Skribent

Andreas Samuelson

21 november 2014 | 18:00

Skådisarna som gjorde comeback mot alla odds

Det är inte lätt att vara Hollywood-stjärna. Allt från missbruk till hybris har slukat flera av filmvärldens talanger. Här är några av de som dalade och tog sig upp från botten igen.
Filmvärlden rymmer många tragiska historier om bortfall. Stjärnor som knarkat eller supit bort sina karriärer, eller i vissa fall sina liv. Egon som växt till gigantiska proportioner så att ingen vill arbeta med personen igen. Barnskådespelare som inte klarat av pressen och valt andra banor. Få är de som orkar att kämpa sig tillbaka men här är några av de mest nämnvärda.

Drew BarrymoreDen sympatiska skådespelerskan stal vid sex års ålder alla världens hjärtan som Gertie, lillasyrran som får pussa på “E.T.”. Tyvärr höll inte framgången länge då hon trots några få nämnvärda filmroller snabbt sjönk ner i Hollywoods ökända drog- och alkoholträsk, redan vid nio års ålder! När hon var 13 skrevs hon in på behandlingshem och började så småningom komma på fötter även om karriären gick trögt. Men under 90-talet inleddes en återupplivning via uppmärksammade roller i ”Dödlig intrig”, ”Med eller utan killar”, ”Scream” och ”Wedding Singer” och idag är hon inte bara ett välbekant ansikte i branschen utan även aktiv producent och regissör.

John TravoltaStjärnan skapade filmhistoria och blev en av världens största flickidoler med ”Saturday Night Fever” och ”Grease”. Framgången höll i sig till 80-talet då han började prioritera floppar och kalkoner framför succéer han tackade nej till. Till skillnad från de flesta andra på listan så har han lyckats undvika missbruksfällan (även om vissa kanske skulle sålla hans medlemskap i Scientologerna till detta). Däremot var hans karriärsvacka så djup att det krävdes en Oscarnominerad huvudroll i Quentin Tarantinos kultklassiker ”Pulp Fiction” för att återuppväcka den. Sedan dess har det både gått upp och ner men han håller sig fortfarande på A-listnivå.

Robert Downey Jr.Få har haft så manga upp- och nedgångar i karriären som Downey Jr. Han slog igenom som en av Brat Pack-gänget på 1980-talet innan han blev stjärna på allvar med sin Oscarnominerade insats i ”Chaplin”. Sedan har han varvat filmer – stora som små – med drogmissbruk och klippkort på diverse behandlingshem. Räddningen blev så småningom polaren Mel Gibsons indierulle ”Den sjungande detektiven” som tog tillbaka honom på banan och absolut stjärnstatus med ”Iron Man”- och ”Sherlock Holmes”-filmerna. Nu som stadgad familjefar verkar han ha lugnat ner sig.

Dennis HopperRedan tidigt visade sig Hopper vara svår att ha och göra med men fick mindre roller i klassiska filmer tack vare vänskap med James Dean och John Wayne. Han blev ett av filmvärldens största namn med sin egen klassiker ”Easy Rider” men hans nästa, ”The Last Movie”, totalfloppade och de kommande, knarkfyllda åren spenderades med att spela diverse knäppgökar i knappt nämnvärda filmer (med undantag för birollen i ”Apocalypse Now”). Comebackåret var det dags för 1986 när han inte bara Oscarnominerades för rollen i sportdramat ”Best Shot” utan även stal showen i David Lynchs ”Blue Velvet”. Därefter var karriären säkrad fram till skådespelarens död 2010, även om det oftast innebar skurkroller och ibland i mindre imponerande titlar men lika ofta kvalitéfilm som ”True Romance” och ”Speed”.

Marlon BrandoLegenden var glödhet på 50-talet, med både “Linje Lusta” och “Storstadshamn”, medan han ansågs vara en av Hollywoods största på 70-talet efter ”Gudfadern”. Däremellan var det dock svajigt värre. Han sprängde budgetar på såväl sin enda egna film (”Revansch”) som andras, ett stormigt privatliv blev mer omtalat än rollerna och ett rykte om hans växande ego såväl som fysik spred sig. Fram till 1973 höll han sig sysselsatt men ofta i filmer få minns idag och hans varumärke svalnade rejält innan Francis Ford Coppolas milstolpe som gav stjärnan hans andra Oscar. Efter den inspelningsmässigt katastrofala ”Apocalypse Now” följde dock enbart ett tiotal roller, oftast i floppar, innan han avled 2004.

Jodie FosterSkådespelerskan blev en av de största barnstjärnorna när hon som 14-åring, efter en redan sju år lång karriär (!), Oscarnominerades för sin roll i ”Taxi Driver”. Filmen ledde dock till att ett besatt fan först förföljde Foster innan han i ett mordförsök på Ronald Reagan skadade presidenten och tre andra. Motivet var att imponera på Foster, som tog illa vid sig av händelsen samt mediacirkusen som följde. När Foster år senare försökte bryta sig ut ur tonårsrollerna till mer vuxen film gick det dåligt och efter några floppar var hon till slut tvungen att provspela för ”Anklagad”, som senare gav henne en Oscar och ledde till ”När lammen tystnar” som gav henne en andra. Idag är hon en av Hollywoods mäktigaste kvinnor som även regisserat och producerat flera filmer.

Mickey RourkeDet fans en tid, på 80-talet, när Rourke var bland det hetaste som fanns på en bioduk. Han uppnådde sexsymbolstatus med ”9½ vecka” och skådespelarcredd med ”Barfly”. Sedan, efter några floppar, lade han skådespelandet på hyllan för att återgå till den boxningskarriär han inledde som tonåring. Han fortsatte snart att filma igen, nu med sönderslaget och sönderopererat ansikte, och oftast i obskyra skräpfilmer eller mindre roller i hyfsat nämnvärda rullar. Det var först när Robert Rodriguez gav honom rollen som Marv i Frank Miller-filmatiseringen ”Sin City” som publiken – och Hollywood – påmindes om stjärnans talang. Den följdes av en Oscarnominerad huvudroll i ”The Wrestler” som visserligen följdes av några mindre lyckade filmval men ändå nyfunnen plats i rampljuset.

Alec BaldwinÄnnu en sexsymbol från 80-talet som med “Jakten på röd oktober” såg ut att närma sig statusen som en av Hollywoods hetaste huvudrollsnamn. Men ett beryktat irrationellt beteende och humör, flera floppar och ett stormigt äktenskap med Kim Basinger satte käppar i hjulet. Så småningom började han ta på sig karaktärsroller, varav han Oscarnominerades för ”The Cooler”, men det var som chefen i populära sitcomen ”30 Rock” som ledde till en ordentlig comeback och samarbeten med alla från Martin Scorsese till Woody Allen.

Rob LoweBrat Pack-hunken var en av 80-talets hetaste när ett videoband som visar Lowe ha sex med flera kvinnor, varav en knappt myndig, släpptes. Skandalen skadade allvarligt stjärnans karriär såväl som image och rollerna årtiondet därefter var få och sporadiska. När den nya TV-boomen slog till fann Lowe lyckan med en hyllad roll i TV-succén ”Vita Huset”, där han stannade i sju år. De stora filmerna har hittills uteblivit men han har funnit nya framgångar i dumburken, inklusive ”Brothers & Sisters” och ”Parks and Recreation”.

Vilken skådespelare anser du gjort en imponerande comeback?
| 21 november 2014 18:00 |