Serie

Skribent

Jonna Vanhatalo

9 oktober 2017 | 21:00

6 karaktärer vi vill se mer av i "Gåsmamman" säsong tre

Tredje säsongen av "Gåsmamman" har äntligen kört igång. Pojkarna har lekt klart nu, släpp in flickorna i sandlådan, Sonja!
Äntligen är "Gåsmamman" tillbaka. Jag fick äran att smygkika på de första avsnitten och ännu en gång hoppas på en höst med härligt intensiv dramatik, mängder av ond bråd död och diverse annat ränkspel på denna högst händelserika lekplats för vuxna. Dags är dock att allt detta nämnda sker mer på initiativ av de många kvinnorna som också denna gång tar plats i rollistan, fast som hittills alldeles för ofta har hamnat utanför sandlådan.

Jag gillar verkligen ”Gåsmamman”. Tycker serien balanserar dramatik och våld med en gnutta skarp humor på ett riktigt fyndigt sätt, och jag anser framförallt att den starka kvinnodominansen i toppen är väldigt uppiggande. Trots det känner jag så här två säsonger senare, att snubbarna kring Sonja och det som skett henne, något slentrianmässigt fått väl mycket plats i historien och tycker att flera av dem nu har skvätt klart med sanden.

Sonja är, som sig bör, denna lekparks ledare, hon är stark, envis, lojal och orädd. Alexandra Rapaport gör sin karaktär absolut rättvisa och visar på en moders känsliga sårbarhet, samtidigt som hon är stenhårt tuff när situationen kräver, med en aldrig sinande jävlar anamma, som vi alla borde lära oss lite av. Sonja är såklart den mest dynamiska personen i serien och jag känner verkligen med henne. Hon förtjänar att sitta på tronen, hålla i spadarna och kasta sand på de andra, men nu är det faktiskt ändå dags att dela med sig av redskapen till de som verkligen förtjänar att leka med dessa och henne – de andra flickorna på lekplatsen.

Nedan listar jag de just nu mest spännande kvinnliga karaktärerna som jag hoppas på allvar kommer få hoppa in och leka med Sonja i höstens potentiellt bästa svenska och mest emotsedda kriminaldrama.

6. Juana ramlade in i detta på samma sätt som kvinnor ofta ramlar in i deckare, som flickvän till en buse. Dock har hon med tiden utvecklats till en egen karaktär och nu hoppas jag hon kan få chansen att visa vad hon går för på egna ben. Manusförfattarna har varit lite lata med att jobba fram en tillräckligt spännande storyline för henne, så det är inte konstigt att hon mest ses hänga vid gungorna. Men hoppet är det sista som lämnar människan och jag hänger mig fast vid det när det kommer till Juana. In och lek bara!

5. Polis-Mimmi, i Rakel Wärmländers gestaltning, står hela tiden stabilt med ena foten i den kriminella myllan, samtidigt som hon lika självsäkert sparkar sand bland killarna. Hon är lite ensidig i sitt uttryck på ytan kan tyckas, men jag anar intressanta nyanseringar därunder som jag hoppas kommer fram framöver. Ge henne en spade Sonja, men låt henne aldrig leka bakom din rygg.

4. Änkan till Sonjas bror och mamma till hans barn – Hanna, har varit Sonjas lekkamrat från början. Men hon står alltid lite vid sidan av och tittar liksom mest på. Nu när maken är död och barnet hon bar är fött, verkar livet ha kommit ikapp, eller kanske mer är det baksidan som kommit fram. Hanna kraschade så pass illa att hon till och med tvingades lämna ifrån sig sitt barn och har sedan dess mest setts smyga runt, ja när hon inte sidosysslat med pyromani vill säga. Lisette Pagler har en underbart psykotisk och kuslig blick när hon lägger den sidan till och jag vill verkligen se mer av den! Ge henne hinken Sonja, men hon bör inte leka med tändstickor mer.

3. Ok. Jag veknar lite halvvägs in på listan. Det är bra att blanda pojkar och flickor och Barry är fortsatt en kul och skönt burdus karaktär och tillför både humor och oväntade händelseutvecklingar. Jag gillar honom även om jag aldrig skulle lita på människan. Han kan ändå få vara med och leka med tjejerna, men jag ser ingen anledning att ge honom några spadar Sonja, för då kommer han bara gräva ner någon.

2. Mamma Klara. Gåsmammans egen gåsmamma. Som fru till en gangsterboss och ögonsten till en annan har Klara säkert både sett och höra en hel del i sitt liv som format henne som person. Samtidigt har hon efter bästa förmåga, förmodar jag, uppfostrat och skyddat tre barn, varav två tragiskt nog numera är döda. Bjud in morsan i leken Sonja, hon har nog med elände i sitt liv, men även erfarenhet av att jonglera både spadar och hinkar, så henne vill du ha på din planhalva.

1. Kattis är ännu en väninna till Sonja som har ytterligare att ge. Älskar Anja Lundkvist i rollen och jag hoppas hon får större utrymme och mer att bita i denna kommande säsong. Hennes charmigt trashiga golddigger-persona och svaghet för skurkmän med mycket pengar lovar gott i vilket intrigupplägg som helst. Som karaktär känns hon hela vägen trovärdig, även om alla hennes designerväskor kanske inte är lika äkta. Huvudsaken är ändå att Kattis är en väldigt lojal vän i grunden, kanske din bästa Sonja, varför hon verkligen förtjänar att få sitta med i sandlådan, trots att hon kanske initialt kommer grina om hon får sand i håret.
 
Vilka karaktärer vill ni se mer av i "Gåsmamman"? Kommentera nedan.
| 9 oktober 2017 21:00 |