Film

Skribent

Katarina Emgård

4 oktober 2017 | 18:00

8 scener från Astrid Lindgrens filmer som vi aldrig glömmer

Pippi, Madicken och Bröderna Lejonhjärta tillhör några av barndomens alla favoriter. Här är Astrid Lindgren-scenerna vi aldrig glömmer.
Astrid Lindgren har präglat flera generationer med sina fantastiska berättelser. Idas sommarvisa är synonymt med bruna ben och jordgubbssaft, julen vore inte komplett utan Pippis träd med upphängda julklappar och vi är nog många som våfflat håret och ropat in våren vid synen av den första snödroppen.
 
Oavsett om ”Kajsa Kavat” eller ”Bröderna Lejonhjärta” är ens personliga favorit har filmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker genererat ett nästan oändligt antal oförglömliga scener. Listan nedan är bara ett axplock av alla minnesvärda klipp från klassikerna.
 
 

Du är inte klok Madicken! - Balansgång på skolans taknock

 
Madicken ligger i luven med skolans fattigaste flicka Mia. Deras bråk trappas upp när Mia kastar Madickens nya, röda sandaler på majbrasan. I ett försök att sätta dit Madicken utmanar Mia henne att gå på skolans taknock. I kängor med klack balanserar Madicken inte bara ena vägen över taket, utan fram och tillbaka. Scenen har genererat youtube-klippet - ”Madicken challenge” där en flicka, inspirerad av Madicken, klättrar på sitt hustak. ”Kan Madicken, kan jag.”
 
 

Bröderna Lejonhjärta – fiske vid sjön

 
Inte alla scener kräver action för att gå till historien. I ”Bröderna Lejonhjärta” finns flera exempel på vackra stillsamma klipp, men det är en alldeles särskild scen som skildrar Skorpans första möte med Nangiala. Det är när han och Jonathan sitter och fiskar tillsynes nakna vid en sjö. Inte bara doftar det 70-tal, det luktar nyutslagna körsbärsblommor, frihet och äventyr.
 
 

Ronja Rövardotter - vårskrik

 
Rövarna som rullar sig i snö, Skalle-Pers dödsscen, Lovis som sjunger Vargsången, rumpnissarnas envetna ”Våffö då, då”, vildvittrorna som ropar ”Nu ska blodet flyta” eller den känslosamma återföreningen mellan Ronja och hennes pappa – scenerna från Ronja kunde ha blivit en egen lista. Men denna gång blir det vårskriket som får eka genom historien. Det frigörande skriket för att markera vårens ankomst som Ronja ohämmat vrålar ut över skogen.
 
 

Emil i Lönneberga – Flaggan i topp

 
Emil har oftast goda avsikter med sina hyss. Under ett kalas i Katthult hissar han upp sin lillasyster Ida i flaggstången. Ett enligt honom utmärkt sätt att ”visa henne världen”. Scenen inspirerade till en 13 meter hög bronsstaty där Ida istället hissar upp Emil. Rättvisan är återställd.
 
 

Rasmus på Luffen - ”Nu är det koskit i hagen”

 
Fantastiskt varm film om en oväntad vänskap med högklassige Allan Edwall i rollen som luffande Paradis-Oskar. Vi är nog flera som försökt konstruera en luffar-ryggsäck med hjälp av en gammal kökshandduk och ett kvastskaft efter att ha sett denna som barn. ”Fri som en fågel” är en av Astrid Lindgrens vackraste visor, men som scen känns ”Koskit i hagen” mer passande. Krocken mellan de fisförnäma sju-sorters-kakor-damerna och hipster-Oskar är också tongivande för många av Astrids verk.
 
 

Tjorven, Båtsman och Moses - Här svärmas det

 
I denna långfilm om ”Vi på Saltkråkan” provar Tjorven och Stina sin tur genom att kyssa grodor i hopp om att de ska bli prinsar. Under leken glider hunken Peter i land med sin båt och snart får han upp ögonen för bildsköna Malin. Peter och Malin gjorde verbet ”Att svärma” legendariskt. Det är sommar, en sen kväll på skärgårdsön.
 
Peter: ”Godnatt Malin! Nu ska jag gå och skriva i loggboken – Idag träffade Peter Malin.”
Malin: ”Jag tror du kan skriva en sak till, om du vill? Idag träffade Malin Peter.”
 
 

Pippi Långstrump på de sju haven – Prickig korv

 
Kapten Långstrump har blivit tillfångatagen av pirater och Pippi, Tommy och Annika bestämmer sig för att rädda honom från ondskans klor. Vissa maträtter hör 70-talet till och den berömda limpmackan med prickig korv på är en av dem. I en av de skönaste scenerna från ”Pippi på de sju haven” sitter gänget och käkar prickigkorvmackor över öppet hav i Pippis flygande säng. Det summerar på något vis Pippis udda mix av det jordnära, äventyrliga och magiska.
 
 

Världens bästa Karlsson – Kladdiga kolor

 
Karlsson på taket är en av Astrid Lindgrens vattendelare. Antingen uppskattar men den lille tjocke herrens uppblåsta självförtroende och knasiga propeller, eller orsakar han mardrömmar. Får Karlsson beskriva sig själv är det med orden ”En vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år”. Men en sak är säker – han är inte särskilt bra på att dela med sig:
 

Streama alla dessa Astrid Lindgren-filmer och fler på SF Kids Play

 
Vilka Astrid Lindgren-scener minns du bäst?
| 4 oktober 2017 18:00 |