Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 december 2018 | 18:00

9 omtyckta tv-serier som vi tvingas ta farväl av under 2019

"Game of Thrones", "The Big Bang Theory" och sju populära tv-serier till, tackar för sig under 2019.
Tv-serier läggs visserligen ned titt som tätt, ofta utan någon varning och med frustrerande cliffhangers i slutet. Den typen av nedläggningar kommer vi givetvis fortsätta att plågas över även under 2019.
 
Den här lista kommer istället att lyfta fram de tv-serier som har planerade avslut under 2019. Serier där dess skapare vet om att de arbetar med sin sista säsong - och förhoppningsvis kan lyckas få till ett värdigt avslut på sin serie.
 
Vi tackar härmed för (i flera fall) lång och trogen tjänst och förbereder oss för tårfyllda farväl av nedan serier:
 

"The Big Bang Theory" (2007-2019)

 
 
Efter 280 avsnitt fördelade på 12 säsonger kände Jim Parsons, skådespelaren bakom Sheldon Cooper, att det fick räcka för hans del. Trots att CBS erbjöd honom 50 miljoner dollar för att stanna i två säsonger till. Men Cooper var säker på sitt beslut. Seriens skapare, Chuck Lorre, valde därför att lägga ned den (för tillfället) tittarmässigt mest populära komediserien i världen.
 

"Game of Thrones" (2011-2019)

 
 
Det har väl knappast undgått någon att vi tv-intresserade håller på att räkna ned tiden, till när den allra sista säsongen av "Game of Thrones" drar igång i april. Den åttonde säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt, där åtminstone ett flertal av dem sägs vara av långfilms-längd. Med en budget på 15 miljoner dollar per avsnitt. Frågan är vem som kommer att sitta på järntronen, om den inte smälts ned av någon drake, när serien väl är slut i början av juni.
 

"Homeland" (2011-2019) 

 
 
Efter två sinnessjukt hajpade och hyllade första säsonger har "Homeland" visserligen varierat lite i kvalitet, men alltid med en hög lägsta nivå. Den senaste (sjunde) säsongen var utan tvekan av seriens bästa hittills - det ska därför bli riktigt spännande att se hur de lyckas avsluta Carrie Mathisons (Claire Danes) sista Homeland-uppdrag.
 

"Veep" (2012-2019)

 
 
Julia Louis-Dreyfus, som spelar seriens huvudroll som Selina Meyer, har vunnit Emmyn för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie efter SAMTLIGA säsonger av "Veep". Efter att ha prenumererat på vinsten sex år i rad, tvingades serien till ett uppehåll inför sin sista säsong - vilket gjorde att det inte blev någon ny säsong av "Veep" under 2018.
 
Anledningen till uppehållet var att Louis-Dreyfus drabbades av bröstcancer och haft viktigare saker att tänka på. Under 2019 är, tack och lov, både hon och "Veep" tillbaka med seriens sista säsong - och med den troligtvis även en sista given Emmyvinst för rollen som Selina.
 

"Orange is the New Black" (2013-2019)

 
 
Med sin premiär under 2013 markerade "Orange is the New Black", tillsammans med "House of Cards", början på Netflix enorma tv-satsning. Innan 2013 hade det varit helt otänkbart att spendera så mycket pengar på att producera en tv-serie - för att sedan släppa allt på en och samma dag. Under 2019 går den historiska fängelseserien slutligen i graven - efter några svaga säsonger hoppas vi nu på en värdig avslutning. 
 

"The Affair" (2014-2019)

 
 
Redan efter sin första säsong vann "The Affair" en Golden Globe för bästa dramaserie. Sedan dess har serien framför allt hyllats för sitt sätt att berätta sina historier ur flera olika personers perspektiv, som ofta skiljer sig åt en hel del. Vem är det som ljuger/minns fel? Eller finns det en viss mån av sanning/lögn bland allas upplevelser?
 

"Mr. Robot" (2015-2019)

 
 
Även "Mr. Robot" lyckades knipa en Golden Globe för sin första säsong, men framför allt introducerade serien oss för huvudrollsinnehavaren Rami Malek och skaparen Sam Esmail (nu aktuell med fantastiska "Homecoming"). Malek, som både har knipit dubbla Golden Globe-nomineringar samt en Emmy-vinst för sin roll, förväntas nu även få en Oscarsnominering för sin huvudroll i "Bohemian Rhapsody". 
 

"Unbreakable Kimmy Schmidt" (2015-2019)

 
 
Skapad av "SNL"-legendaren och "30 Rock"-skaparen Tina Fey, har vi fått följa "Unbreakable Kimmy Schmidt" sedan 2015. Fritagen från en domedagssekt kastades Kimmy Schmidt plötsligt in i en, för henne, helt ny värld i New York. 18 Emmynomineringar senare har det nu alltså blivit dags att ta farväl - frågan är om Kimmy kommer att break:a innan den sista säsongen tagit slut.
 

"The Deuce" (2017-2019)

 
 
"The Wire"-skaparen David Simon har tagit oss tillbaka till 70-talets New York, tillsammans med James Franco och Maggie Gyllenhaal, en tid när prostitution och porr drog in enorma summor pengar till maffian. Simon hade hela tiden en specifik vision för sin berättelse, som i hans huvud sträckte sig över tre säsonger, vilken under 2019 kommer att nå fram till sitt slut.
 
Vilken av tv-serierna, som avslutas under 2019, kommer du att sakna mest? Kommentera gärna nedan!
| 26 december 2018 18:00 |