tema: pride

Skribent

Oskar Möller

3 augusti 2022 | 15:30

7 queera streamingtips för Prideveckan

Letar sköna serietips inför Pride men "redan sett allt"? Lugnt - MovieZine kommer till undsättning! Här kommer sju sköna streamingtips för alla oss som redan bingekollat "Orange is the New Black" och "Euphoria".
Prideveckan har inletts och regnbågsflaggorna viftar på stan. Tv-kanalerna bunkrar upp med gayfilmer och streamingtjänsterna satsar med storpremiärer som nylanseringen av "Queer as Folk" och "Uncoupled". Sträckollat dem och "Euphoria"? Lugnt - här är  tips på andra sköna hbt-serier du kan ha missat!
 
 

”Genera+ion” (HBO Max)

 
Visst är den en lite av en lågbudgetkusin till mer påkostade och djupsinniga ”Euphoria”, streamingtjänsternas ultimata Gen Z -skildring. Men det hindrar inte att den här serien om en bunt queera tonåringar och deras struliga livsdraman saknar charm. Mellan den extravagante Chester (Justice Smith), intensiva Riley, och lågmälda Greta finns det en favorit för alla.
 
Det går undan lika snabbt som en memesprängd konversation på Snapchat, men kan bli lite repetitivt när samma skeenden tuggas sönder ut olika karaktärers synvinklar. Trots det är teman som ångest, asexualitet, tonårsgraviditet och spänningar med de vuxna i ens liv tillräckligt brännande för att fortsätta kolla. Om inte annat är avsnitten funsized och håller sig under en halvtimme.
 
 

”Gentleman Jack” (HBO Max)

 
Här har vi en serie som inte ber om ursäkt för vad den är – av och för flator. Satt i en historisk miljö berättar den om Anne Lister – en godsägare som klädde sig i manskläder och förförde andra kvinnor. Serieskaparna och seriens straighta skådisar med Suranne Jones i spetsen har gjort sig mycket möda för att skildra ett historiskt levnadsöde – ändå ner till detaljer som butchars sexualitet, bortom den manliga blicken.
 
 

”Veneno” (HBO Max)

 
Pedro Almodóvar satte Spanien på kartan som en pålitlig nation för queer representation med filmer om starka kvinnor, bögar och transsexuella. Några årtionden senare för pojkvännerna Javier Ambrosso och Javier Calvo traditionen vidare. ”Veneno” blev känd för många "Drag Race"-fans på grund av tributen till den legendariska spanska transstjärnan vars liv var så utsvävande att det får den mest depraverade dragqueen att rodna.
 
Serien väver samman Venenos liv med en historia om den unga transtjejen Valeria som börjar skriva om den ikoniskt sexiga transikonen som framträdda i media på 90-talet men sedan försvann från rampljuset. Med en färgstark och begåvad uppsättning skådespelare (med transkvinnor som Lola Rodriguez i spetsen) vacker kinematografi och cool musiksättning är ”Veneno” en sann modern hbt-klassiker som är värd uppmärksamhet från alla som intresserar sig för queerfilm.
 
 

”One of Us is Lying” (Netflix)

 
En mordgåta satt i higschool-miljö där någon tagit livet av skolans mest hatade elev som avslöjade allas hemligheter på sin skvallerblogg. Med allt som kom upp till ytan saknas det inte motiv för seriens huvudrollande highchoolklyschor: den blonda cheerleadern, sportkillen, den duktiga flickan och outsidern som säljer knark. Även om handlingen är fånig lyckas serien med ett intressant sidospår – sportfånen Cooper som är en talang inom baseball är bög men stannar i garderoben av rädsla för sin farsas och lagmedlemmarnas reaktioner.
 
 

”The Lady and The Dale” (HBO)

 
En dokumentär som riskerar att ha flugit under radarn på många är den exceptionella storyn om Elizabeth Carmichael – en transkvinna som utmanade dominerande amerikanska biljättarna på 70-talet med den unika trehjuliga bilen ”the Dale”. The Dale sågs som frälsningen för dåtidens bensinkris (priserna hade precis rusat drastiskt i höjden) och lycksökare flockades för att investera i projektet – men massproduktionen av fordonet uteblev. När missnöjet hos investerarna växte och media började gräva i Carmichaels förflutna visade det sig att kvinnan bakom bilen var mer sällsam än fordonet.

Med en stark uppsättning vittnen (inklusive Carmichaels svåger och dotter) skildrar ”The Lady and the Dale” den fascinerande historien om en transpionjär som var dömd bedragare och älskad familjefar och mor, en karismatisk entreprenör och uthängd och dömd av press för valet att leva sitt liv som kvinna i offentligheten.
 
 

”First Kill” (Netflix)

 
Devisen ”kärlek börjar alltid med bråk” går överstyr när vampyren Juliette (Sarah Catherine Hook) möter vampyrjägaren Calliope (Imani Lewis) i sin skola. Tonårstjejerna pressas båda av sina familjer att ta livet av sina första byten för att bli fullvärdiga medlemmar i sin släkt. Givetvis kommer kärleken i vägen. Snart försöker de styra både sina hormoner och mordimpulser i schack samtidigt som de försöker skydda varandra från varandras släkt som inte är främmande för blodbad för att göra rent på motståndarsidan. Tänk dig en lesbisk version av ”Teen Wolf” där man skruvat ner på campfaktorn.
 
 

”Crashing” (Netflix)

 
Inte många vet att Jonathan Bailey förde en anonym tillvaro som röstskådis till tv-spel innan världsgenombrottet som Lord Anthony i ”Bridgerton”. I den här komediserien från 2016 spelar den öppet homosexuelle britthunken den gränslöst självbelåtne Sam – ett charmtroll inte kan låta bli att älska. Likt många andra kontemporära serier kretsar ”Crashing” kring ett mer eller mindre dysfunktionellt kompisgäng som vägrar att växa upp och lever hyresfritt i ett sjukhus. Sam stöter på alla kvinnor som rör sig men utvecklar en oväntad svaghet för den blyge och välartade Fred (Amit Shah) i en oväntad rörande liten lovestory.
 
 

Bonustips: ”Star Trek: Discovery” (Paramount+)

 
Jag tror risken att man inte känner till "Star Trek: Discovery" är liten men serien är ändå värd att nämna för sin starka representation av queera individer. Star Trek har alltid behandlat teman som utanförskap (olika arter av intelligent liv ska lära sig varandras kulturer så det är liksom oundvikligt) men nutiden har nåt så långt att man inkluderar bögar, lesbiska och transkaraktärer utan att man gör det till en stor grej. Japp, vi finns ute i Universum också! 
| 3 augusti 2022 15:30 |