Child's Play 2019

Skräck
USA
90 MIN
Engelska
Child's Play poster

Synopsis

När Karen köper den högteknologiska Buddi-dockan till sin son Andy i födelsedagspresent bjuder hon omedvetet in ondskan i sitt hem. Nu gäller det bara för Andy att få de vuxna att lyssna, så att de kan stoppa den mordiska dockan innan det är för sent. Remake av filmen från 1988.
Ditt betyg
2.4 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Child's Play
Biopremiär
20 juni 2019
DVD-premiär
21 oktober 2019
Digitalpremiär
14 oktober 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

20 juni 2019 | 20:00

Smart-Chucky, snart i ett hem nära dig

Den klassiska skräckdockan Chucky är tillbaka i modern tappning. I sann remake-anda har den ockulta grundhandlingen ersatts med ett mer aktuellt skräckscenario. Istället för att vara besatt av en seriemördare är Chucky en sorts smart hushållsassistent, en Google Home med onda avsikter.
Filmerna om mördardockan Chucky har en speciell plats i många skräcknördars hjärtan. Originalfilmen "Den onda dockan" från 1988 har med sina basala specialeffekter och absurda humor uppnått kultstatus. Sedan dess har sex uppföljare släppts, den senaste så sent som 2017. Nu väljer man att starta om filmserien med en remake av originalfilmen.
 
I nyversionen "Child's Play" har man valt att skruva på några detaljer i det ursprungliga manuset. I filmen från 1988 var dockan Chucky besatt av en avliden seriemördare, som var ute efter att fortsätta med sina onda handlingar. Nyversionen satsar på en mer modern tappning. Chucky tillhör en populär uppsättning smarta dockor, som kan göra allt från att beställa en taxi, till att skriva upp termostaten i hemmet. En sorts röststyrd assistent som även tar hand om barnen.
 
Karen (Aubrey Plaza) arbetar på en detaljhandelskedja som säljer den populära dockan och lyckas få tag på en produkt som ska reklameras, som hon ger till sin son Andy. När dockan väl startas upp märker familjen snabbt att den är mer defekt än de trott. Den kan både svära och använda våld, vilket den lär sig att utnyttja mer och mer.
 
Det är alltid svårt att göra om kultfilmer. Dels är kraven ofta högt ställda, vilket lätt leder till besvikelse och dels är det ofta svårt att fånga filmens vinnande koncept. Det är speciellt svårt när det gäller B-filmer, som ofta blivit populära just för sin brist på moderna specialeffekter och dess speciella karaktär. När man gör om en sådan film med moderna metoder, är det lättare att se brister i både manus och skådespeleri.
 
Det är precis det som händer i "Child's Play". Filmen är uppbyggd som en modern skräckfilm, med ett långt introduktionsparti som ska bygga både karaktärerna och mytologin. Problemet är att det lämnas mindre plats åt blodiga slasher-scener och absurd humor och därmed förlorar man själva kärnan som gjort Chucky så lyckad.
 
Tanken kan vara att göra en film som är mer tillgänglig för den breda massan. "Child's Play" liknar moderna skräckfilmer som "Annabelle", där huvudpersonerna måste slåss för sina liv samtidigt som de räknar ut hur man ska stoppa ondskan. Problemet är bara att den inte alls är lika läskig, välgjord eller välskriven som andra filmer inom genren. När man försökt närma sig mainstream-skräcken har man helt enkelt tappat den självironiska aspekten som kan vara så tilltalande hos B-filmer såsom "Sharknado".
 
En av filmens höjdpunkter är Mark Hamill, som lyckas bra med att gestalta den onda dockan. Han levererar kitschiga one-liners och kusliga dialoger på löpande band. Det är bara synd att han inte fått mer utrymme att förstärka de humoristiska och makabra sidorna av filmen.
 
"Child's Play" är ett tappert försök att modernisera en populär filmserie, men som inte lyckas återskapa den speciella kompositionen som återfanns i originalet.
| 20 juni 2019 20:00 |