Film

Skribent

Peter Lithell

15 december 2014 | 18:00

8 saker vi vill se i "The Expendables 4"

Trots en av årets största floppar på bio finns det goda chanser att vi får se PRO:s argaste medlemmar i en fjärde film. För att undvika ytterligare katastrof tar vi en titt på vad som med alla möjliga medel måste undvikas.
"The Expendables 3" läckte ut på nätet innan filmens release samtidigt som våldet var nedtonat för att passa en PG-13 rating. Två stora skäl till att filmen blev en av 2014 års största besvikelser i många avseenden. Hur man än ser på det är del 3 en trasig sörja till film som fansen uppenbarligen inte nöjde sig med. De goda nyheterna är att Stallone har fattat galoppen och planerar för en del 4 full av ond, bråd och våldsam död. I väntan på den listar vi vad som måste ske för att få filmserien på rätt köl igen. 

Ingen förbannad PG-13 rating
När Stallone inför "Expendables 2" gick ut med att den skulle vara PG-13 fick många fans akut krupp och blödande magsår, undertecknad inkluderad. Ratingen ändrades dock kort därpå och visst är del två inte barnvänlig, även om det märks att många scener hade filmats med den lägre åldersgränsen i åtanke. Blodeffekter med mera lades på efteråt. På det hela taget fungerade tvåan bra och hittade någonstans rätt balans mellan våld och humor (om än dålig sådan). Att "Expendables 3" gjordes PG-13 från början till slut luktade inget annat än rutten grävling och resultatet blev värre än man kunde ana. 

Låt oss göra en sak klar: det finns inget så kallat “hard PG-13”, det vill säga filmer som testar gränsen för åldersgränsen. PG-13 fungerar utmärkt i "Bourne" och de nyare Batman- och Bond-filmerna men INTE i "The Expendables". Ingen tjänar på att göra våldsam nostalgi-action i bumbibjörns-version. Filmseriens kärnpublik, de som växt upp med blodig 80- och 90-talsaction, vill inte se den urvattnade dussinfilmen som "Expendables 3" visade sig vara. Den “nya publik” som filmens PG-13 rating skulle möjliggöra visade sig samtidigt inte så stor. Jag må inte vara så insatt i vad kidsen kollar på nuförtiden (förutom "Twilight" och dylik dynga) men jag har svårt att tro att ett gäng sura pensionärer med pistoler ligger högst upp på listan. Låt oss inte heller glömma att del ett och två drog in rätt bra med pengar trots sin R-rating. Stallone verkar nu ha fattat grejen i alla fall vilket borgar för en R-rated del fyra och inget annat. Halleluja. 

Tryck inte in så löjligt många karaktärer


Large 2b2217ef9669b6cfc6bc748797381a8f exp3

Tanken på att samla ihop äldre och något nyare actionhjältar är såklart god och del ett och två lyckades relativt skickligt ge de flesta karaktärer hyggligt med utrymme. Med detta inte menat att alla karaktärer var intressanta; det är en annan fråga. Del 3 gick dock till hysterisk överdrift vad det gäller att trycka in kända namn under filmens drygt två timmar. Frågan är hur kul det är när 90 % av nytillskotten ändå slarvas bort och/eller reduceras till glorifierade cameos? Wesley Snipes gör comeback i "Expendables"? Gött mos! Oj, Wesley var med i filmens första minuter för att sedan sitta på avbytarbänken i två timmar och därefter döda anonym hejduk #1, #2 och #3 i periferin. Inget hemlagat mos där inte. Mel Gibson som skurk? Strålande men när han får så lite att göra är det liksom skit samma. Inför del fyra är det dags att skala ner ensemblen betydande och när vi ändå är inne på ämnet...

Snälla, plocka inte in några unga “talanger”


Large 2b2217ef9669b6cfc6bc748797381a8f unga

Mixen av gammalt och lite mindre gammalt fungerade väl i ettan och tvåan. Del tre valde istället att under en stor del av speltiden introducera den nya och totalt menlösa generationen expendables. Karaktärer och skådisar så totalt ointressanta att gud dödade en kattunge för varje stapplande mening de yttrade. Att i en film som hyllar gamla och avdankade actionhjältar fokusera mer på tonårsflickors våta drömmar är inte bara dumt, det borde vara straffbart. Till deras försvar fick det nya gardet visa sin kunnighet genom att allihopa bli tillfångatagna av Mel Gibsons storskurk till karaktär.

Visa att några i gänget faktiskt lever upp till gruppens namnOch med “lever upp till” syftas på det motsatta: några måste dö. Efter tre filmer om ett gäng legosoldater som tar sig an de värsta och farligaste uppdragen borde i alla fall några ha strukit med. Grundpremissen bygger på att de går att undvara och att det finns en stor risk att varje uppdrag blir deras sista. Än så länge är det bara Liam Hemsworths karaktär i "Expendables 2" som tackat för sig. En död som ingen brydde sig så mycket om med tanke på att han varit med i filmen en kvart eller så. Att få en kniv insparkad i brösten av van Damme borde snarare ses som en hedersutmärkelse så hela konceptet funkade liksom inte. Nej, det är dags att ta kål på någon av de större karaktärerna för att få lite mer nerv i del fyra om den blir av. Med tanke på Jet Lis ständigt minskande screen time och den ovärdiga behandling manusförfattarna utsätter honom för står han högt upp på listan.  

Försök hitta någon slags balans i de humoristiska inslagen


Large 2b2217ef9669b6cfc6bc748797381a8f arnold

Balansgången mellan action och humor är inte alltid lätt. Första "The Expendables" hade en mörkare ton där försöken till skämt emellanåt fungerade men oftast bara blev märkliga. Scenerna där gänget kärvänligt diskuterar mer triviala saker är kanske inte dialogskrivande av någon högre nivå. Del två öste på med fler oneliners och blinkningar till gubbarnas tidigare filmer. Kul en eller två gånger, därefter not so much. I den hemska del tre verkar de ha outsourcat dialogskrivandet till en grupp måttligt väldresserade silkesapor och humornivån blev därefter. Gayskämtet i slutet av filmen bevisar med all önskvärd tydlighet detta. Visst är det kul att killarna kan driva med sin machostatus men det är så taffligt utfört att man storknar. En mörkare grundton och några väl valda one-liners räcker gott till nästa film tack. 

En mer minnesvärd skurk
I en filmserie som bygger på upplägget “skurk gör något dumt mot hjältarna varpå dessa hämnas” måste det finnas mer minnesvärda elakingar. Van Damme gjorde en kul roll i "Expendables 2" vilket skapade lite hat och nerv inför slutuppgörelsen. I del ett var det rörigt värre; Generalen som skulle störtas var bara Eric Roberts nickedocka och även om den sistnämnda var slemmig och så räckte det inte riktigt. Hans närmaste hantlangare var väl också lagom taskiga men samtidigt alltför anonyma. 

Den enda behållningen med "Expendables 3" var Mel Gibsons insats där han uppenbarligen hade roligt med sin roll. Karaktären var dock skriven (återigen; bad silk monkey!) på ett sätt som gjorde att man inte orkade engagera sig. Visst var han lite osympatisk men långt ifrån tillräckligt ondskefull. Skall det bli en kvadrologi av "The Expendables" är det dags att skapa en riktigt överjävlig skurk som biopubliken kan älska att hata. Det är synd att Steven Seagal har en tendens att hamna i dödsfejd med alla han arbetar med, inklusive "Expendables"-filmernas producent. Att se honom i en liknande skurkroll som han hade i "Machete" (2010) vore ohyggligt roligt om det görs på rätt sätt. En slutfight mellan en ådrig och sönderbotoxad Stallone och 170 kilo Seagal vore fan inte kattskit. Och på tal om slutfighter...

En värdig slutfight


…så är det väl dags för något roligare än det vi hittills bjudits på? I ettan slogs alla samtidigt och i kombination med Paul Greengrass på uppåttjack-klippning var det hela inte lätt att följa. Fighten mellan Stallone och Steve Austin var lite kul men slutade rätt abrupt. Inte nog med det; som tack för fighten fick Stallone en nackfraktur. I tvåan såg vi fram emot en maffig fight mellan Stallone och van Damme men det slarvades bort med tråkig koreografi och en massa onödigt snack. När uppgörelsen mellan Sly och Mel Gibson närmade sig i Ex 3 och min livslust var nära noll hoppades jag i min enfald att åtminstone finalen skulle ge någon glädje. Jag hade fel.

Utnyttja skådespelarnas styrkor
Något som hänger samman en del med föregående punkt. När du har lyckats samla de största actionhjältarna genom tiderna i en och samma film(er) gäller det att förvalta det också. Det gör man inte genom att sätta Jet Li i en helikopter med ett maskingevär under de tre minuters screen time han hade i del 3. Man gör det heller inte genom lägga Terry Crews och hans Sledgehammer-gevär i sjuksängen under 99 % av filmen och framförallt: man gör det inte genom att plocka in Wesley Snipes för att sedan låta honom fika utanför bild i två timmar. Låt de som är bra på misshandel slåss och de som gillar att spränga skiten ur valfri människa/sak göra just detta. 

Så om "The Expendables 4" blir av, vänligen: tillbaka till en mörkare grundton med mindre buskishumor, lite högre personalomsättning och rejält med slafsigt övervåld. Back to basics. Gör om och gör rätt för trots allt vill vi ändå ha mer.

Vad vill ni se mer eller mindre av i nästa "The Expendables"? Kommentera nedan.
| 15 december 2014 18:00 |