Serie

Skribent

Patrik Jonsson

17 september 2015 | 18:00

8 tv-serier att se ikapp inför höstsäsongen

Alldeles strax drar tv:s höstsäsong igång på allvar. Vi tar en titt på några av de återkommande tv-serierna som det nu börjar bli dags att se ikapp på!
De senaste veckorna har jag nu ägnat mig åt att summera den gångna sommarsäsongen. Man hinner knappt säga surströmming så är det liksom dags att kasta sig över höstsäsongen, det är sannerligen snabba vändningar. Det står inte på förrän det är jul. Okej då, en sak i taget, vi ska väl börja med att avverka hösten först. Detta kommer jag att göra i och med två artiklar, där detta alltså är den första. Här kommer jag som sagt att ta upp återkommande tv-serier, serier som det onekligen börjar bli lite brådis att se ikapp ifall man nu ännu inte har hoppat på dem.  

Nästa vecka blir om möjligt än mer intressant för då kommer jag att ta upp höstens stora premiärer, det vill säga de mest lovande tv-debutanterna denna höst, färskingarna. Vi ska dock nu börja med de gamla trotjänarna. De som finns kvar det vill säga, det var ju onekligen några av de äldre serierna som avslutades den förra hösten. "Boardwalk Empire", "Sons of Anarchy" och "The Bridge" bara för att nämna ett axplock. Trots stora hål i schemat, som för övrigt ju kommer att fyllas med nya serier i höst, finns det ändå många återkommande tv-serier kvar att gotta sig i. 

Här följer därför några tips på en bunt serier ni kan ge er i kast med, ja ifall ni nu ännu inte gjort det. Men det är som sagt brådis, vissa av dessa börjar sina nya säsonger om endast några veckor! Det är skynda, skynda som gäller.

The Blacklist


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 blacklist

Kanal: NBC & Viaplay
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 22 (sammanlagt 44 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: James Spader fortsätter att sparka röv den 24:e september. 

"The Blacklist" är väl en tv-serie för alla er som i första hand vill koppla av lite och inte tänka allt för mycket. Inget mästerverk men som hyggligt tidsfördriv fungerar den alldeles utmärkt. Mycket action och thrillermoment, rätt så självstående avsnitt men ändå med tillräckligt många röda trådar för att kännas skapligt intressant. Dessutom; James Spader! 

Da Vinci's Demons


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 davincis

Kanal: Starz & Fox Sverige
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 9 (sammanlagt 18 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Da Vincis vilda äventyr fortsätter den 24:e oktober.

Ni som gillar äventyr, uppfinningsrika manicker och vanlig hederlig matiné ska nog ta och ge denna en chans. Serien må vara lite ojämn, men vissa avsnitt är dock riktigt bra och underhållande. Var även beredd på att den ibland kan vara rätt rå och våldsam. Detta är även en följetångsserie så ni bör alltså se den från början och inte bara hoppa på tåget mitt i en säsong. Den kommande tillika tredje säsongen blir förresten seriens avslutande.

The Knick


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 knick

Kanal: Cinemax & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: Clive Owen & Co fortsätter att skära i döda kroppar den 16:e oktober.

Här har vi en tv-serie för alla er som diggar sjukhusserier, fast ändå inte. Vad jag menar med detta är att, visst detta är en slags sjukhusserie, men en väldigt annorlunda sådan. Inget hångel i städrummen eller krångliga kärleksgnabb i sjukhuskorridårerna här inte. Snyggt producerad, oerhört välspelad och starkt skriven. Självaste Steven Soderbergh står bakom denna och det märks! Ni som ger er på denna bör inte vara känsliga för blod, inneälvor, hjärnsubstans och liknande kladd, operationsscenerna i denna är inte något "Greys Anatomy" direkt.

Homeland


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 homeland

Kanal: Showtime & SVT
Antal säsonger att se ikapp: 4
Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 48 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Claire Danes fortsätter att imponera den 4:e oktober.

