Tusen gånger starkare (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett gäng tonåringar i en niondeklass. Det handlar om grupptryck, kamratskap och utanförskap, förebilder och identitet i en värld fylld av synliga och osynliga maktstrukturer - och om Signe som till slut får mod att bli "tusen gånger starkare".
Visa hela synopsis
Regissör
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TUSEN GåNGER STARKARE

Tonårsberättelse med humor
En film om könsmaktsordningen i högstadiet låter tyngre än tyngst men trots det allvarliga ämnet lyckas Peter Schildt få in humor i sin tonårsberättelse. En del av charmen från hans tidigare TV-serier saknas dock.

Signe är filmens huvudperson fast hon märks knappt. Åtminstone inte utåt som hon själv säger. Hon är vad man skulle kunna kalla en klassisk tyst och duktig tonårstjej som får höra på kvartsamtalen att hon måste prata mer. I hennes klass, där hela berättelsen utspelas, finns de tuffa tjejerna, plugghästarna, töntarna och så de som verkligen bestämmer, nämligen killgänget. Ludde är kung över killarna och därmed kung i klassen. Allting förändras dock när den nya tjejen Saga kommer till klassen. En tjej som tycker att det är självklart att hon ska ha lika stor plats som alla andra. Resultatet av hennes ankomst blir kaosartat.

Det är lätt att känna igen en Peter Schildt-film på den speciella skådespelarstilen som han själv beskriver som att den innehåller en dramatisk förhöjning och inte alltid låter som den "verkliga verkligheten". Vi har sett den i bland annat "Ebba och Didrik" och "Glappet". Den finns även med i "Tusen gånger starkare" och den som kan sin Peter Schildt hittar även en del bekanta ansikten och andra referenser. Sten Elfström som är pappan i "Ebba och Didrik" återfinns här som rektor och Katharina Cohen från "Glappet" är bildlärare. Saga heter Reng i efternamn vilket också är hämtat från "Ebba och Didrik". Dans på skolgården är också något vi definitivt har sett förr.

De extremt knascharmiga karaktärerna som vi har sett tidigare saknas dock här. Istället har "Tusen gånger starkare" en mer allvarlig ton som finns med genom hela filmen. Den får en verkligen att känna hur jobbigt det är att vara tonåring.

Kring själva berättelsen och konflikterna mellan killar och tjejer råder det inga oklarheter. Det är övertydligt så att ingen ska missa orättvisorna. En klasslärare som uppenbart behandlar flickor och pojkar olika samtidigt som han hela tiden pratar om att tjejerna måste bli starkare. Bildläraren låter sig charmas av killarna och istället blir det de duktiga tjejerna som får städa upp efter alla. När en tjej avbryter en lektion är det något fel men om en kille gör det är det bara naturligt.

"Tusen gånger starkare" är faktiskt ganska sorglig. Man blir ledsen av Signe som "märks inåt men inte utåt" och av tjejerna som sviker varandra och lärarna som sviker eleverna. Det värsta är att alla tycker att problemet bara ligger hos tjejerna. De är de som ska förändras eftersom det är de som låter killarna köra över dem. Det är aldrig något tal om att killarna ska ändra sig.

Som tur är kommer det stärkande stunder i filmen som gör en lite gladare. Tjejernas revolt när de pratar, avbryter, säger ifrån och tänker själva till lärarens förfäran är uppfriskande. Att de gör precis som killarna alltid gör har han inte en tanke på.

"Tusen gånger starkare" är inte klockren och jag hade önskat ännu mer humor men trots det fungerar den bra och den får definitivt fram sitt budskap. Det är en viktig film som alla grundskoleelever och lärare borde se och lära sig av. Och alla andra också för den delen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Walther
Trevlig stämning det var här! Underhållande läsning får jag säga.
Filmen är pinsamt dålig även fast jag gillar hon som har huvudrollen.

@Maestro Varför skulle vi inte vilja ha feminister på Moviezine? Större blandning desto mer intressanta diskussioner. Jag personligen vill inte sitta på en sida med personer som enbart tänker som jag, sjukt trist.

Ang. FK så får jag nog hålla med W. och satsa på att du är ett troll. 
Om du nu inte är ett troll så kan du istället för att gå på en som skitsur människa försöka förklara lugnt och sansat vad du menar istället.

Vanligtvis skiter jag fullständigt i vad folk skriver här då det inte ska vara så seriöst men när du skriver om patriarket med mera kan du iaf använda en mer sansad framtoning, skulle gissa på att många feminister skulle bli mer respekterade om de inte var så argt hela tiden. Ilska är inte en lösning eller ett bra sätt att framföra en åsikt på. Tycker jag då, lycka till med kriget, antas att vi ses vid sidlinjen

Stay classy, stay fresh!
Mats
Alla är välkomna här.
Wugllabang
Du trollar förmodligen, men om jag ska bemöta din kritik så känner jag dagligen kränkt då jag överallt på internet, i skolan, och i media får höra av idioter som du målar upp mig själv och andra män som psykopatiska och sexistiska vilddjur och kvinnor som universellt mentalt och fysiskt handikappade offer som måste tas hand om och skyddas från alla vidriga män. 

Denna filmen målar upp kvinnor som totalt retarderade småbarn som har ett civilkurage och självförtroende på 0%, sam män som arroganta och sexistiska svin. Den generaliserar och spelar på könsstereotyper på ett skandalöst trångsynt sätt som jag aldrig upplevt i en annan film. Om du inte trollar så hamnar du i samma kategori som resten av den nya generation idiotiska dubbelmorals-feminister som vill framföra ett budskap om jämställdhet genom att propagera hat och fördomar mot män med påståenden som att sexism mot kvinnor är värre än mot män och spela på fördomar som att vi inte skulle ha insett själva att kvinnor och tjejer uppenbarligen är människor vid det här laget. Du är den enda sexisten här, keep that in mind.
Visa fler (34)

Veckans populära filmer

Visa fler