Film

Skribent

Alexander Dunerfors

18 september 2012 | 22:01

8 orsaker till varför nya "RoboCop" inte floppar

"Vi har framtiden under kontroll", säger filmaffischen. Och varför skulle det inte vara sant?

De första smygbilderna på RoboCops dräkt har letat sig ut på nätet, till fansens förtret. Frågan är om det hade gjort någon skillnad. De flesta som tror sig veta något om film, har redan dömt ut den på förhand. Firstshowing förklarar i en lång artikel varför filmen kommer att suga, Hitfix har sågat manuset jämte fotknölarna och regissören själv ska ha beklagat sig över "hemska förhållanden" i förarbetet.

Vi är inte övertygade att nya "RoboCop" är dömd till att floppa. Här är åtta anledningar som påstår motsatsen:

1. Regissören

Glöm inte vem vi har att göra med bakom kameran. Brasilianaren José Padilha, som vann Guldbjörnen och en rad andra priser för sin stenhårda debut med "Tropa de Elite". Både den och uppföljaren har över 8 i medelbetyg på IMDb. Det är lugnt att konstatera att killen kan action. Vi har många exempel på när häftiga, utländska regissörer förvandlas till mediokra dito så fort de fastnar i Hollywoods klor, men det finns minst lika många som står på sig och ser till att leverera något visuellt storslaget (Alfonso Cuarón med "Harry Potter och Fången från Azkaban") eller en riktig kassako (Daniel Espinosa med "Safe House").

2. Rollistan

Jag säger inte att Gary Oldman eller Samuel L. Jackson per automatik skapar en succé. Men än har vi inte sett en uns av deras karaktärer i filmen, och det ska mycket till för att en sådan som Oldman ska göra dåligt ifrån sig. Icke att förglömma, Abbie Cornish är en växande stjärna, Jay Baruchel och Jackie Earle Haley går heller inte av för hackor, och Michael Keaton kan ha en comeback på gång med skurkrollen. Rollistan är vågad, den är imponerande, och hälften av namnen hade räckt för en lovande film.

3. Joel Kinnaman

Icke att förglömma, Joel Kinnamans första internationella huvudroll gör många svenskar nyfikna på "RoboCop". Du vet redan att du kommer se den. Jag vet definitivt att jag kommer se den.

4. Dräkten

Är det verkligen någon som tror att dräkten är färdig? "Halo möter Batman" och "en halvdan kopia av G.I. Joe", säger besvikna fans om RoboCops design. Visst, filmbolaget kan ha gjort sig själva en björntjänst genom att inte vara först och släppa officiella, snygga bilder som får oss att tappa hakorna. Samtidigt tror jag inte att ett stort Hollywoodbolag lämnar sådana saker åt slumpen. De har säkert några ess i rockärmen, som de släpper när vi minst anar det. Och där kommer vi stå och se dumma ut när RoboCop visar sitt sanna yttre. För i ärlighetens namn, vi vet inte om han byter dräkt några gånger i filmen. Vi vet inte om han ser ut så av produktionstekniska skäl, för att kunna piffas till med CGI. Vi vet inte ens om Joel fått på sig hela dräkten när bilderna togs. Och vad gör det egentligen om han har varit och grävt i Batmans garderob? Paul Verhoevens film är en sak, Padilhas är en helt ny vision och återigen, bör inte dömas innan vi åtminstone fått se lite rörliga bilder i form av en trailer.

5. Det finns bra remakes

"En bra historia tål att återberättas", sade Kinnaman till mig i en intervju i somras. Ingen ifrågasätter varför Stadsteatern sätter upp "Hamlet" för femtielfte gången (inte för att jämföra RoboCop med Shakespeare, men ni fattar). Man drar sig alltför lätt sommarens "Total Recall" till minnes. Glöm den på en gång, är mitt tips. En "Underworld"-regissör, med Jessica Biel och Kate Beckinsale i bärande roller? Men ja, även om den inte gick suveränt på bio så har den spelat in sin budget och bjöd dessutom på skön underhållning för stunden. Upprepa efter mig: "det finns bra remakes". "Scarface" från 1982, Martin Scorseses "The Departed", bröderna Coens "True Grit" eller Zack Snyders "Dawn of the Dead", om du behövde några exempel på hur det kan gå (kolla in fler här...)

6. Definiera "flopp"

Vare sig man tänker en ekonomisk flopp, eller en riktigt usel film (jag tror den korrekta akademiska beskrivningen är "kalkon") har jag svårt att se det hända med "RoboCop". Låt mig vara tydlig, jag håller inte tummarna här och hoppas på sci-fi-filmen som kommer knocka mig av stolen. Jag tror att vi får precis vad man rimligen kan vänta sig, skön underhållning med en futuristisk touch, coola skådisar och valuta för pengarna. Ingen tokhyllade "RoboCop" när den först släpptes. En våldsam framtidshistoria med robotar som slåss, tror ni kritikerna jublade? Eller att publiken såg det som annat än just underhållning för stunden? Nej, hela kultgrejen är ju sådant som uppstår i efterhand, när filmen visar sig leva vidare på VHS och sedan DVD. Jag säger inte att Padilhas version har samma förutsättningar, men man ska inte fastna vid jämförelser vid originalet. Det är väl poängen med en nyinspelning, att uppdatera en bra story med en (förhoppningsvis) fräsch, ny vision. Och skulle de nu ha riktig otur och dumpa en kalkon över oss... En budget på 100 miljoner dollar är inga stora pengar för en sommar-blockbuster, "RoboCop" kommer få lätt att få tillbaks varenda öre och är per definition inte någon "flopp" för filmbolaget.

7. Inspelningen har bara börjat

Jag kan inte vara tydligare på den punkten: Inspelningen. Har. Bara. Börjat. I lördags drogs den igång, närmare bestämt. Filmen som går upp på bio nästa sommar finns alltså inte ännu. Det är nu den skapas. Det är nu den formas. Släpp dina förutfattade meningar baserade på nätrykten. Ha lite hopp och förtroende för alla stora namn som är inblandade i det här projektet, det är det minsta de förtjänar.

8. Teasern

Har vi redan glömt den härligt nostalgiska känslan som kom när teaser-trailern släpptes? Kan en film med den här badass-maskinen verkligen suga? Rullar marknadsföringen på i samma anda, kan det vara precis vad världen behöver för att återfå peppen.

Säg emot mig i kommentarerna nedan om du inte håller med. "RoboCop" har svensk biopremiär 9 augusti 2013.

| 18 september 2012 22:01 |