Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 maj 2020 | 18:00

7 serier som ger oss hopp under årets sämsta tv-månad

Det finns all anledning att vara glad för att värmen äntligen börjar hitta hit till Sverige under juni - men efterlängtade tv-serier är svårare att hitta.
Den första officiella sommarmånaden, midsommar, starten för semestrar och sommarlov - ja, det brukar finnas mycket att vara glad över i juni. Tv-serier är däremot sällan en av anledningarna att fira, vilket stämmer även i år. Den siste maj stänger nämligen fönstret för att få kvalificera sig till årets Emmy-gala... så titlarna i juni är ofta serier som man som distributör inte tror riktigt lika mycket på.
 
Men det finns givetvis alltid några få undantag till den här regeln. För som distributör vill man såklart inte heller att prenumeranterna ska säga upp sina tjänster, så något måste man ju hålla kunderna kvar med! Här nedan har jag samlat ihop sju serier, två som kommer att släppa sina sista säsonger och fem helt nya - som alla är värda att ge en chans under juni. 
 

"Tretton skäl varför" - 5 juni (Netflix)

 
 
Den sista säsongen av den omdebatterade ungdomsserien "Tretton skäl varför" är slutligen här. Efter att ha börjat med tretton anledningar till en ung kvinnas tragiska självmord, har vi nu hunnit avverka fler självmordsförsök, "lyckade" mord och nästan en skolmassaker. Frågan är nu hur psykiskt skadade vårt gäng av huvudkaraktärer faktiskt är, efter allt de har varit med om?
 

"I May Destroy You" - 8 juni (HBO Nordic)

 
 
Michaela Coel ("Chewing Gum", Black Earth Rising") har skapat en orädd, ärlig och provocerande berättelse om sexuellt samtycke. Efter att någon spetsar Arabellas drink med en våldtäktsdrog förändras hennes liv totalt. Coel, som är seriens skapare, har både skrivit manus samt spelar huvudrollen.
 

"Love Life" - 14 juni (C More)

 
 
Den Oscarsnominerade skådespelerskan Anna Kendrick frontar en av de första HBO Max Original-serierna "Love Life", som dyker upp på C More under juni. Under säsongens gång får vi följa hennes moderna dejtingliv.
 

"The American Runestone" - 21 juni (Viaplay)

 
 
Peter Stormare har själv kallat "The American Runestone" för ett av sina mest passionerade projekt någonsin. I den här dokumentärserien försöker han rentvå den svenske mannen (som växte upp i grannbyn till Stormare) som för 100 år sedan påstods ha förfalskat en runsten i USA. För om det skulle visa sig att runstenen inte är förfalskad, betyder det att historien om vem som kom först till "den nya världen" behöver skrivas om.
 

"Perry Mason" - 22 juni (HBO Nordic)

 
 
HBO brukar lyckligtvis alltid ge oss en påkostad miniserie av högsta kvalité att njuta av under sommaren - och månadens absolut största premiär är utan tvekan "Perry Mason". Den framgångsrike försvarsadvokaten Perry Mason plockar på sig de svåraste fallen och lyckas vinna dem - genom att lösa fallen och hitta den som verkligen ligger bakom brotten hans klienter anklagas för.
 

"Dark" - 27 juni (Netflix)

 
 
Har du papper, penna, miniräknare och en stor kopp kaffe redo? Det har nämligen äntligen blivit dags att hålla koll på alla tidslinjer och karaktärer i den sista säsongen av superambitiösa och spännande "Dark". Den tredje säsongen av serien, som är en av Netflix allra mest populära icke-engelsktalande serier, markerar även slutet på den invecklade berättelsen. Lyckas man verkligen få ihop allt i slutet?
 

"I'll Be Gone in the Dark" - 29 juni (HBO Nordic)

 
 
Efter alla spännande true crime-serier på sistone har det nu blivit dags att ta sig an en av de värsta våldtäktsmännen någonsin, The Golden State Killer. Michelle McNamaras bok, om mannen som tros vara skyldig till 50 våldtäkter och 12 mord under en tioårsperiod, ligger till grund för serien. McNamara, som var gift med komikern Patton Oswalt, drabbades av ångest och sömnsvårigheter under grävandet efter den skyldige och gick tragiskt bort i en överdos under skrivandet av boken - som hennes make och forskaren Paul Haynes sedan slutförde. 
 

Läs också: 11 omtalade tv-serier vi redan borde kunna se i Sverige

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under juni? Kommentera gärna nedan!
| 30 maj 2020 18:00 |