Unbreakable Kimmy Schmidt 2015-2019

Komedi
USA
30 MIN
Engelska
Unbreakable Kimmy Schmidt poster

Synopsis

Efter att levt i en sekt i en underjordisk bunker i 15 år, bestämmer sig den naiva men livsglada Kimmy (Ellie Kemper) för att få fason på sitt liv och börja om i New York. Där träffar hon på nya, udda individer som blir hennes vänner.
Ditt betyg
3.1 av 283 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Kimmy Goes Outside!
2015-03-07
02
Kimmy Gets a Job!
2015-03-07
03
Kimmy Goes on a Date!
2015-03-07
04
Kimmy Goes to the Doctor!
2015-03-07
05
Kimmy Kisses a Boy!
2015-03-07
06
Kimmy Goes to School!
2015-03-07
07
Kimmy Goes to a Party!
2015-03-07
08
Kimmy Is Bad at Math!
2015-03-07
09
Kimmy Has a Birthday!
2015-03-07
10
Kimmy's in a Love Triangle!
2015-03-07
11
Kimmy Rides a Bike!
2015-03-07
12
Kimmy Goes to Court!
2015-03-07
13
Kimmy Makes Waffles!
2015-03-07

Recensent

Katarina Emgård

21 november 2015 | 10:00

Cirkus Fey släpper alla hämningar

Du vet den där kompisen i bekantskapskretsen som är sjukt speedad, som aldrig behöver sova och som alltid hinner göra tre gånger så många saker som du. Hen som skuttar obekymrat genom livet till ett glatt 80-tals soundtrack. Precis så är Kimmy Schmidt: hysterisk, färgglad, inspirerande och naiv. Hen är någon som man älskar för sin barnslighet, men samtidigt inte står ut att umgås med i mer än ett par dagar.
”Unbreakable Kimmy Schmidt” är utan tvekan en komediserie. Ska man tro Aristoteles så är komedi en lägre stående genre då den inte uppmanar till eftertanke hos publiken. Nu har ju genren dock haft mer än 2000 år på sig att utvecklas och Kimmy driver med allt som är tabu. Serien är packad med underlig och skruvad humor, vilket också gör den till en hat-kärlek-serie. Antingen avskyr du den, gillar den skarpt, eller pendlar däremellan. Jag skrattade högt till den samtidigt som jag störde mig på den något kopiöst. Konstigt nog är detta också dess styrka och charm.

Bakom manus står Tina Fey och Robert Carlock som jobbat ihop på både ”Saturday Night Live” och ”30 Rock”. Tyvärr har Fey gått mig lite förbi, men hon har en hängiven fanskara och jag börjar förstår varför. Nog ska man vara skönt vrickad för att skriva en humorserie om en brud som spenderat halva sitt liv i en domedagsbunker, bortrövad av en galen, sliskiga  pastor (om ni har tvingats se youtubeklippet där fem tonårskillar torrhumpar så vet ni vad jag menar). Nåväl, det börjar osa Fritzl... ska dem verkligen skämta om det här? Kan man skämta om allt? Nog görs det i alla fall. ”The Mole Women” räddas i början av serien och berättelsen tar avstamp då Kimmy Schmidt, spelad av Ellie Kemper, bestämmer sig för att flytta till New York för att påbörja sitt nya, normala liv. 

Jag tittar väldigt sällan på humorserier. ”The Office”, ”The Big Bang Theory” och ”Modern Family” har passerat i periferin. För att jag ska uppskatta humor ska det vara precis såhär bisarrt. ”Kimmy Schmidt” är som ”Rainbow Bright” på speed eller som ett maratonklipp med ”Nyan Cat”. Karaktärerna är karikatyrer och driver kontant med sina egna stereotyper. Detta kan såklart uppfattas som kränkande, vilket jag tror är medvetet gjort. Har du en lista på saker man inte får skämta om så ska du absolut inte se denna. Om du inte i smyg går igång på att bli kränkt förstås. Kimmys rumskompis Titus, baserad på och spelad av Tituss Burgess, påstår sig bli bättre behandlad iklädd sin varulvskostym än i sina vanliga kläder. Indianerna pratar om att flyga i en ”Iron sky eagle” istället för  flygplan, vilket är ett skämt då mannen i fråga har jobbat för The Air Force.  En del har spekulerat kring huruvida den är omedvetet rasistisk, om skämten helt enkelt snurrar runt ett varv för mycket. Och visst, det är en fråga man bör ställa sig och fundera över. 

Delvis är det nog därför jag känner att jag inte riktigt kan rekommendera den. Lite som att man inte ska pracka på andra positiv tänkande eller uppmuntra till frosseri av lösgodis. För nog är den precis som den där störiga kompisen, man orkar bara umgås med serien så mycket. Trots fyran är jag alltså skeptisk till ena andra säsong. Jag är rädd för att tretton avsnitt till kommer göra mig helt matt. Samtidigt ska manusförfattarna ha en stor eloge för att ha vågat skapa något såhär udda och hutlöst burdust. Pluspoäng får den också för de fantastiskt färgglada kostymvalen och för att Kimmys hyresvärd spelas av ingen mindre än Carol Kane som jag varit kär i sedan ”Scrooged".
| 21 november 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unbreakable Kimmy Schmidt
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu