Film

Skribent

Paul Dakwar

20 oktober 2023 | 14:00

Annette Bening spelar 64-åringen som simmade hela vägen mellan Kuba och Florida

Hon var 64 år gammal när hon bestämde sig för att simma 177 kilometer, från strand till strand. Den sanna historien om långdistanssimmaren Diana Nyad har nu blivit en film och har premiär idag.
Det finns många filmer som är baserade på en sann historia om människans kamp mot naturen, om atleter som prövar kroppens gränser och de som utför något mot alla odds. Sällan handlar det dock om någon som gör något otroligt fysiskt krävande och farligt i pensionsåldern. Som Diana Nyad.
 
Nyad är en amerikansk långdistanssimmare som är född på 40 talet. Hon är känd för sina bedrifter inom långdistanssimning och för flera försök att korsa Florida Strait. Men hennes absolut mest framstående och fascinerande prestation var 2013 när hon, vid 64 års ålder, utan bur bland hajar och maneter, simmade från Kuba till Florida. Sträckan har kallats för “simningens Mount Everest” och detta, med all rätt, väckte stor uppmärksamhet och beundran.
 
Jodie Foster och Annette Bening i "Nyad".
 
Ni vet den känslan man får när man ser en video av någon med sämre förutsättningar klara av något som man själv har en tendens att skjuta upp eller klaga på? Oftast blir man smått inspirerad, innan verkligheten tar över igen. Eller så faller man platt och säger “kul för dem”.
 
Men “Nyad”, filmen om Diana Nyad som har biopremiär idag, kommer nog bara få en att hålla käften. Vissa är skeptiska till om Nyad verkligen simmade utan någon hjälp mellan Kuba och Florida, då det som hände mellan strand till strand inte helt kan verifieras. Nyad har förnekat fusk:
 
- Jag har aldrig fuskat i hela mitt liv…När någon gör något de försökt göra länge och man vet hur svårt det är, är det bara logiskt. Jag hoppas att de inte ifrågasätter om jag är en ärlig person, hade hon sagt som svar på detta.
 
Verklighetens Diana och Bonnie med filmens skådespelare och regissörer.
 
Oavsett så lär “Nyad” vara en inspirerande och underhållande film. Den har den fyrfaldigt Oscarsnominerade Annette Bening i huvudrollen som Diana. I en intervju som Bening nyligen gjorde med New York Times inför “Nyad” sa hon att hon tycker att moderna trenden med “starka kvinnoroller” är tråkiga. Hon vill hellre spela mer utmanande roller om imperfekta personer, som just Diana Nyad:
 
- Det handlar inte om att det är “starka kvinnor”. Men det är tråkigt att bara porträttera starka människor. Jag vill veta vad deras svagheter och brister är. Det är något som vi alla har.
 
 
“Nyad” har även Jodie Foster som Bonnie Stoll, hennes bästa vän och tränare inför den stora utmaningen. Filmen är den första spelfilmen från de Oscarsbelönade dokumentärfilmarna Jimmy Chin och Elizabeth Chai Vasarhelyi, som ligger bakom “Free Solo”.
 
“Nyad” har biopremiär idag på utvalda biografer, och Netflixpremiär 3 november. Läs MovieZines recension här...
 
| 20 oktober 2023 14:00 |