Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 augusti 2016 | 18:00

8 tv-serier att se ikapp inför höstsäsongen

Så var det snart slut på augusti och dags för hösten att svepa in över oss. Med hösten följer även i vanlig ordning en alldeles färsk tv-seriesäsong. Patrik Jonsson tipsar om några av de tv-serier som återkommer.
I vanlig ordning kommer jag även att skriva om de tv-serier som gör sina debuter till hösten, men detta ska jag dock pyssla med nästa vecka. Den här artikeln gäller alltså endast återkommande tv-serier. Ifall ni ännu inte hoppat på några av dessa är med andra ord snart hög tid att göra just detta. Det kan ju vara bra ifall ni är ikapp då de nya säsongerna väl drar igång.

Nu ska jag inte bli speciellt mer långrandig, vi kör istället genast igång!

"The Man in the High Castle"
Kanal: Amazon
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: Den andra säsongen konspirerar vidare den 6:e december.

Alla ni som är intresserade av andra världskriget och framför allt av alternativa historier kring just andra världskriget, bör genast spana in denna rätt så intressanta serie. Den första säsongen hade visserligen sina skavanker, men potentialen för något riktigt stort finns där, alla tummar är hållna för dess andra säsong!

"Rectify"
Kanal: Sundance Channel
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 6 & 10 & 6 (Sammanlagt 22 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Den fjärde säsongen skänker fallet sin upplösning den 26:e oktober (Sundance).

"Rectify" är alltså ännu en tv-serie som vi får ta farväl av till hösten då dess fjärde säsong blir seriens avslutande. Förhoppningsvis tilldelas vi då en tillfredsställande avslutning kring Daniel Holdens öde. "Rectify" kan jag egentligen rekommendera eder alla att spana in, men speciellt ni drama och thrillerfreaks bör titta hit. "Rectify" brukar vanligtvis visas under somrarna, nu är det som sagt hösten som gäller. Se till att notera detta.

"The Last Man on Earth" 
Kanal: Fox
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 13 & 18 (Sammanlagt 31 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Allas våran härlige Tandy f-ckar up vidare den 25:e september. 

"The Last Man on Earth" utser jag kort och gott till den absolut roligaste tv-serien just nu. Will Forte är alldeles lysande i huvudrollen, som en "liten" extra bonus har han ju även skapat hela tillställningen. Med detta sagt behöver jag väl knappast säga att fans av Forte bör kolla in den här? Men även alla ni andra, ge den åtminstone en chans. Det hela är lite som Kalle Anka blandat med Jim Carrey. Grymt rolig.

"The Blacklist"
Kanal: NBC & Viaplay
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 22 & 23 (sammanlagt 67 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: James Spader fortsätter att vara kryptisk den 22:e september. 

"The Blacklist" är väl en tv-serie för alla er som i första hand vill koppla av lite och inte tänka allt för mycket. Inget mästerverk men som hyggligt tidsfördriv fungerar den alldeles utmärkt. Mycket action och thrillermoment, rätt så ensamstående avsnitt men ändå med tillräckligt många röda trådar för att kännas skapligt intressant. Dessutom; James Spader! 

"American Horror Story"
Kanal: FX & Kanal 9
Antal säsonger att se ikapp: 5
Antal avsnitt per säsong: 12 & 13 (Sammanlagt 63 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: "American Horror Story" chockar vidare den 14:e september (FX)

Nu tillhör ju "American Horror Story" sådana där tv-serier som har avslutande säsonger. Med detta sagt behöver man ju inte nödvändigtvis se ikapp på de tidigare säsongerna för att helt sonika hoppa på dess kommande. Serien innehåller dock en massa små band och vinkningar till tidigare alster så jag råder er ändå att se ikapp på denna cirkus ifall nu ni inte redan gjort det. Vi har tidigare varit på besök i ett spökhus, på ett mentalsjukhus, i en häxskola, på en freakshow och senast i ett hotell. Till hösten ska vi alltså ge oss i kast med...ja säg det?

"Vikings"
Kanal: History Channel & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 3,5
Antal avsnitt per säsong: 10 (Sammanlagt 39 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Vikingablodet bubblar vidare någon gång i oktober/november.

"Vikings" tilldelades ju en förlängd fjärde säsong detta år, istället för 10 avsnitt fick vi istället hela 20. Säsongen delades då istället upp där den första halvan sändes i våras och nu i höst ska vi alltså serveras de tio sista för att göra säsongen fullbordad. För er vikingafans kan jag glädjande berätta att även dess kommande tillika femte säsong kommer att bestå av just 20 avsnitt. Vilka kan jag rekommendera den här serien till då? Ja till vikingafans förstås!

"The Affair"
Kanal: Showtime & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 20
Säsongspremiär: "The Affair" överraskar vidare den 20:e november.

En av den senaste tidens stora överraskningar, för min egen del that is, är definitivt den romantiska thrillern "The Affair". Gillar ni lite mer bakåtlutade dramor, men som ändå håller er i järngrepp och helt enkelt gör att inte inte kan sluta titta? Ja då är "The Affair" absolut något för er. Förutom att vara både spännande, engagerande och inneha en grymt smart berättarteknik är serien dessutom riktigt välspelad. 

"Masters of Sex"
Kanal: Showtime & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 36 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Den fjärde säsongen forskar vidare den 12:e september (HBO Nordic).

Detta är alltså en serie om forskandet i det sexuella beteendet, kanske inte låter så där jättespännande? "Masters of Sex" utspelar sig dock under 60-talet då som så när frasen "det sexuella beteendet" var tabubelagt. Detta gör så klart det hela ack så mycket mer spännande och intressant. Att det hela är extremt välspelat, med Michael Sheen samt Lizzy Kaplan i fronten och mycket välskrivet gör knappast saken bättre. En liten underskattad pärla, ni som missat denna och gillar historisk dramatik ska inte tveka; plocka upp den!

Detta var ett urval av tv-serier som kommer med sprillans säsonger nu till hösten, hoppas ni kunde hitta något eller några förslag som tilltalade er. 

Här är några ytterligare tv-serier ni får återse till höst: "Shameless", "Narcos", "The Walking Dead", "The Fall", "Big Bang Theory", "Longmire", "The New Girl", "Criminal Minds", "Ash vs Evil Dead" och "Top of the Lake".

Vilka av dessa seriers fortsättningar ser ni mest fram emot och vilka serier funderar ni på att hoppa på? Kommentera gärna nedan!
| 26 augusti 2016 18:00 |