Detta börjar på att bli en riktig gammal långkörare numer och jag antar att många av er därute redan följer den. Ni som dock har missat tåget har nu cirka två veckor på er att se ikapp det hela, det är det värt, jag lovar. Spionage, konspirationer och andra smått eggande mindfuck väntar. En mycket prisbelönad serie där huvudrollsinnehaverskan Claire Danes har stått för de flesta av dem och detta med all rätt. En härlig thrillerserie helt enkelt, se den!

The Leftovers


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 leftovers

Kanal: HBO & C More & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: "The Leftovers" förbryllar vidare den 5:e oktober.

Som jag varit inne på i tidigare artiklar är "The Leftovers" en sådan där ökänd vattendelare. Speciellt hemma i staterna, här i Europa har dock serien gått och välkomnats bättre. Gillar ni smått kryptiska serier där skaparna inte hela tiden håller er i handen ska ni nog ta er en titt på denna. "The Leftovers" är inget "Lost", men jag kan ändå inte låta bli att påpeka att en hel del likheter finns. Ja förutom att de båda har samme skapare i och med Damon Lindelof.

The Affair


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 affair

Kanal: Showtime & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: "The Affair" överraskar vidare den 5:e oktober.

En av fjolårets stora överraskningar, för min egen del that is, var definitivt den romantiska thrillern "The Affair". Gillar ni lite mer bakåtlutade dramor, men som ändå håller er i järngrepp och helt enkelt gör att inte inte kan sluta titta? Ja då är "The Affair" absolut något för er. Förutom att vara både spännande, engagerande och inneha en grymt smart berättarteknik är serien dessutom riktigt välspelad. 

American Horror Story


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 hotel

Kanal: FX & Kanal 9
Antal säsonger att se ikapp: 4
Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 51 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: "American Horror Story" chockerar och skrämmer vidare den oktober och då ska vi få checka in på hotell! 

Självklart måste jag även rekommendera er att se "American Horror Story", ja även ifall många av er förmodligen redan ser på den. Eller har gett upp på grund av att den helt sonika inte var något för just dig. Den är ju lite egendomlig, men jag älskar den. Egentligen är säsongerna till 95% procent, om inte mer, fristående. Jag rekommenderar dock er att ändå se den från början, det finns mycket smådetaljer som mycket smart vävs ihop längre fram i serien. Ni som gillar lite originella, vågade, absurda skapelser och som dessutom är stora fans av rysare och skräckfilmer i allmänhet bör genast plocka upp denna. "American Horror Story" är en enda stor hyllning till många av klassikerna i genren, dessutom grymt välspelad!

Fargo


Large 4deac68235f0d7341eda7c12fca7c5a8 fargo

Kanal: FX & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: "Fargo" återvänder ÄNTLIGEN den 13:e oktober.

Ännu en serie där säsongerna är hyggligt fristående men den kommande säsongen har ändå vissa band till den första. Vilka det är går jag absolut inte att gå in på här, det får ni upptäcka själva, men kan säga så mycket som att den kommande tillika andra säsongen kommer att fungera som en slags prequel till den första. Vad mer kan jag säga om denna, ja förutom att den är helt fantastisk och icke bör missas? Ja, gillar ni filmen "Fargo"; se denna. Gillar ni starkt karaktärsdrivna serier? Se denna. Gillar ni thrillers i allmänhet? Se denna. Tror det räcker så, denna är given.

Det var åtta återkommande tv-serier värda att ge sig på det. Det kommer naturligtvis fler tv-serier tillbaka till hösten. Några av dem är: "Hemlock Grove", "Peaky Blinders", "The Good Wife", "The New Girl", "Chicago Fire", "Marco Polo", "Legends", "Law & Order: SVU", "Criminal Minds", "CSI: Cyber", "Chicago PD", "NCIS", "Arrow", "Flash", "Supernatural", "Agents of SHIELD", "Once Upon A Time", "Gotham", "Sleepy Hollow", "Grimm", "Kingdom" med flera, med flera.

Naturligtivs åkerkommer även zombiedramat "The Walking Dead" också, anledningen till varför jag inte tog upp denna var för att det känns som att alla redan följer den.

Vilken eller vilka återkommande tv-serier ser ni där ute mest fram emot? Och har jag missat någon liten pärla? Kommentera gärna här nedan!
| 17 september 2015 18:00 |