Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 november 2014 | 21:00

6 skådespelare som gått igenom extrema förvandlingar

Jake Gyllenhaal, Matthew McConaughey och Christian Bale hör till skådespelarna som ger allt och lite till.
Jake Gyllenhaal är knappt igenkännlig som den sliskige och spinkige TV-fotografen i bioaktuella thrillern "Nightcrawler". Men han har redan hunnit bygga upp kroppen igen, till en imponerande boxarform för sin kommande roll i "Southpaw". 

Gyllenhaal är inte den förste skådisen att gå igenom extrema yttre förvandlingar för en filmroll. Här är några av dem vi minns bäst.


Matt Damon


Att göra allt för en roll kan ibland närapå ta livet av en. Det fick en ung Matt Damon erfara, när han skulle spela heroinist i thrillern "I sanningens namn" från 1996. Det här var några år innan han blev Will Hunting och Jason Bourne med hela världen. Damon sprang två mil om dagen och rökte massor. 

Efter inspelningen behövde han återhämta sig i flera månader då binjurarna tog stryk. Uppoffringen kom dock med en belöning till slut. Francis Ford Coppola gav Damon rollen i "Regnmakaren" tack vare filmen, och Spielberg blev så imponerad att han valde honom till att spela menige Ryan i en viss Oscarsvinnare.Matthew McConaughey


Matthew McConaughey var länge känd som den skjortlöse romkom-snyggingen som förmodades ha mer solbränna än talang. Men han har motbevisat kritikerna gång på gång, bland annat med rollen i "Dallas Buyers Club" tidigare i år. För att spela HIV-positive Ron Woodruff tappade han över 20 kilo. En chockerande transformation för både kroppen och karriären: rollen gav McConaughey hans första Oscar.Jared Leto


Jared Leto ställer sig inte framför filmkameran så ofta. Men när han väl gör det, räds han inte en utmaning. För rollen som John Lennons mördare i dramat "Chapter 27" från 2007 la han på sig nästan 30 kilo. För att sedan spela transsexuella drogberoende Rayon i "Dallas Buyers Club" var han tvungen att matcha motspelaren McConaughey och bli pinnsmal. 

- Den kroppsliga förändringen kan bli intensiv, brutal ibland, men också givande. Jag dras till fysiska och emotionella utmaningar i mina roller, för att det låter mig att gräva djupare inom mig, sa Leto till MovieZine i våras.Christian Bale


Innan Christian Bale biffade upp sig för Batman, spelade han den sömnlöse huvudpersonen i "The Machinist" år 2004. Han ska ha slutat träna och ätit ett äpple och en burk tonfisk om dagen för att hitta det sjukliga utseendet som hans rollfigur krävde. Till och med regissören blev chockad: Bales vikttapp på nära 30 kilo sägs vara rekordet för en filmroll. Det hade blivit mer, om inte filmskaparna satte stopp för skådespelarens ambitioner.Chris Pratt


Chris Pratt var länge  fast i birollsträsket, ofta castad som charmig eller omogen polare till en huvudperson, och ganska nöjd med det.

- Jag kunde dricka och äta vad jag ville, jag festade och hade kul. Det var inte så tråkigt, jag hade hittat min nisch, har han sagt i en intervju.

Men när Marvel ringer, då ser man till att skaffa sig gymkort och köra så det ryker. Med Hollywoodkroppen började också de stora rollerna rulla in. Pratt följer upp "Guardians of the Galaxy" med en bärande roll i "Jurassic World" nästa år, och spås bli en av våra stora kommande filmstjärnor.


Jake Gyllenhaal


Och som sagt, Hollywoodhunken Jake Gyllenhaal är bara den senaste skådespelaren att förvandla sig för konstens skull. För thrillern "Nightcrawler" tappade han 10 kilo för att spela en sensationsjagande nattreporter. Något som speglar hans karaktär rätt bra:

- Jag visste att Lou skulle vara bildligt och bokstavligt talat hungrig, säger Gyllenhaal om sin förvandling. 

I helgen dök de första bilderna från "Southpaw" upp. I Antoine Fuquas drama spelar han en ambitiös boxare, och spinkige Lou från "Nightcrawler" är redan ett minne blott. 

Källor: AmongMen.com, LA Times, Deadline
| 30 november 2014 21:00 |