Nyad 2023

Drama Biografi Sport
USA
120 MIN
Engelska
Nyad poster

Synopsis

Maratonsimmaren Diana Nyad gör ett försök att bli den första personen någonsin som simmar från Kuba till Florida.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nyad
Biopremiär
20 oktober 2023
Digitalpremiär
3 november 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

20 oktober 2023 | 11:30

En sann historia om en sanslös superhjälte

RECENSION. En 60-årig toktant vill simma från Kuba till Florida. Det blir både spännande, dramatiskt och väldigt underhållande - främst för oss som får följa denna galna bedrift på säkert avstånd. Annette Bening och Jodie Foster är helt ljuvliga i den verkliga historien om Diana Nyad.
Fun fact: ”najad” är det grekiska ordet för vattennymf. En detalj som simmerskan Diana Nyad valt att tolka som ett tecken från högre makter.
 
Redan i ung ålder hoppar hon i simbassängen för att bli proffs. Som vuxen blir hon känd för en rad våghalsiga stunts, som att simma runt Manhattan. Det löste hon på åtta timmar, och fick det att se ut som en barnlek.
 
Biografiska dramat ”Nyad” bockar plikttroget av flera sådana milstolpar från hennes liv, men det mesta får flimra förbi som gamla tv-klipp. Istället ligger fokus på hur Diana, nyss fyllda 60, bestämmer sig för att tackla sitt livs största utmaning. En gammal dröm som aldrig blev av: att simma från Kuba till Florida. En sträcka på 180 kilometer. Det tar mer än två dygn av nonstop simmande, förutsatt att man orkar. 
 
Lägg sedan de fysiska begränsningarna åt sidan och det finnas en drös andra hinder att övervinna. Hajar, brännmaneter, starka strömmar, hallucinationer... Många skulle nog säga att Diana Nyad hade tagit sig vatten över huvudet (höhö). Hon skulle vägra att höra på såna dumheter... eller kanske bemöta dem med en barsk kommentar.
 
Annette Bening måste själv ha slitit hårt, för hon gör ett enastående trovärdigt porträtt av en krutkärring - Diana har en vilja av stål, en kropp som Linda Hamilton och ett tydligt mål i sikte.
 
Att simma 18 mil gör man dock inte ensam. En båt följer med hela vägen, för att se till att Diana får i sig mat, vätska, medicin och ja, för att plocka upp henne om något skulle gå fel. Ombord finns bästa vännen Bonnie (en fantastisk Jodie Foster är filmens hjärta), och navigatören John (Rhys Ifans glider in i rollen som om han själv vore en gammal väderbiten sjökapten).
 
Under ytan sipprar det ibland fram fragment av traumatiska barndomsminnen. Här finns pappan som lämnade Dianas familj i ung ålder, men också simtränaren som utnyttjade henne sexuellt. Kanske kan alla flashbacks ses som en hint till hur hon blivit så härdad och fokuserad. Då och då ser vi en ung Diana charma tv-värdar med historierna om sina bedrifter. Små ledtrådar bygger en helhetsbild av en rakt igenom fascinerande atlet, för att inte säga övermänsklig superhjälte.
 
Regissörerna bakom Oscarsvinnande ”Free Solo” hade säkert kunnat göra ännu en andlöst spännande dokumentär om människan mot naturen av historien om Diana Nyads liv. Men då hade vi missat två fantastiska prestationer av Annette Bening och Jodie Foster. Jag vägrar tro att de två inte är livslånga vänner, för kemin är urstark och samspelet härligt. Deras scener tar oss bakom kulisserna och bakom rubrikerna, för att komma Nyad inpå livet och förstå vad som driver en åldrande sportikon till att fortsätta pusha sina gränser.
 
Fosters rollfigur är ett bollplank, hennes coach och hennes främsta påhejare, men knappt ens hennes Bonnie orkar hänga med i samma takt. Långa, krävande förberedelser inför den stora dagen gör henne frustrerad och fattig. När säger man stopp tills ens bästa vän som blivit besatt av en kanske ouppnåelig fantasi?
 
Mörker och motgångar har sin givna plats i den här historien. Men framför allt är "Nyad" en äkta feelgood-film. Jämfört med andra sportfilmer om underdogs simmar den mot strömmen och lägger främst vikten på vänskapen - den mellan två medelålders flator. Hur ofta ser man det på film för övrigt?
 
Och jo... det kan kännas tjatigt med filmer som propagerar ”ge aldrig upp” och ”du är aldrig för gammal för att följa din dröm”. Vi som nyttjar gymkortet två gånger i månaden får lätt dåligt samvete. Alla kan inte bli Gunde Svan eller Rocky Balboa. Platta Hollywoodklyschor av den typen har vi hört i årtionden. Men om någon har rätt att yttra dem, så antar jag att det är Diana Nyad. Vilken jäkla imponerande kvinna, som jag skäms att jag inte kände till innan jag såg filmen. Se den och du kommer bli inspirerad och berörd, det vågar jag garantera.
 
"Nyad" går nu på bio. Filmen släpps på Netflix 3 november.
| 20 oktober 2023 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nyad
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu