Film

Skribent

MovieZine

23 mars 2016 | 19:00

9 mörka sagofilmer utan lyckliga slut

H.C. Andersen och bröderna Grimm har inspirerat flera fina familjefilmer. Men ibland föredrar vi de otäcka filmatiseringarna som ligger närmare originalberättelsen...
När Disney släppte en adaption av Bröderna Grimms saga om ”Snövit och de sju dvärgarna” 1937 kom det att förändra synen på sagorna med prinsar och prinsessor som lever lyckliga i alla sina dagar. Vad många inte vet är att de klassiska sagorna oftast inte har samma feel-good slut som vi tror. Flera sagor skildrar ofta ett grymt öde som slutar allt annat än lyckligt. 

Att skriva om klassiska sagor är inget nytt och när det sker utanför Disneys sockersöta pepparkaksväggar tenderar de att får en mörkare skildring för att skapa en modernare version eller närma sig originalet. Här är nio av de bästa mörka sagofilmerna. 

9. ”Sleeping Beauty” (2011)
Lucy (Emily Browning) är student som svarar på en jobbannons där hon erbjuds att servera mat i sina underkläder. Efter sin första servering blir Lucy erbjuden en annan tjänst som innebär att hon ska dricka te som får henne att falla in i en djup sömn och låta män utnyttja hennes kropp hur de vill. ”Sleeping Beauty” är en mycket intressant omtolkning av ”Törnrosa” och är baserad på romanen ”The House of the Sleeping Beauties” av nobelpristagaren Yasunari Kawabata. Filmen haltar ibland och visar att idén är bättre än utförandet. Dock har den fortfarande en intressant premiss och klart sevärd om man gillar alternativa sagor. 

8. ”Hansel and Gretel" (2007)
En sydkoreansk fantasy-skräck som är inspirerad av folksagan ”Hans och Greta.” Filmen följer Eun-soo råkar ut för en bilolycka och vaknar upp förvirrad i en mörk skog. Han möter en flicka som leder honom till hus mitt i skogen. Flickans familj ger skenet av att vara idyllisk, men under den perfekta ytan döljer sig något mörkt. Eun-soo inser snart att han inte kan lämna huset och vad som till en början verkade som en söt dröm förvandlas snabbt till en bitter mardröm. En intressant vändning av den klassiska sagan som får en att undra vad som lurar under den sockersöta fasaden. 

7. ”Freeway" (1996)
”Freeway" är en modern tolkning av ”Rödluvan” som är underhållande, rolig och mörk på samma gång. Reese Witherspoon gör den ledande rollen som Vanessa Lutz vars mamma blir satt i fängelse. Vanessa ger sig på flykt till sin mormor för att undvika socialtjänsten. Bob Wolverton (Kiefer Sutherland) erbjuder henne skjuts efter att hennes bil gått sönder, men vad hon inte vet är att han är en sadistisk seriemördare. 

6. ”Snövit: En skräcksaga” (1997)
”Snövit: En skräcksaga” har en stark koppling till den klassiska sagan om Snövit. Sigourney Weaver spelar rollen som den skräckinjagande styvmodern som skulle få Disneys onda styvmoder att gömma sig under sängen. Filmen är allt som ”Snow White and the Huntsman" ville vara, men den hade aldrig mycket att komma med förutom Charlize Therons roll som den onda drottningen. 

5. ”Little Otik” (2000)
Jan Švankmajers svarta komedi ”Little Otik” är baserad på den tjeckiska folksagan ”Otesánek” av K.J. Erben. Filmen handlar om ett par som inte kan få barn men som finner tröst i en människoliknande stubbe som maken grävt upp, och som de döper till Otik. Otik vaknar till liv med en enorm aptit som riskerar livet på alla i parets omgivning. ”Little Otik” är en fantastisk skruvad komedi med bisarra och mörka inslag som gör det svårt att inte hålla sig för skratt. 

4. ”Hard Candy" (2005)
Den 14-åriga flickan Hayley Stark (Ellen Page) chattar med den äldre mannen Jeff Kohlver (Patrick Wilson) som erkänner för henne att han fantiserar om henne. Hayley övertalar mannen att bjuda hem henne till sig. Innan han vet ordet av det har hon drogat ner honom och han vaknar upp fastbunden i en stol. ”Hard Candy” är en modern adaption av ”Rödluvan” med pedofili som tema och ställer frågan vad som döljer sig bakom det identiteter vi visar utåt. 

3. ”Alyce" (2011)
Alyce (Jade Dornfeld) är en ensamvarg som håller sig för sig själv efter att hennes vän anklagat henne för att försöka vara som henne. Vännerna har nyligen tagit upp kontakten och bestämt sig för att dra ett streck över det förflutna. De ger sig ut på stan, festar och tar droger, och slutar upp på taket i Alyces byggnad. Festen får ett tvärt slut när hennes vän faller ner från taket. Alice vet inte om det var en olycka eller om hon puttat henne. Plågad av sitt samvete fortsätter Alyce att ta droger för att bedöva sitt samvete och hamnar i en ond spiral som får dödliga konsekvenser. ”Alyce" är en intressant version av ”Alice i Underlandet” som numera blivit synonymt för droger. Även om denna film kanske inte faller alla i smaken är den värd att ta sig igenom just på grund av det fantastiska slutet. 

2. ”The Red Shoes” (2005)
”The Red Shoes” är en sydkoreansk skräckfilm inspirerad av H.C. Andersens saga ”De röda skorna”. Sun-jae lämnar sin make efter att han varit otrogen och hon flyttar in i en gammal lägenhet med sin dotter. På tunnelbanan hittar Sun-jae ett par rosa skor som det vilar en förbannelse över. ”The Red Shoes” påminner stundtals om ”Black Swan” 2010 med Natalie Portman och är en riktig skräckversion av den klassiska sagan. 

1. ”Alice” (1988)
En uppstoppad kanin vaknar till liv i Alices rum. Hon följer efter den och hamnar i en underlig värld. ”Alice” är en surrealistisk tolkning av "Alice i Underlandet" av Jan Švankmajer med stop-motion-animationer. Intrigen tar stor inspiration från originalsagan men släcker ljuset med de bisarra miljöerna som ger filmen en mörk underton. Švankmajer är en mästare på surrealistisk film och ger ”Alice i Underlandet” en fantastisk och personlig adaption.

Har du sett någon av filmerna eller har du fler tips på mörka sagofilmer? Kommentera nedan.

Tobias Myrbakk 
| 23 mars 2016 19:00 |