Film

Skribent

Katarina Emgård

8 november 2015 | 11:00

9 one-hit-wonder-skådisar vi (knappt) minns

Vad hände med Alicia Silverstone? Och vad gör Macaulay Culkin nuförtiden?
One-hit-wonder förknippas oftast med uttjatade, odödliga radiohits som exempelvis fabulösa ”Living in a Box” av Living in a Box, men även glamorösa Hollywood har hypat en drös förmågor, gett dem 1,5 timme i rampljuset för att sedan direkt låta dem falla i glömska. (Såvida de inte lockat med en C-roll i någon romantisk TV-filmsversion av ”Broarna i Madison County"). 

Det kan tyckas orättvist att det inte finns plats för alla att bli lika kända som Johnny Depp eller Scarlett Johansson, och det är lätt att skylla på den hårda konkurrensen inom filmindustrin. Samtidigt förundras jag över hur vissa bara tycks fatalt dåliga på att välja roller. Alla drömmer kanske inte om att spela hårdkokt actionhjälte i nästa ”Fast and the Furious” och visst, möjligen är dessa skådisar belåtna med att numera befinna sig ljusår ifrån it-girl-radarn. 

Alicia Silverstone - Pandan


Hemma hos familjen Emgård fick Alicia Silverstone snabbt smeknamnet pandan. Detta för sina stora, svartmålade, tindrande ögon som nog både storebror och lillasyster förälskade sig i. Strax efter att ha spelat 90-talets hippaste high-school-brud i det moderniserade Shakespearedramat ”Clueless” drog hon dock en rejäl nitlott när hon tog sig an rollen som Batgirl i hatade ”Batman & Robin”. Jag hoppades blint på att hon skulle ersätta min barndomsidol Goldie Hawn (som tur är har min smak förbättrats). Nu tvingas jag istället se henne pyssla med det här:


Mark Hamill - Luke Skywalker


Nåväl, Mark kanske inte var en lysande soon-to-be-Oscars-skådis, men han gjorde en gedigen insats som den rastlöse, unge Jedi-spjuvern i ”Star Wars” trilogin. Med tanke på filmernas succé skulle man tro att hans karriär satte fart rakt ut i rymden, men ända sedan discodansen med Ewokerna har han valt att låta nunan förbli utanför kameralinsen. Främst har han pysslat med att lägga berättarröst på bl.a. ”Batman: The Animated Series.” Dessutom har han gått över till the dark side, för han är mannen bakom smilet,  den ökända rösten till Jokern. Och nog kan han skratta alltid... 


Linda Blair – besatt, kaskadkräkande monster


Att det inte går så bra för barnskådisar är inget nytt, men synen av lilltjejen som spyr grön galla och våldför sig på ett Jesu-krusifix är knappast något man glömmer. Linda Blair var 14 år när hon spelade i en av filmvärldens mest älskade skräckfilmer ”Exorsicsten.” Sedan dess håller hon sig till ytterst små roller och kan bl.a ses gästskådespela i femte säsongen av ”Supernatural.” Fast så är det inte lätt att kravla ur slashersträsket när man väl hamnat där, se bara på Ali Rehman.Danny Lloyd – Crazy Eyes


Listan vore inte komplett utan Danny Lloyd från ”The Shining”. Gossebarnet som gav oss kalla kårar när han levererade repliken ”Redrum” och som visste hur man trampar trehjuling på en psykedelisk matta längs öde hotellkorridorer. Men vad hände egentligen efter att han checkat ut? Tydligen fick han först veta att det var en skräckfilm han medverkat i efter att alla scener spelats in. (Hur de nu lyckats hålla det hemligt?) Hur som valde han att lämna skådespelaryrket bakom sig och satsade istället på en karriär som biologiprofessor. Jag kommer dock alltid minnas honom såhär:


Paul Hogan – den Australiensiske cowboyen


Tycka vad man vill om ”Crocodile Dundee”, (jag försöker tycka så lite som möjligt) men tillsammans med ”Indiana Jones” är den ändå synonymt med äventyrsfilm från 80-talet. Paul Hogan visade hela världen att Australiensare är några sköna (om än väldigt manschauvinistiska) typer. Senaste nytt är att han medverkar i Tv-serien ””Open Slather” med sloganen ”crazy and hilarious short stories.” Nja, en klar one-hit-wonder såvida ingen tycker att hans roll i ”Flipper” där han spelade mot Elijah Wood är precis lika minnesvärd? Här en random scen från filmen. Förvisso dubbad på spanska, men det kanske är lika bra det: 


Macaulay Culkin – finns det något jobbigare än störiga barn?


Ja, jag vet inte om jag ska hata eller älska Macaulay och hans busstreck. Han är som en sämre, amerikansk version av ”Emil i Lönneberga” utan charm. Efter ”Ensam Hemma” trodde nog ändå alla att han skulle bli nästa stora Disneyprinsessa, 90-talets Miley Cyrus, men trots att han är den bäst betalda barnskådisen i världshistorien har han inte gjort mycket vettigt av sin seriefigurspotential (bara jag som tänker på Shaggy i ”Scooby-Doo”?) Trots en långvarig relation med Mila Kunis och som BF till MJ är det senaste han gjort… lika tragiskt som ”My Girl".


”The Blair Witch Project”-trion - de försvann på riktigt


Filmteamet som förändrade världens syn på skräckfilmer och gjorde den skakiga handkameran trendig kan tyckas förtjäna en andra chans, även om deras skådespelarinsatser knappast var särskilt minnesvärda. Helt ärligt visste jag inte ens vad de hette, men håll tillgodo:  Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams. Eftersom till och med IMDB hakade på producenternas reklamkampanj och gick ut med att dem var ”Missing and presumed dead” direkt efter filmpremiären är det kanske inte så konstigt att du troligtvis aldrig sett dem igen. Såvida du inte kollat in den här:


Vad hände med Team Jacob?


En framtidens one-hit-wonder måntro, för var tog Taylor Lautner vägen? Hans pubertala, ihärdiga trånande efter Kristen Stewart ter sig såhär i efterhand extra menlöst. Visst dejtade han både Taylor Swift och Lily Collins, men hur gick det egentligen för hans skådespelarkarriär? Eftersom han tydligen är en fena på kampsport är det kanske inte helt otippat att hans senaste projekt är en medioker action-film. Sorgligare är då hans kommande medverkan i Adam Sandlers westernkomedi ”The Ridiculous 6” som redan hamnat i blåsvädret för sitt klumpiga, rasistiska gestaltande av Indianer. 


Margaret Hamilton – The Überwitch


Ursprungshäxan - häxan av häxor - ”The Wicked Witch of The West” - är legendarisk och hon innehar en självklar plats på topplistan över filmvärldens coolaste kvinnliga skurkar. Förutom Meryl Streep har hon lätt den snyggaste näsan, och finns det egentligen någon som klär lika naturligt i grön hy som hon gör? Hennes maniska skratt må dessutom vara bland dem absolut elakaste. Men trots alla dessa fantastiska egenskaper han hon aldrig leva upp till sin roll i ”Trollkarlen från Oz” innan hon gick bort 82 år gammal. Då ställde hon ändå upp i inget mindre än 121 filmer och tv-serier.


För vissa av dessa one-hit-wonders är det förvisso kanske fortfarande inte försent. Mark Hamilton kommer trots allt visa sin nuna igen i nya ”Star Wars” och med tanke på hur Josh Brolin lyckades göra come-back efter”Goonies” så kan man aldrig vara helt säker. Värre verkar det dock generellt sett vara för barnskådisar, se bara på Astrid Lindgren-ensemblen, och väletablerade tv-kändisar som Sarah Michelle Gellar (ja, snyft vad hände där?).

Finns det någon du skulle vilja se göra comeback eller har du någon kul one-hit-wonder-skådis på lager? 
| 8 november 2015 11:00 |