Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

20 januari 2023 | 20:01

8 streamingtips inför fattighelgen om svälthjon och rika jävlar!

Årets fattigaste helg vankas och endast Bianca Ingrosso har råd att gå på bio. Men misströsta inte! Det finns mängder med filmer och serier att grotta ner sig framför, när alla andra nöjen verkar vara bortom räckhåll.
Här kommer således några streamingtips för alla smaker, med fokus på snuskig och depraverad rikedom hos de rikaste och gapande hunger och maktlöshet hos de lägsta klasserna. Men den som inte behöver gå hungrig är publiken, som hemifrån kan glufsa i sig dessa alster till billig peng!
 

1. The Menu (Disney Plus) 


 "The Menu"- en satir i magnatmiljö med Ralph Fiennes och Anya Taylor-Joy.
 
Apropå smak och plånbok. Den här rysliga satiren är en sann fröjd för verkligen alla sinnen. På den exklusiva restaurangen The Hawthorn har bara gräddan av de absolut rikaste möjlighet att äta. Så där samlas de, magnaterna, miljonärerna och deras lyxfruar och smaskar på, utan större känsla på den kulinariska konsten. En dag får kocken Slowik (Ralph Fiennes) nog och bjuder sina gäster på en annorlunda meny med en minst sagt explosiv efterrätt som de sent ska glömma. 
 

2. Välkommen till Chippendales (Disney Plus)

 
Eggande, girig och depraverad - historien om Chippendales i ett nötskal.
 
Vi fortsätter på Disney och tema mums. ”Välkommen till Chippendales” är en härligt sprakande, musikalisk och riktigt snygg serie om de strippande manliga biffarna, som nått något av en kultstatus. Här ser vi hur sagan började, och hur sedan framgången korrumperade vissa, vilket ledde till utnyttjande och även mord. 
 

3. Low Country - The Murdaugh Dunasty (HBO Max) 

 
Dokuserien "Low country" blottlägger rikemanslivets fulare baksida.
 
True Crime-dokuerie i tre delar om en vidrig överklassfamilj i South Carolina och vad de varit del i och av genom årtionden. Det handlar om korruption, mord, misshandel, vita privilegier och lagar som bara gäller vissa. Väldigt otäck stundvis, men också otroligt fascinerande, om man råkat missa stora delar av historien. Överlag är detta en väldigt välproducerad och stark serie. 
 

4. Nanny (Prime Video) 

 
 Immigranten Anna Diop upplever gränslandet mellan dröm och verklighet i den poetiska rysaren "Nanny".
 
 
Aisha är från Senegal och arbetar som nanny hos ett välbärgat och extremt drygt översittarpar på Manhattan. Hon är trevlig tillbaka och biter ihop ett bra tag. ”Nanny” är en poetisk rysare om drömmar, saknad och längtan hem, men det handlar också om rasism och om att vara i en position som andra utnyttjar. Det är välspelat, snyggt och otroligt starkt. 
 

5. Hustlers (Netflix)

 
Jennifer Lopez spelar en strippa som fått nog av sviniga yuppies och ger igen.
 
Här berättas en historia om kvinnor, deras relationer och kampen om att äga sin kropp och sorg narrativ. Filmen är regisserad av Lorene Scafaria och drivs av den starka ensemblen bestående av bland annat Jennifer Lopez, Constance Wu och Julia Stiles. ”Hustlers” är en färgstark upptempofilm i vilken några strippor bestämmer sig för att ge igen på ett utstuderat och ytterst raffinerat sätt. Deras offer är rika yuppies som tidigare betalat för att gotta sig åt kvinnornas ”tjänster”. 
 

6. Parasit (Youtube Movies, SF Anytime)

 
Eat the rich - eller ockupera åtminstone deras bostäder och rensa deras skafferier.
 
I Bong Joon Hos Oscarsvinnande ”Parasit” möter vi en fattig och desperat familj i Sydkorea som bryter sig in i ett hus som ägs av mycket mer välbärgade människor. De ockuperar hemmet och lever där livet på klassiskt rikemansvis. Till husägarna kommer hem igen vill säga. Sedan spårar det mesta ur. ”Parasit” har allt! Den är rolig, spännande, våldsam och berörande. Mest uppskattar jag, åtminstone just den här helgen, den vassa kritiken mot klasskillnaderna, men också hur avskyn mot samhällets toppskikt riktigt lyser ur ögonen på de som tvingats till botten. 
 
 
 

7. The Hunt (Youtube Movies, SF Anytime)

 
Vem kallar du för white trash?! Betty Gilpin låter rika sadister smaka på sin egen medicin.
 
Tolv människor vaknar upp och ska bli jagade till döds av eliten. Vad eliten inte visste var att en av dessa tolv har skills som kommer bita de rika i röven på ett synnerligen tillfredsställande sätt. 
 

8. Hålet/ The Platform (Netflix)

 
"Hålet" bjuder  bokstavligen på en kulinarisk hungerresa du aldrig vill uppleva.
 
Detta är en kulinarisk mardröm. ”Hålet” handlar om hunger och girighet, men också om den orättvisa fördelningen av jordens resurser. Här är resurserna maten. Ett bord fullt med käk av olika slag sänks ner genom ett till synes oändligt hål. Hålet löper genom en mängd våningar på vilka två individer var huserar. De högst upp får äta sig mätta, medan de längst ner får nöja sig med rester. Det här är en våldsam, vidrig och grotesk, men samtidigt otroligt underhållande rysare. Den väcker äckel fast också viktiga tankar om solidaritet. Se med fastande mage.  
 
| 20 januari 2023 20:01 |