum som andra skräckikoner

 
“Bride of Chucky” från -98 kanske inte är den bästa filmen i franchisen, men den har ett av de kanske bästa easter egg-ögonblicken. Under en scen på polisstationen i Lockport får vi se flera kända artefakter från olika slasherfilmer.

Tittar man noga kan man se Michael Myers mask, Freddy Kruegers handske, Leatherfaces motorsåg och Jason Voorhees hockeymask. Många fans menar att detta bevisar att Chucky befinner sig i samma universum som skräckklassiker som “Halloween” och “Friday the 13th” bland andra. Dessvärre är det inte mycket mer som kopplar ihop alla dessa filmer. Förutom att Ronny Yu, regissören bakom “Bride of Chucky” även regisserade “Freddy vs Jason”.
 

7. Hans första offer var hans egna mamma

 
Matthew J. Costello skrev en officiell roman-version av “Child’s Play 2” och författaren la till ett par hemliga bonusscener som visade oss mer än någonsin om Chuckys uppväxt. I ett kapitel kan vi läsa om hur Charles Lee Ray, innan hans själ fångades för evigt i den onda dockan, växte upp under hemska förhållanden. Han gick i specialklass i skolan där han blev mobbad, hans pappa var inte närvarande och hans mamma misshandlade honom. Det gick så långt att han ströp ihjäl sin mor, och vägen mot seriemördandet tog sin början.
 

8. Chucky har hoppat in i andra skräckfilmer

 
 
Det är inte bara SNL som har fått ta del av den onda dockans närvaro under marknadsföringen av en film. Inför DVD-släppet av “Curse of Chucky” 2013, valde Universal att stoppa in honom i andra skräckfilmer, där han kunde stjäla showen. Vi kunde då se honom i bland annat “The Purge”, “Mama”, “Drag Me to Hell” och “Psycho”. Som tur var, var det Brad Dourif som gjorde rösten den här gången, vilket gjorde kortfilmen uppskattad av fansen. I det här klippet får vi se när han med hjälp av en stege mördar Janet Leigh i “Psycho”.
 

9. Chucky kunde ha låtit annorlunda

 
 
Studions förstahandsval, innan Brad Dourif gjorde rollen till en klassiker, var John Lithgow som rösten till den onda dockan. Valet landade till slut som sagt på Dourif, och Lithgow fick nöja sig med att några år senare göra rösten till Lord Farquaad i “Shrek”.
 
 
Missade vi några spännande fakta om den mordiska dockan? Fyll på i kommentarerna nedan!
| 23 juni 2019 12:00 |