Serie

Skribent

Alexander Kardelo

23 december 2016 | 12:04

8 tv-serier och filmer som liknar "Skam"

Omåttligt populära tv-serien "Skam" är inget annat än en norsk tolkning på karaktärer och teman vi känner igen från våra egna liv - eller iallafall många tidigare filmer och serier.
Plötsligt i vinter skulle hela Sverige säga saker som "Kødder du?" och undra varför vi aldrig fick åka russebuss
 
Den norska ungdomsserien "Skam" tar världen med storm med sin autentiska spegling av tonårslivet idag. Tjejerna och killarna i serien skildras med både humor och allvar, när de trånar efter skolans snygging eller kämpar med sina relationer och vardagliga problem. Men lägg bort alla smartphones och sociala medier, och dramat och konflikterna i "Skam" är samma som unga människor har kämpat med i alla generationer. 
 
För dig som redan slukat alla säsonger och har abstinens efter mer tonårsdramatik finns det gott om andra serier och filmer i samma anda som "Skam".
 

Portkod 1321 (2012-2014)

 
Det närmaste vi kommer en svensk version av "Skam" är förmodligen "Portkod 1321" från 2012. Här spelade Fanny Klefelt och Happy Jankell spelar två plastsystrar under en händelserik sommar. En populär webbserie om vänskap, kärlek och självrespekt. Sedan andra säsongen "Portkod 1525" sändes 2014 har många efterfrågat en tredje.
 
 

Skins (2007-2013)

 
Brittiska "Skins" sändes mellan 2007 och 2013, och följde tonåringar i Bristol. Seriens ton påminner mycket om "Skam" även om man ofta gick några steg längre med ämnen som droger, psykiska sjukdomar och dödsfall. Genombrottet för unga stjärnor som Jack O'Connell, Dev Patel och Kaya Scodelario.
 
 

Gossip Girl (2007-2012)

 
"Skam" har redan skickligt adresserat alla jämförelser med "Gossip Girl", då karaktärerna i en scen kallar sina liv för "en billig version" av den amerikanska tonårssåpan. Visst, "Gossip Girl" rör sig i lyxiga New York-kvarter där kläderna är dyra och festerna snuskigt påkostade. Men när det kommer till mängden skvaller och drama per avsnitt är "Skam" och "Gossip Girl" nära besläktade.
 
 

Spung (2002-2004)

 
Få såg "Spung" när den sändes i SVT år 2002, men serien har sedan dess nått kultstatus och röstats fram till en av de bästa svenska tv-serierna någonsin. Skapad av bland andra Måns Mårlind och Björn Stein ("Känn ingen sorg", "Midnattssol") med bland andra Daniel Larsson och Saga Gärde. "Spung" finns att upptäcka eller återupptäcka på Öppet arkiv.
 

Tusen gånger starkare (2010)

 
Underskattad svensk tonårsfilm från 2010 i högstadiemiljö. Det handlar alltså om ett något yngre tjejgäng än de i "Skam”, men seriens tema - om könsroller i skolan - är desto mer relevant. I fokus står krocken mellan kilarna och tjejerna i klassen, och hur nyanlända, frispråkiga Saga förändrar allt. Peter Schildt har tidigare gjort serierna ”Ebba och Didrik” och ”Glappet”.
 
 

Mean Girls (2004)

 
Även om "Skam" aldrig blir lika skruvad som många amerikanska high school-filmer så leker den snyggt med klyschorna vi känner igen. "Mean Girls" är en betydligt mer ”over-the-top”-skildring av hur det är att försöka klättra i de sociala rankerna, och bli vän med skolans populäraste tjejer.
 
 

Fucking Åmål (1998)

 
Varje ung generation har som tonårsfilm eller -serie, som fångar precis hur livet känns just där och då. För oss uppväxta på 90-talet var det Elin och Agnes i Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" som vi skrattade åt och skämdes med, på grund av så mycket igenkänning. Fortfarande det mest äkta tonårsdramat som skapats i Sverige.
 
Large 32c14a0c24bc358d5164978b73a6ecb5 original 2
 

Clueless (1995)

 
90-talets andra stora tonårsfilm var "Clueless", en komedi om ett tjejgäng (Alicia Silverstone i täten) med inte mycket annat än mode och killar på hjärnan. Idag känns den charmigt daterad med klumpiga mobiltelefoner och trendiga fraser alla förträngt ("As if!") men har fortfarande gott om nostalgi och humor.
 
 
Har du fler förslag på filmer och serier som liknar "Skam"? Tipsa oss nedan!
| 23 december 2016 12:04 |