Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2020 | 15:00

11 omtalade tv-serier vi redan borde kunna se i Sverige

Mitt under streamingkriget mellan företag som storsatsar på sina streamingtjänster - finns det fortfarande omtalade serier som inte går att se i Sverige.
Innan Netflix tågade in på den globala tv-marknaden i början av 2013 så var det snarare regel än undantag att vi svenskar fick vänta åtminstone ett halvår (ibland mycket längre) innan de mest populära tv-serierna borta i USA letade sig över till någon av de svenska tv-kanalerna.
 
Nu lever vi i en helt annan värld, där gigantiska megaföretag storsatsar på att samla sina enorma kataloger av filmer och tv-serier i smidiga streamingtjänster. Netflix, HBO Nordic, Viaplay, C More, Amazon Prime, SVT Play, Apple TV+, Disney+ (släpps i september här), Dplay, Quibi, YouTube Premium och Facebook Watch är bara några av tjänsterna som finns tillgängliga på den svenska marknaden.
 
 
Men trots de enorma förutsättningarna för att en omtalad serie ska kunna leta sig över till någon svensk streamingtjänst, så finns det ändå flera titlar som av olika (ofta outgrundliga) anledningar fortfarande inte går att se på laglig väg här i Sverige. Här nedan har jag samlat 11 tv-serier som jag personligen varit (och tyvärr fortfarande är) enormt sugen på att ge en chans... men av någon anledning fortfarande inte har kunnat få tag på.
 
Om du nu råkar arbeta för någon av de svenska distributörerna och vet att någon av serierna nedan är på ingång, hojta gärna i kommentarerna!
 

"BrainDead" (CBS)

 
 
2016 så släpptes det en kritikerhyllad säsong, från skaparna av "The Good Wife" och "The Good Fight", av den politiska dramakomedin "BrainDead". Vi får under säsongens gång följa ett gäng amerikanska politiker som plötsligt börjar uppföra sig väldigt konstigt och när en liten grupp, ledda av Mary Elizabeth Winsteads karaktär, inser att vår planet infiltrerats av hjärntvättande och huvudexploderande (utomjordiska) myror... ja, då lyckas "BrainDead" verkligen stå ut i mängden.
 
Tyvärr uteblev de amerikanska tittarna så serien lades ned, men eftersom man ändå sydde ihop serien i slutet - visserligen med en öppning för en fortsättning - så är det ett mysterium att ingen svensk distributör har köpt in serien ännu. Det kan väl inte vara allt för dyrt att plocka in en nedlagd serie som helt enkelt kom ut lite före sin tid? Något säger mig att den hade blivit en supersnackis efter bara några dagar i Netflix utbud.
 

"Briarpatch" (USA Network)

 
 
Den amerikanske tv-kritikern Andy Greenwald har tillsammans med "Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail adapterat boken "Briarpatch" - och följer Rosario Dawson i rollen som Allegra Dill under hennes utredning av sin systers plötsliga mord. 
 
USA Networks serier har haft en tendens dröja länge innan de dyker upp på svenska streamingtjänsten, men det här är utan tvekan en tv-serie som skulle passa utmärkt hos HBO Nordic - eller kanske till och med som sommarunderhållning hos SVT. För oss svenskar kan det dessutom vara intressant att veta att Peter Stormare dyker upp i rollen som "Gunther" i det femte avsnittet.
 
Uppdatering: "Briarpatch" finns att ta del av på nykomlingen Comhem Play+.
 

"Evil" (CBS)

 
 
Om det nu var konstigt att "BrainDead" inte har dykt upp här i Sverige ännu, så är det ännu mer förvånande att vi inte har fått ta del av samma tv-skapares kriminaldrama-skräckis "Evil". För ifjol blev den nya serien en av CBS mest framgångsrika nya serier, både kritikermässigt och tittarmässigt.
 
"Evil" följer en präst och en psykolog som åker runt och utreder ifall påstådda mördare och kriminella råkar vara psykiskt sjuka - eller kanske besatta av demoner? Hur är det ens möjligt att vi inte kan följa den här serien på Viaplay eller C More ännu?
 

"Harley Quinn" (DC Universe)

 
 
DC Universe har släppt serier som "Titans", "Doom Patrol" och "Swamp Thing", som alla har letat sig över Atlanten till olika svenska streamingtjänster. Men när man gör sin allra mest hyllade titel hittills så tar det visst stopp... inte är det väl för att "Harley Quinn" råkar vara animerad?
 
"Harley Quinn" som i USA släppts på DC Universe, den lilla streamingtjänsten som nu ingår i HBO Max, hör givetvis hemma på HBO Nordic även här i Sverige. Men än så länge ekar den brutala DC-serien, med superskurken Harley Quinn i fokus, med sin frånvaro. 
 

"Interrogation" (CBS All Access)

 
 
Anders Weidemann är för oss svenskar troligtvis mest känd för att ligga bakom den förträffliga SVT-serien "30 grader i februari". Men Weidemann är även den förste svenske showrunnern och skaparen någonsin för en amerikansk tv-serie - något vi givetvis måste stötta! Enligt Weidemann kommer CBS All Access börja sälja serien internationellt nu - så nu är det dags för de svenska distributörerna att stötta vår första export-showrunners skapelse.
 
Serien handlar om ett mordfall som sträcker sig över flera årtionden, där varje avsnitt fokuserar på olika personer som på olika sätt kan ha haft något att göra med mordet. För att stå ut i mängden ytterligare är det här en serie som påstår att det ska gå att se avsnitten i vilken ordning som helst!
 
Eftersom SVT inte var sugna på en ytterligare säsong av "30 grader i februari", så finns nu alltså chansen att göra det enda rätta. Ropa hem "Interrogation" till Sverige!
 

"Little Fires Everywhere" (Hulu)

 
 
Den Oscarsvinnande skådespelerskan Reese Witherspoon i en drama-miniserie tillsammans med Kerry Washington, från samma amerikanska distributör som ligger bakom "The Handmaid's Tale". Var håller den här kritikerrosade pärlan hus? 
 
Hulu har tidigare släppt flera av sina serier till HBO Nordic men även Amazon Prime... så det är minst sagt förvånande att ingen av dem har lyckats (eller velat) lägga vantarna på "Little Fires Everywhere" ännu.
 
Uppdatering: "Little Fires Everywhere" finns nu tillgänglig på Amazon Prime!
 

"On Becoming a God in Central Florida" (Showtime)

 
 
Showtime-serien "On Becoming a God in Central Florida" med Kirsten Dunst och Alexander Skarsgård, som utspelar sig i Florida när ett multimiljard-pyramidspel tar fart under året 1992, är ännu ett praktexempel på en serie som vi redan borde kunna se här i Sverige!
 
I vanliga fall letar sig de allra flesta Showtime-serierna rakt in i HBO Nordics utbud, gissningsvis beror missen i det här fallet på att serien länge var planerad som en YouTube Original-serie, innan den såldes vidare till Showtime i sista stund. Men nu är det bannemej dags att släppa serien även här.
 

"PEN15" (Hulu)

 
 
Hulus hyllade komediserie letade sig in på många internationella topplistor ifjol, men här ekar "PEN15" fortfarande med sin frånvaro. Serien följer ett gäng sjundeklassare, där två av dem (av okänd anledning) spelas av två vuxna människor. En slags live action-variant av Netflix animerade "Big Mouth", som vi givetvis vill ta del av även här i Sverige.
 

"Schitt's Creek" (Pop TV)

 
 
"Schitt's Creek" har hyllats i princip varje säsong, men har under de senaste till och med lyckats så sig in på Emmygalan och hyllats för sin komedi - trots att det är en serie från den lilla doldiskanalen Pop TV. Med tanke på att serien nu till och med tagit sig in i tv-världens "finrum" börjar det väl bli hög tid att släppa de hela 80 avsnitten på någon av de svenska streamingtjänsterna också?
 

"Solar Opposites" (Hulu)

 
 
Från "Rick and Morty"-medskaparen Justin Roiland... alltså, behöver jag ens säga mer än så? Ta en titt på trailern och begrunda faktumet att Hulu släppte hela säsongen i ett svep i början på maj - och serien redan har hyllats till skyarna av de amerikanska bingetittarna. En given succé på både HBO Nordic och Netflix (som båda redan visar "Rick and Morty"). 
 

"The Mandalorian" (Disney+)

 
 
Ja, jag vet. Disney+ har inte släppts här i Sverige ännu och vi vet nu äntligen att lanseringen är förväntad till "någon gång under september" i år. Men att vi har fått vänta i nästan ett år på den första säsongen av "The Mandalorian" är fortfarande en jävla gåta. I det här specifika fallet vet vi åtminstone att serien definitivt kommer att dyka upp här i Sverige, även om väntan fortfarande är olidligt lång.
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna som du missat på HBO Nordic

 
Vilka tv-serier på listan hoppas du letar sig över till Sverige först? Kommentera gärna nedan!
| 24 maj 2020 15:00 |