Film

Skribent

Martin Memet Könick

30 maj 2015 | 18:00

8 sköna kultfilmer och hur du ser dem gratis på nätet

Med hjälp av bara några klick kan du hitta och se en massa guldkorn till filmer gratis och lagligt på nätet. Här är 8 finfina tips med länkar.
 Ta fram popcornen eller morotsstavarna och dippen och kör igång en härlig filmkväll med massa kultkickar!

"Bilrånaren" ("The Hitch-Hiker")


Regisserad av Ida Lupino, en av pionjärerna för kvinnliga regissörer i Hollywood, så är detta en liten tajt thriller-noir om ett par män som snart ska ångra att de plockade upp en liftare. Den klaustrofobiska känslan är spännande nervig och liftarens dödliga löfte känns skräckinjagande trovärdigt. 
"A Galaxy Far, Far Away"


Mot slutet av året är det dags igen, en ny ”Star Wars”-trilogi kommer att se dagens ljus. Förra gången det hände så gick det ju inte så bra, Jar Jar var bara det mest iögonfallande felsteget i en trilogi som visade att George Lucas hade tappat greppet om en hjältes resa. Men Lucas är inte längre involverad på ett betydande sätt och efter bland annat en fantastisk trailer så finns det, pun intended, ett nytt hopp. Denna independent-lågbudgetdokumentär, lite i samma anda som ”Trekkies” från 1997, följer fans av ”Star Wars”-filmerna tiden före ”Det mörka hotet” ska ha premiär och visar fint på den gemenskap, ibland på gränsen till sekterism, som finns runt filmerna. Regissören Tariq Jalil gör ett bra jobb med att visa både kärleken och galenskapen bland megafans, som bland annat tältar i över 40 dagar för att få de första biljetterna. 
"Fart, flickor och faror" ("Sherlock, Jr.")


Konstiga svenska översättningar av originaltitlar är inget nytt, något som understryks av denna visuellt geniala stumfilm från 1924. Filmen, om en biografmaskinist som somnar på jobbet och drömmer sig in i filmens värld, är härligt meta och konstant underhållande, personligen tycker jag det är en av filmhistoriens 100 bästa filmer. Den exceptionelle regissören och huvudrollsinnehavaren Buster Keaton bröt nacken utan att märka det under inspelningen, lyckligtvis så var det inte så farligt och stumfilmsgiganten kunde ge oss en massa fler klassiker.  
"De infernaliska" ("Carnival of Souls")


Stämningsfull thrillerskräckis som brukar dyka upp på listor över sevärda kultfilmer. Historien om en ung kvinna som efter en bilolycka börjar se konstiga saker, som bara hon kan se, har härmats av många efterkommande genreregissörer och har en eggande och kuslig atmosfär som man sent glömmer. 
"Konvoj" ("Convoy")


Lastbilschaufförer gör uppror mot korrumperade maktinnehavare i en film som snyggt visar hur kollektiva handlingar kan göra världen till en bättre plats. Regisserad av den legendariske Sam Peckinpah med Kris Kristoffersson i huvudrollen och en i övrigt imponerande skådespelarensemble, bestående av bland andra Ernest Borgnine, Ali MacGraw och Seymour Cassell. Baserad på en country-låt, bara det! 
"Skriet vid midnatt" ("House on Haunted Hill")


Jag gillar denna film så mycket att jag till och med har en tröja med postern tryckt på den. Inledningen, där de oefterhärmliga Vincent Price och Elisha Cook Jr. berättar om det hemsökta hus som de och vi kommer att tillbringa filmen i, sätter scenen för en spännande och sanslöst atmosfärisk stund av underhållning. Regissören William Castle var en riktig skräckpionjär som alltid försökte skapa den ultimata skräckupplevelsen på biografer, förutom att göra bra filmer i genren så använde han sig av diverse tricks, till exempel att sätta elchocker under vissa av stolarna för att få publiken att hoppa till.
"Reefer Madness"


Kultklassiker till antidrogpropaganda-film som visar hur rena och fina ungdomar blir till fullständiga vildar efter endast ett bloss av den förbjudna substansen. Härligt ”campy” och överdriven film som har gjorts narr av i populärkultur många gånger om och således är obligatorisk ”dålig film du måste se”. Knark är bajs så skit i att använda det men se också upp för informationskällor, om vilket ämne som helst, som inte har en aning vad de berättar om eller kritiserar. 
"Den siste mannen på jorden" ("The Last Man on Earth")


Om det finns någon som förtjänar att vara med två gånger på en lista med många kultfilmer så är det Vincent Price. Filmen är baserad på Richard Mathesons roman ”Legend” (eller ”I Am Legend” som den heter på originalspråket engelska). Price, som titelfiguren, höjer filmen från en b-produktion till något oumbärligt för alla fans av science fiction- och postapokalyps-filmer. Stämningen är isande och skrämmande, speciellt i den fantastiska inledningen. | 30 maj 2015 18:00 |