Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 maj 2016 | 18:00

60-åringarna vi vill se göra comeback

Åren går och inte ens filmstjärnorna lyckas för evigt fly åldrandet. Här är åtta skådespelare som fyller 60 i år och förtjänar en ordentlig comeback.
Att Hollywood är aningen åldersrasistiskt är ingen hemlighet och det är inte lätt att åldras och behålla sin filmstjärnestatus. Många skådespelare som på 1980- och 90-talet var några av de största får inte mycket strålkastarljus idag. Några av de fyller 60 i år - och de förtjänar en comeback!

David Caruso (7 januari)
Carusos beslut att lämna sin stora genombrottsserie “På spaning i New York” för en inte särskild framgångsrik filmkarriär var så ökänt att det till och med hånades i “South Park”. Han kom på fötter igen med “CSI” men frågan är om han någonsin får den där saftiga filmrollen - som inte innebär en one-liner med solbrillor...

Geena Davis (21 januari)
Från debuten i “Tootsie” till feministiska kultfilmer som “Thelma & Louise” och “Tjejligan” så har Oscarsvinnaren charmat publiken. Men efter flera floppar (två av dåvarande maken Renny Harlin) rann filmkarriären ut lite i sanden och sysslade ett tag med bågskytte (!). Vi hoppas att hon får återvända i efterlängtade “Beetlejuice 2”.

Mimi Rogers (27 januari)
Ett tag mest känd som Tom Cruises fru under 80-talet (det var hon som introducerade honom till scientologin) men hon hade även en egen aktiv karriär som skådespelerska. Slog igenom i Ridley Scotts thriller “I skuggan av ett brott” och spelade även Mike Myers sidekick i första Austin Powers-filmen. Dags för lite sjyssta filmroller snart?

Andy Garcia (12 april)
Den kubanska stjärnan var ett tag det hetare än något på bioduken, från “De omutbara” och “Gudfadern del III” till “Ocean’s”-filmerna. Men åldern hann ikapp och bra roller var svåra att få när man inte var ung och fräsch längre. Nu var det längesedan han fick glänsa i en storfilm - kan rollen som borgmästare i nya “Ghostbusters” hjälpa?

Eric Roberts (18 april)
Idag är lillasyster Julia och dottern Emma mer framgångsrika men Eric hade en gång i tiden en egen, stadig karriär. Slog igenom med filmer som “Star 80” och Oscarsnominerades för “Runaway Train”. Problem med missbruk och en rad B-filmer satte käppar i hjulet men skurkroller i “The Dark Knight” och “The Expendables” har gett honom lätt medvind.

Michael Biehn (31 juli)
Schwarzenegger blev den stora stjärnan men det var faktiskt Biehn som var hjälten i första “Terminator”. James Cameron återanvände honom även i stora roller i “Aliens” och “Avgrunden” men sedan har de stora filmerna varit frånvarande. Vi hoppas att en beryktad återkomst i Neill Blomkamps nya “Alien”-film kan innebära en comeback.

Linda Hamilton (26 september)
Kvinnliga stjärnan i “Terminator” fick lite mer skjuts i karriären tack vare TV-serien “Skönheten & Odjuret” och den ännu populärare uppföljaren “Terminator 2”. Men det är inte lätt att sitta kvar på toppen - idag är det mest TV, som gästroller i “Chuck” och “Weeds” som gäller. Vi hoppas på en bitig filmroll inom en snar postapokalyptisk framtid.

Steven Bauer (2 december)
Medan Al Pacino blev ansiktet utåt i “Scarface” så var det Bauer som var den mer bildsköna, okända sidekicken. Han imponerade tillräckligt för en Golden Globe-nominering och var även minnesvärd i “Primal Fear” och “Traffic”. Men liksom hans “Scarface”-roll hamnade han i skuggan av större motspelare. Kan han få en ordentlig huvudroll på ålderns höst?

| 10 maj 2016 18:00 |