Serie

Skribent

Jenny Ahonen

22 augusti 2019 | 17:00

8 saker vi funderar på efter andra säsongen av ”Mindhunter”

Undrar du över samma saker? Vi listar frågor som väckts under säsongen, och försöker besvara dem.
Den efterlängtade andra säsongen av Netflix-krimserien ”Mindhunter” var en stark uppföljare till den första. Den som hade hoppats på att få alla lösa ändar sammanknutna under det nionde och sista avsnittet lär dock ha blivit besviken.

Som all intressant tv väckte andra säsongen av ”Mindhunter” många tankar och frågor. Några av dessa kvarstår inför säsong 3.

Här är några av sakerna vi tittare har funderat, och funderar, på:
 

Är FBI-agenterna baserade på verkliga människor?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Skådespelaren Jonathan Groff i rollen som Holden Ford, och John E. Douglas.
 
Vi vet att seriemördarna som intervjuas i ”Mindhunter” är baserade på verkliga människor, deras dåd är ökända. Men har också de fiktiva huvudkaraktärerna hämtat inspiration från verkliga människor?

Vissa av dem, är svaret, och i olika mängd.

Holden Ford är baserad på John E. Douglas, som har skrivit boken ”Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit”. Bill Tench har mindre direkta paralleller till Douglas kollega Robert K. Ressler. Resslers och Douglas kollega Ann Wolbert Burgess har inspirerat Wendy Carr.

Ted Gunn och Jim Barney har dock inga förlagor i verkligheten. 
 

Är Bills son en blivande seriemördare?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den här säsongen har gett stort utrymme till Bill Tenchs privatliv, som inte direkt har varit superlyckligt. Bill hade familjeproblem redan innan hans son Brian bevittnade hur en grupp äldre pojkar mördade en tvååring, för att sedan korsfästa honom.

Det har varit intressant att se hur Bill (när han har tid) studerar sin son. Han undrar: är han en sådan som Bill och hans kollegor intervjuar? Är han? Kommer han bli? Sedan slår han bort frågan, men han kommer att undra igen. Vi gör detsamma, hur skulle vi eller Bill kunna låta bli? Grundfrågeställningen i ”Mindhunter” är ju: ”Hur skapas en seriemördare?”
 

Hur gick det med Holdens panikångest?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Att Holden Ford fick en kram från seriemördaren Ed Kemper i slutet på förra säsongen utlöste en panikattack av så pass allvarlig karaktär att Holden trodde att han skulle dö.

Hans panikångest fick ganska stort fokus i början av den här säsongen för att sedan lite glömmas bort. Inte ens när Holden återsåg Kemper uppvisade han några tecken på stress eller tappad fattning.

Vi fick veta att han äter piller för sina bekymmer, men har de löst problemet helt? Förmodligen inte. Vi kan nog vänta oss att Holdens ångest kommer att blossa upp i form av panikattacker även i fortsättningen. (Wendy målar tidigt upp detta som ett potentiellt hot mot profileringsavdelningens verksamhet.) Förhoppningsvis kommer då orsakerna bakom den utforskas mer grundligt.
 

När kommer ”Mindhunter” på allvar ta sig an BTK-mördaren?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”Mindhunter” intresserade sig för den så kallade BTK-mördaren redan i säsong 1. Under den andra säsongen har Dennis Rader, som han egentligen heter, varit än mer retsamt närvarande och stått för några av de mest kusliga inslagen.

Man skulle ju vilja att Holden och Trench kunde vara med och bidra till att den jäveln haffas i säsong 3, men det kan nog tyvärr bli svårt. Rader tillfångatogs nämligen inte förrän 2005.
 

Vänta, var inte det där killen från ”Once Upon a Time In Hollywood”?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Damon Herriman i "Mindhunter" och "Once Upon a Time In Hollywood".
 
Jo visst, den australienska skådespelaren Damon Herriman spelar just nu den ökända brottslingen och sektledaren Charles Manson i både ”Mindhunter” och Quentin Tarantino-filmen ”Once Upon a Time In Hollywood”.

Den 28 augusti i fjol blev han castad för filmen, två dagar senare för serien.

Mellan Manson i filmen och Manson i serien skiljer det cirka tio år. Inför den senare fick Herriman sitta sex timmar i sminket.
 

La man verkligen ner de andra barnamordsfallen i Atlanta?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Sjukt nog: ja. Jag säger sjukt nog eftersom en annan fråga man ställde sig under andra säsongen var: ”Var det verkligen Wayne Williams som mördade dem alla?”

Nyligen beslutades emellertid att fallen ska öppnas upp igen. Detta för att kunna testa bevismaterial med ny DNA-teknik. Under presskonferensen som meddelade detta förnekade polisen att det har att göra med allmänhetens intresse för brotten i och med den andra säsongen av ”Mindhunter”.
 

Vart stack Nancy och Brian?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När Tench till slut var färdig med arbetet i Atlanta kom han hem till ett tomt hus. Frun Nancy hade stuckit, och tagit sonen och (nästan) alla grejer med sig. Men vart tog hon vägen? Har hon lämnat Bill eller har äktenskapet en chans att överleva? Och hur kommer flytten påverka Brian?
 

Måste vi vänta i två år till nu?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den tvååriga väntan mellan säsong 1 och 2 var alldeles för lång. Låt oss hoppas att det inte kommer dröja lika länge att få säsong 3 färdig.
 
Vilka frågor har den andra säsongen av ”Mindhunter” väckt hos dig? Vad hoppas du få svar på i säsong 3?
| 22 augusti 2019 17:00 |