Serie

Skribent

MovieZine

25 oktober 2014 | 18:00

7 livsläxor från "Walker, Texas Ranger"

Ibland kan det vara nyttigt att sätta ekorrhjulet på pausläge och ta ett par goda råd från någon som vet vad livet handlar om.
Som de flesta av oss vet är livet inte alltid så lätt. Som de tänkande varelser vi är tenderar vi att krångla till saker i onödan när vi planlöst irrar omkring i tillvaron. Ibland kan det vara nyttigt att sätta ekorrhjulet på pausläge och ta ett par goda råd från någon som vet vad livet handlar om. För om det är någon som vet så är det Walker, Texas Ranger.

"In the eyes of a Ranger, the unsuspecting stranger had better know the truth of wrong from right". Så lät det när Chuck Norris pratsjöng ledmotivet till tvåhundratre avsnitt av "Walker, Texas Ranger". En mysig 90-talsdoftande moralkaka som med sina åtta säsonger även lyckades Chuck Norris-kicka sig in i 2000-talet innan den lades ner.

Walker var en hård men rättvis man med hög moral, så länge begreppet moral omfattar att sparka på allt som kommer in i ens synfält. Walker tog sig dock an livet konsekvent och utan krusiduller; något vi alla bör ta lärdom av. Så gör som Peter Griffin gjorde när han kom över "Road House"-DVD:n och finn ett nytt sätt att tackla livets utmaningar. Genom att följa några enkla råd kan även du agera med samma pondus som Walker samtidigt som din tillvaro kommer att bli mycket rikare.

1. Tillåt dig själv att ta platsJantelagen does not exist in this dojo. I Walkers värld finns ingen plats för dåligt självförtroende eller någon löjlig falsk blygsamhet. Är du huvudpersonen i en TV-serie med över tvåhundra avsnitt som enbart fokuserar på dig? Bra början. Framställ dig själv som en gud över gudar som tornar upp sig över den ynkliga stad du bor i. Men, och detta är viktigt, nöj dig aldrig. Även om du är mästare på feta roundhouse-kicks och har det tätaste skägget i galaxen finns det betydligt fler saker du kan göra bättre än andra. Som att sjunga till exempel.

2. Du är inte sämre än att du kan ändra åsiktAtt snabbt byta åsikt behöver inte ses som något svagt karaktärsdrag. Vankelmodigt och oseriöst säger vissa, flexibelt säger jag och Walker. Erkänn dina misstag, rätta dem snabbt och gå vidare till livets nästa one-liner så är du garanterat home safe.

3. Var alltid på din vaktLivet tenderar att bjuda på de mest oväntade överraskningar. Se till att alltid ha ryggen fri; det är bättre att föregå istället för att föregås. Ha alltid ett ess i rockärmen och en texas-hatt för fällgillring. Din livslängd kommer att öka markant om du alltid förväntar dig det oväntade. Per definition innebär det i och för sig att det oväntade då blir väntat så… Äsch, gör som Walker bara.

4. Lev i harmoni med naturenI dagens stressiga samhälle tenderar man lätt att tappa kontakten med naturen. Dumpa mobilen och paddan och ge dig ut på en campingtripp för att återknyta kontakten med moder jord. Skulle livet leverera dig en utmaning i form av en biffig och skitsur björn; fear not. Brotta ner problemet och slow motion-stirra skiten ur det så löser sig allt.

5. Lita inte på någonJag gissar att händelserna i klippet tillåts ske enbart tack vare att Walker samtidigt brottas med björnen från föregående punkt. Klippet talar hur som helst ohyggligt mycket för sig självt. Om någon ber dig att lita på dem, gör inte det.

6. Lär dig att leverera tunga beskedIngen idé att tassa som katten kring het gröt oavsett ämne eller magnitud. Skall ett besked levereras skall det levereras Walker-style. Efter att lillkillen har genomgått en manlighetsritual i ett indianreservat levererar Walker de tråkiga nyheterna, tyvärr off-screen. Hur irriterande Haley Joel Osment än må vara kan man inget annat än tycka synd om pojkstackaren.

7. When in doubt: Kick!Vilka problem du än må springa på i livet finns det en enkel huvudregel att följa: Det mesta löser sig genom en eller tjugotvå välriktade sparkar. Skulle något, som exempelvis en bil, komma emellan dig och ditt mål? Sparka sönder bilen först. En vindruta kan vara allt som skiljer ett problemorienterat angreppsätt från ett lösningsorienterat dito.  En metafor så god som någon för allt vi människor ställs inför innan det är dags att tacka för kaffet.

Peter Lithell
| 25 oktober 2014 18:00 |