Serie

Skribent

Patrik Jonsson

11 januari 2018 | 19:00

8 komediserier som piggar upp i vintermörkret

Så här i januari kan det väl kännas lite väl mörkt, kallt och ödsligt. En bibba kul komediserier kanske kan få igång skrattmusklerna och sprida lite ljus och värme? Jag hoppas det! Här är våra bästa tips.
Här nedan följer nämligen några tips på en hög komediserier som åtminstone jag haft det riktigt rolig och trevligt med och detta även under årets absolut mörkaste dagar. Jag hoppas någon eller några ska passa!
 

"Shameless US" (Netflix)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20shameless
 
"Shameless" handlar om den smått skruvade familjen Gallagher, där den försupne fadern Frank (William H. Macy) inte gör mycket för att hålla ihop den redan så trasiga familjen.
 
"Shameless" må kanske bjuda på minst lika mycket drama som komedi, jag tycker dock ändå att denna underbara serie är värd att nämnas i just ett sådant här sammanhang. Bisarr och absurd? Absolut, men samtidigt oerhört varm och härlig. Sedan skadar det så klart inte att serien är både välspelad och välskriven, skådisar som William H. Macy och Joan Cusack är i toppform. "Shameless" kan definitivt fungera som ett värmande element i dessa ack så kyliga dagar.
 

"Better Things" (HBO Nordic)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20better 20things
 
Sam Fox (Pamela Adlon) är en medelålders skådespelerska som kämpar med de vardagliga utmaningar som livet i Hollywood bjuder på, detta samtidigt som hon ensam försöker uppfostra tre motsträviga döttrar.
 
Ännu en serie som tillsammans med all sin humor faktiskt serverar en hel del dramatik. Likt "Shameless" är "Better Things" också mycket välskriven och välspelad. Att till exempel försöka hitta en tv-serie med bättre barnskådespelare lär bli svårt. Framförallt är detta dock Pamela Adlons serie. Vardaglig och jordnära, men ändå originell och speciell. "Better Things" gör det mesta rätt, inget snack om saken.
 

"It's Always Sunny In Philadelphia" (Viaplay)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20always 20sunny
 
"It's Always Sunny in Philadelphia" kretsar kring ett galet gäng, bestående av fem vänner, som driver den irländska baren Paddy's Pub belägen i ett av Philadelphias mindre angenäma kvarter. Oerhört tragikomiska och "smått" absurda situationer uppstår dagligen då de samtliga är grovt dysfunktionella och politiskt inkorrekta.
 
Om man kallar en serie som "Shameless" för bisarr, vad tusan kallar man då tokskruvade "It's Always Sunny in Philadelphia", bisarr-deluxe? Ja, vi säger så tycker jag. Den här serien må möjligtvis inte passa alla, men för alla er som vet med er att ni diggar mörk, för att inte säga tragisk, humor och som har en hög ribba vad det gäller grovheten i skämten; go for it! Danny Devito och Charlie Day i sitt absoluta esse. I Philadelphia skiner alltid solen, och solen mina vänner; den värmer!
 

"Vice Principals" (HBO Nordic)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20vice
 
Danny McBride och den alltid så gemytlige Walton Goggins spelar de båda rivalerna tillika vice rektorerna Neal Gamby och Lee Russell. Båda väldigt angelägna att ta över platsen som skolans näste rektor då den gamle (Bill Murray) valt att sluta. Alla medel är tillåtna, alla.
 
"Vice Principals" är faktiskt en serie som nyligen avslutats, jag valde dock ändå att ta med denna då jag upplever den som sinnessjukt rolig. Två fantastiska säsonger blev det (antalet säsonger var redan bestämt innan serien sattes i produktion) och jag kan nog se dessa ända in i det oändliga. Humorn må i vissa fall vara rätt brutal och hänsynslös, i slutändan är dock "Vice Principals" både värmande och hjärtlig. En given "måste-se-serie"!
 

"New Girl" (Netflix & TV4)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20new 20girl
 
Efter en tuff separation flyttar den obotliga optimisten Jess (Zooey Deschanel) in hos de tre ungkarlarlna Nick (Jake Johnson), Schmidt (Max Greenfield) samt Winston (Lamorne Morris). Ett gäng killar som minst sagt har nog med sina egna problem.
 
Komedisuccén "New Girl" har gått och blivit lite av en långkörare. I år får  även denna saga ett slut då den absolut sista säsongen börjar sändas någon gång under vintern/våren. Detta är dock inget att deppa över, allting har sitt slut och en sådan här serie kan man ändå se om minst ett par, tre-fyra gånger. Serien har ända sedan sin premiär varit väldigt populär, för att inte säga brännhet och det passar ju i sammanhanget perfekt!
 

"Veep" (HBO Nordic)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20veep
 
I "Veep" får vi följa den självgoda och karriärshungriga Selina Meyers (Julia Louis-Dreyfus) galna liv där hon släcker politiska bränder, jonglerar det offentliga livet med det privata och till varje pris försvarar presidentens intressen. Det går faktiskt så långt att hon till och med får svära presidentseden. Tyvärr...
 
En annan serie vi faktiskt får vinka av nu till våren är en av HBO:s mest framgångsrika komediserier någonsin. Här bjuds det på politisk satir då den är som allra, allra bäst. Dessutom är "Veep" riktigt välspelad. Julia Louis-Dreyfus må ha slagit genom stort i megasuccén "Seinfeld", jag personligen föredrar dock "Veep" alla dagar i veckan. 
 

"Curb Your Enthusiasm" (HBO Nordic)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20curb
 
I "Curb Your Enthusiasm" (på svenska "Simma lugnt, Larry!") spelar Seinfeld-skaparen Larry David sig själv i sitt dagliga liv i Los Angeles. Att vara känd, förmögen och framgångsrik behöver inte alltid betyda att allt bara "flyter på", tvärtom, det mesta kan faktiskt sjunka rakt ned till botten!
 
Vi håller hos kvar vid HBO, och vid framgångsrika succéer med för den delen, då långköraren "Curb Your Enthusiasm" knappast kan kallas för något annat. Serien drog igång redan år 2000 och gjorde 2011 en paus. I år var dock Larry David och hans galna upptåg (och vänner) tillbaka i absolut högform! Och det bästa av allt? Det kommer mera. Om inte i år så kan vi vänta oss ytterligare en säsong redan 2019.
 

"The Last Man On Earth" (Viaplay)

 
Large 1b4f8e2809bba6cbf896dc59b57f1960 komedi 20last 20man
 
"The Last Man On Earth" började som en postapokalyptisk komediserie om hur det är att bli den ende kvarlevande mannen på jorden. Allt eftersom avsnitten och säsongerna avlöser varandra dyker dock fler och fler överlevanden upp, vilket bjuder på en massa underhållande och skruvade möten.
 
En av mina stora favoriter vad gäller komediserier just nu är onekligen den oerhört underhållande, uppfinningsrika och värmande "The Last Man On Earth". Kort och gott Will Fortes flaggskepp. Han skriver, han spelar och han producerar. Behöver jag ens säga att ifall man gillar Forte bör man se denna? Ah, nu gjorde jag det ändå, men ni fattar.
 
Där har ni alltså åtta tips på roliga och värmande komediserier från undertecknad. Det finns naturligtvis massa mer komediserier, med detta sagt kan gärna alla ni andra komma med fler tips här nedan. Låt oss alla hjälpas åt att göra vintern lite varmare! Vilken komediserie är din favorit? Tipsa och språka av er här nedan!
| 11 januari 2018 19:00 |