Film

Skribent

Katarina Emgård

8 mars 2017 | 12:00

6 minnesvärda mens-scener på film

Hur firar en filmnörd bäst Internationella kvinnodagen? Med en titt på filmhistoriens mest minnesvärda mensscener såklart! Det blir allt från varulvsmens till blodfritt första-mensen-mens. Och så tipsar Walt Disney om hur man bäst behandlar PMS.
För några år sedan blomstrade mensdebatten i Sverige efter Liv Strömquists minnesvärda sommarprat om det tabubelagda ämnet. Kort därpå utkom hon med seriealbumet ”Kunskapens frukt” och plötsligt inspirerades vi till att diskutera PMS och mensskydd istället för mellomys vid kaffemaskinen på frukostrasten. Äntligen vaknade medierna upp inför faktumet att mens är något hälften av världens befolkning lider av. Ja, lider. För få finner mens särskilt roligt. 

Det är faktiskt ytterst sällan så underhållande som Hollywood vill framställa det. Där verkar manusförfattarna leva kvar i tron att hysteri beror på en vandrande livmoder och mens tycks främst vara en källa till klatschiga oneliners. Men trots dess underhållningsvärde är mensens frånvaro på vita duken påtagbar. Man skulle nästan kunna tro att den rådande inställningen utgår från idén att mens dödar bin, får frukt att skälva och självmant falla av träd (förvisso praktiskt om du är fruktarian), har förmågan att torka ut Döda Havet samt sätta dig i maskopi med självaste djävulen. 

För mensandet är klart mer populärt i skräckfilmer än i mysiga kärleksdramer. Och visst, det vardagliga mensandet är kanske inte lika dramaturgiskt appellerande som den där gången när du glömde tamponger och skulle SM-tävla i fjärilsim, men likväl vill jag uppmuntra till fler mensberättelser denna Internationella kvinnodag till ära. 

Som inspiration kommer här några minnesvärda mensscener. Observera dock att minnesvärda inte nödvändigtvis betyder bra...

1. Carrie – ”Plug it up!”


Alla som sett Stephen Kings kultrulle minns duschscenen. Trots att man kan klandra Carries tillknäppta mor för hennes hysteri inför den blödande kroppsfunktionen, är hennes okunskap kring ämnet något som länge följt i menstruerande kvinnors blodspår. För de flesta av oss var nog första-mensen-upplevelsen inte fullt såhär fruktansvärd, även om den, åtminstone när jag gick i högstadiet, absolut var en källa till både mobbning och onödig skam.


2. Den blå lagunen - ”Let me see!”


Att den Viktorianska tonårstjejen Emmeline som är strandsatt på en öde ö har noll koll på vad blodet från fittan är kan man knappast klandra henne för. ”Första-mensen” är den populäraste filmmensen och detta är en av de mest skämskuddekrävande skildringarna. Inte för Emmeline, men för hennes manliga kusin som blir förbannad för att han inte får se efter vad det är som är fel och tillägger att han minsann inte har några hemligheter för henne. Förutom att han smyger iväg och onanerar på en klippa då. Inget man inte hört förr - killar får orgasm, tjejer mensar. 


3. Ginger Snaps - ”The words ‘Just’ and ‘Cramps’ doesn't go together.”


Äntligen någon som plockat upp den självklara kopplingen mellan varulvar och mensblod. Varulvar som transformeras till monster en gång i månaden när månen lyser. Kanske varulven är ett riktigt dåligt gammalt mensskämt, en dåtidens ”Regeringen med PMS”. Ginger råkar i alla fall ut för det som alla rikligt mensande emos (inklusive jag) alltid varit rädda för – att bli biten av en varulv mitt under lingonveckan.

Scenen börjar vid 03.20:


4. The Runaways - ”You had to get it now?”


Att få sin första mens kan vara välkommet, men det sker nästan aldrig när du sitter på toan med en tampong redo i handen. Filmen startar med hur Cherie Currie får sin första mens på en parkeringsplats. Hon och hennes syster rusar in på en toalett på en bensinmack där hon får sin systers trosor som hon stoppar fulla med toalettpapper. Detta är en av de mest vardagliga och realistiska skildringarna och hade kunnat förbli så om inte systerns dude såklart måste kläcka ur sig klichén: ”You're offically a woman.”


5. Movie 43 - ”You must have sat on a nail or something!”


Omslaget räckte för att jag inte skulle orka se hela filmen, men detta lågvattenmärke innehåller likväl en klassisk mensscen á la Hollywood-stuk. Chloë Grace Mortez står för listans clownmens då hon blöder ner sin dejts soffa och köksinredning i en ”första-mensen”-scen som skulle få vilken tonårstjej som helst att överväga en praktikplats på närmsta slakthus. Både dejten, hans storebror och pappa blir snabbt involverade och det kulminerar med ett telefonsamtal till akuten ”My friend is bleeding from her vagina.” Synd att inte Chloë även denna gång har telekinetiska krafter...


6. My Girl - ”I'm hemorrhaging!”


Växer man som Vada upp med en introvert begravningsentreprenör till pappa får man helt enkelt inget svar på funderingar kring varför det ena bröstet växer fortare än det andra utan ombeds istället hämta majonnäsen i kylskåpet. Därför är det föga förvånande att det blir pappans nyanställde sminkös som när stunden är kommen får berätta för Vada om det där med blommor, bin och blod. Trots den något teatraliska framställningen är scenen i all sin enkla blodlöshet också väldigt charmig.


Bonusklipp: The Story of Menstruation


När jag gjorde research inför den här artikeln snubblade jag över denna fantastiska video som Walt Disney producerade 1946 och som på sin tid visades för 105 miljoner amerikanska hälsostudenter. Kanske något för alla som lider av PMDS: ”Don't let it get you down. You have to live with people and yourself too. You'll find it easier to keep smiling.”


Fyll gärna på med fler minnesvärda mensscener så vi tillsammans kan inspirera till mer mens i populärkulturen.
| 8 mars 2017 12:00 |