Film

Skribent

Emil Skelterwijk

19 mars 2014 | 20:01

9 heroiska uppoffringar på film

Emil Skelterwijk plockar fram filmhjältarnas oförglömliga uppoffringar.

Jag minns det som igår när jag försökt övertala mina föräldrar att offra mig istället för att avliva vår enögda, redan halvtdöda katt Simba. Min uppoffring misslyckades och Simba ser idag ner på mig från stjärnorna med dem stora kungarna från förr. Men jag är inte ensam om min gärning. Hela filmvärlden kryllar av heroiska uppoffringar som har inneburit en skillnad mellan liv och död. Här kommer en handfull tappra filmhjältar vars uppoffring för alltid kommer eka i filmhistorien. Visst ja, spoiler alert!

Järnjätten - Järnjätten

Min personliga favorit bland uppoffringar... om man moraliskt riktigt får ha det. En atombomb är på väg till staden där Hogarth och c:o befinner sig. Järnjätten inser att utan hans uppoffring kommer staden gå under. Därför väljer han att göra en handling i sann Stålmannens anda och flyger mot atombomben för att krocka med den i luften så den detonerar. Inte ett öga torrt!

Jean - X-Men 2

Flygfarkosten med hela mutantgänget kommer dränkas av en jättevåg om ingen räddar dem. Då kliver Jean fram och visar var skåpet ska stå när det kommer till uppoffringar. Dock lyckas hon lufsa sig tillbaka till "X-Men: The Last Stand". Något hon nog ångrar i efterhand...

Jack - Titanic

Kanske en av historiens mest minnesvärda uppoffringar är när Jack lämnar plats för Rose på den lilla plankan och själv fryser ihjäl i vattnet. Som tack släpper Rose taget om honom och han sjunker sakta ner mot atlantens stilla botten. "I never let go", jovisst!

Russell - Independence Day

Hela filmen får den onyktra piloten Russell (Randy Quaid) ta sig igenom förnedring på förnedring när han berättar om att han en gång blivit kidnappad av utomjordingar. När väl utomjordingar uppenbarar sig så istället för att vara långsynt och säga "Told you so", slåss Russell för människorna utan ett knyst. När hans missil krånglar väljer Russell att en gång för alla ge igen på rymdnissarna och flyger mot ett alienfritt jorden och rakt in i våra jordpatriotiska hjärtan!    

Harold - Stranger Than Fiction

Heroiska uppoffringar behöver inte bara komma från muskulösa mastodontfilmer utan kan även hittas i de sötaste av dramakomedier. I den här filmen räddar Harold (Will Ferrell) en pojke från att bli överkörd av en buss, men hamnar oturligt nog själv framför den. Lyckligtvis har Harold en robust klocka som ställer sig mellan döden och Harold!

Leonidas - 300

En kung ska i och för sig försvara sitt rike alla dagar i veckan. Men med ynka 300 man och alla odds emot sig blir även denna uppoffring av det heroiska slaget. Och vilket sätt han gör utgång ur livet på!

Eben - 30 Days of Night

Säga vad man vill om filmen men den bjuder i alla fall på lite visuellt ögongodis. Här finner vi även en hjälteinsats som Eben (Josh Hartnett), den lokala polisen i en by uppe i kalla Alaska, gör för sin kärlek. För att rädda henne från ett gäng mordlystna vampyrer, förvandlar sig Eben själv till blodsugare och slåss med deras överhuvud. Jag vet att det låter som något som är hämtat direkt från "Twilight", men jag kan lova er att den här är lite mer R-rated.

Alla de sista samurajerna - Den siste samurajen

I ett sista försök att ställa sig mot det moderna Japan, rider gamle Tompa och Katsumotos samurajklan mot den japanska militären och rakt in i maskingevärets eldhav. De står chanslösa men trots det offrar de sig för vad de tror på. Tårarna rinner i litervis längs kinderna när Oscarsnominerade Ken Watanabe dör stämningsfullt i Tom Cruises armar. 

Iron Man - The Avengers

Vad vore en filmlista utan Tony Stark. En missil är på väg att utplåna New York och hela Avengers-gänget. Iron Man känner att det är dags för lite klassisk hederlig uppoffring och flyger med missilen ut genom en portal och in i en annan galax. Eftersom jag varit så generös med spoilers i den här artikeln, så avslöjar jag inte om han dör eller inte... Men en hint är att "Iron Man 3" gjordes efter denna film och att en "Avengers 2" är på väg med en alltid lika fräsch Robert Downey Jr!

Jag vet att det finns tusentals heroiska uppoffringar jag missat och därför har ni chansen att fylla i dem i kommentarfältet nedan. Jag vet att jag missat den största och mest ikoniska av alla uppoffringar, nämligen "Star Trek II: The Wrath of Khan". Men det stod mellan den och min egen uppoffringshistoria om Simba... så med andra ord har jag bara en sak till att skriva: Simba - live long and prosper!

| 19 mars 2014 20:01 |