Tusen gånger starkare 2010

Drama Komedi
Sverige
85 MIN
Svenska
Tusen gånger starkare poster

Synopsis

Ett gäng tonåringar i en niondeklass. Det handlar om grupptryck, kamratskap och utanförskap, förebilder och identitet i en värld fylld av synliga och osynliga maktstrukturer - och om Signe som till slut får mod att bli "tusen gånger starkare".
Ditt betyg
2.4 av 308 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tusen gånger starkare
Biopremiär
24 september 2010
DVD-premiär
16 februari 2011
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

22 september 2010 | 15:23

Tonårsberättelse med humor

En film om könsmaktsordningen i högstadiet låter tyngre än tyngst men trots det allvarliga ämnet lyckas Peter Schildt få in humor i sin tonårsberättelse. En del av charmen från hans tidigare TV-serier saknas dock.

Signe är filmens huvudperson fast hon märks knappt. Åtminstone inte utåt som hon själv säger. Hon är vad man skulle kunna kalla en klassisk tyst och duktig tonårstjej som får höra på kvartsamtalen att hon måste prata mer. I hennes klass, där hela berättelsen utspelas, finns de tuffa tjejerna, plugghästarna, töntarna och så de som verkligen bestämmer, nämligen killgänget. Ludde är kung över killarna och därmed kung i klassen. Allting förändras dock när den nya tjejen Saga kommer till klassen. En tjej som tycker att det är självklart att hon ska ha lika stor plats som alla andra. Resultatet av hennes ankomst blir kaosartat.

Det är lätt att känna igen en Peter Schildt-film på den speciella skådespelarstilen som han själv beskriver som att den innehåller en dramatisk förhöjning och inte alltid låter som den "verkliga verkligheten". Vi har sett den i bland annat "Ebba och Didrik" och "Glappet". Den finns även med i "Tusen gånger starkare" och den som kan sin Peter Schildt hittar även en del bekanta ansikten och andra referenser. Sten Elfström som är pappan i "Ebba och Didrik" återfinns här som rektor och Katharina Cohen från "Glappet" är bildlärare. Saga heter Reng i efternamn vilket också är hämtat från "Ebba och Didrik". Dans på skolgården är också något vi definitivt har sett förr.

De extremt knascharmiga karaktärerna som vi har sett tidigare saknas dock här. Istället har "Tusen gånger starkare" en mer allvarlig ton som finns med genom hela filmen. Den får en verkligen att känna hur jobbigt det är att vara tonåring.

Kring själva berättelsen och konflikterna mellan killar och tjejer råder det inga oklarheter. Det är övertydligt så att ingen ska missa orättvisorna. En klasslärare som uppenbart behandlar flickor och pojkar olika samtidigt som han hela tiden pratar om att tjejerna måste bli starkare. Bildläraren låter sig charmas av killarna och istället blir det de duktiga tjejerna som får städa upp efter alla. När en tjej avbryter en lektion är det något fel men om en kille gör det är det bara naturligt.

"Tusen gånger starkare" är faktiskt ganska sorglig. Man blir ledsen av Signe som "märks inåt men inte utåt" och av tjejerna som sviker varandra och lärarna som sviker eleverna. Det värsta är att alla tycker att problemet bara ligger hos tjejerna. De är de som ska förändras eftersom det är de som låter killarna köra över dem. Det är aldrig något tal om att killarna ska ändra sig.

Som tur är kommer det stärkande stunder i filmen som gör en lite gladare. Tjejernas revolt när de pratar, avbryter, säger ifrån och tänker själva till lärarens förfäran är uppfriskande. Att de gör precis som killarna alltid gör har han inte en tanke på.

"Tusen gånger starkare" är inte klockren och jag hade önskat ännu mer humor men trots det fungerar den bra och den får definitivt fram sitt budskap. Det är en viktig film som alla grundskoleelever och lärare borde se och lära sig av. Och alla andra också för den delen.

| 22 september 2010 15:23 |