Skribent

Gäst

18 november 2015 | 19:00

6 skådespelare som är så gott som luspanka

Det kan hända den bäste. Nicolas Cage och Lena Headey kämpar för att ta sig ut ur lyxfällan.
Det är inte endast vi dödliga som har ekonomiska bekymmer ibland, utan även också stjärnor. Här är sex stycken regissörer och skådespelare som haft och har det lite tufft med ekonomin. Men bara för att de har det jobbigt nu så behöver det inte betyda att det kommer vara så för all tid. Det kan vara så att skådespelarna eller regissörerna gör en tvärvändning och blir populära igen, eller också så kanske de bör lägga sin karriär  bakom sig för att göra något helt annat. Något som genererar en slant.

1. Francis Ford Coppola
Coppola hade från början en förmögenhet på närmre 475 miljoner kronor efter succéer som ”Gudfadern”-trilogin samt ”Apocalypse Now”. 1981 hände något oförutsett, efter att ha bekostat filmen ”Älskling, jag hatar dig” vilket kostade honom 247 miljoner kronor drog den bara in en bråkdel av vad den kostade att göra. Därefter gjorde han ett X antal andra floppar på rad. Hans skuld låg nu på 750 miljoner kronor vilket gjorde att Coppolas produktionsbolag gick i konkurs. Ljuset i mörkret var att ett företag gick med på att köpa ut filmerna och gjorde det därför möjligt för Coppola att kvittera sin skuld.

2. Nicolas Cage
Under en period var han den bäst betalde skådespelaren i Hollywood. Han omsatte omkring 370 miljoner kronor årligen mellan 1996-2011, han uppskattas ha haft en förmögenhet på närmre 915 miljoner kronor. Men som så många andra skådespelare och regissörer så hade Cage en väldigt dyr smak. Han köpte bland annat exotiska djur, jetplan, herrgårdar och ovanliga sportbilar. 2009 uppdagades det att Cage hade en restskatt på hela 6,5 miljoner dollar vilket han inte kunde betala. Idag jobbar Cage febrilt med att försöka betala av sina skulder men än så länge har han inte varit med i någon speciellt inkomstbringande produktion. Det här med ekonomiska bekymmer kanske är något som går i släkten då Cage är släkt med Coppola.

3. Wesley Snipes
Snipes har på senare tid haft väldigt svårt att betala sina skulder och speciellt sin skatt vilket grundar sig i att han inte fått några större roller på länge. I början av 90-talet omsätter stjärnan enorma summor men karriären fick ett abrupt slut. Mellan 2010-2013 fick Snipes spendera tid i fängelse på grund av skattebrott. Efter förhandlingar kom man fram till att Snipes är skyldig regeringen 12 miljoner dollar vilket han kämpar med att försöka betala tillbaka.

4. Brendan Fraser
På 90-talet var Fraser en väldigt eftertraktad skådespelare i Hollywood med stabil lön, men på senare tid har det inte gått lika bra. Efter flertalet bravader är skådespelaren pank, han måste bland annat betala sitt ex 450 000 kr i månaden i underhåll. Det ryktas om att skådespelaren spenderar 700 000 kr i månaden på olika ting vilket blir sammanlagt 9 000 000 kronor per år. Plussar vi på hans före dettas underhåll så hamnar vi på 14,7 miljoner kronor om året.

5. Lindsay Lohan
Lohan har under en längre tid haft ekonomiska problem då hon, liksom så många andra skådespelare, inte får några direkt större inkomstbringande filmer på senare tid. Att hon sen haft problem med droger och sprit kan spela en stor roll i det hela. Enligt New York Post ska hennes kort ha nekats vid ett tillfälle då hon försökte handla kläder. På grund av alla dessa ekonomiska bekymmer har hon blivit tvungen att säga upp kontraktet på sitt 2500 kvm stora hus i Beverly Hills som kostade henne 73 000kr i månaden för bara kallhyra. Hon har återigen flyttat hem till sin mamma och det är nu många som spekulerar kring om det kan vara så att hon inte har råd att bo där övriga jetsettare bor längre. Många skådespelare investerar sina intjänade pengar i olika projekt så som fastigheter men det gjorde inte Lohan. Hon festade och köpte kläder för sin förmögenhet och nu tycks hon inte få några större roller.

6. Lena Headey
"Game of Thrones"-stjärnan har också ekonomiska bekymmer trots att hon medverkar i den mycket dyra och mycket kända serien. Anledningen till att hon är pank beror till stor del på en kostsam skilsmässa med Peter Paul Loughran. Heady har själv sagt i en intervju att hon lever på kredit. Hon kan med andra ord inte leva upp till Lannisters slagord ”En Lannister betalar alltid sin skuld”. Vi får hoppas att HBO ger henne en skälig lön så hon lyckas ta sig ur detta träsk…

Kristian Andersson
| 18 november 2015 19:00 |