Serie

Skribent

Patrik Jonsson

9 juni 2016 | 18:00

5 tv-serieskådisar som kan bli riktigt stora

Tv-serier har ofta blivit den där berömda språngbrädan in till stjärnglansen för många av dagens (och även gårdagens) stora filmstjärnor.
Även ifall tv-serier på senare år har blivit mer "rumsrena" får man väl ändå säga att de fortfarande kan fungera som några slags dörröppnare till framgång och berömmelse. Då och då kan vi läsa i artiklar och listor om genombrott i gamla succéserier, en hel del även skrivna av undertecknad. Sådant kan naturligtvis vara både roligt, överraskande, nostalgiskt och lärorikt. Nu tänkte jag dock vi skulle göra något lite annorlunda. Jag ämnar nämligen att spekulera i kring vilka av dagens tv-serietalanger som i framtiden kan tänkas få en alldeles lysande skådespelarkarriär on the big screen. Det finns garanterat massor av kommande Julia Roberts och Brad Pitts i dagens imponerande tv-serieutbud.

Nu är det ju dock inte alltid det blir som man tror. Många grymma talanger har tyvärr under åren misslyckats totalt, medan andra helt sonika har valt helt fel roller då det väl har hettat till. Men nu ska vi se positivt på det hela. Här nedan följer fem aktuella tv-serieskådisar som just nu har alla förutsättningar att bli megastjärnor. Vissa av dem har dessutom redan varit in och nosat lite på filmkarriären. 

1. Ruth Wilson
Den brittiska skådespelerskan Ruth Wilson kunde först ses i tv-rutan 2006  i miniserien "Jane Eyre". Tre år efter denna dök hon upp i ytterligare en miniserie, "The Prisoner" (2009). Det var dock med kriminalserien "Luther" (2010-2015), i rollen som den oberäknerliga Alice Morgan, som hon verkligen började göra avtramp. Just nu gör hon mer eller mindre stordåd som Allison Bailey i "The Affair". Wilson har visserligen redan börjat tagit för sig på "den stora scenen" med roller i filmer som "Saving Mr. Banks" och "The Lone Ranger", båda från 2013, jag tror dock att detta bara är början på en oerhört lång, gedigen och framgångsrik filmkarriär.

2. Emmy Rossum
Enligt mig är det nästan ett under att Rossum fortfarande inte har fått det där riktigt stora genombrottet. Rollen som Fiona Gallagher i fantastiska "Shameless" (den amerikanska remaken) borde vara anledning nog att fullständigt överösa henne med prestigefulla filmroller. Rossum börjde i slutet av 90-talet, redan som 11-åring, att dyka upp i en del mindre tv-serier ("Law & Order" och "Grace and Glorie"), det skulle dock dröja till mitten av 00-talet innan hon tilldelades några roller i filmer värda att nämnas. En liten roll i "Mystic River" (2003), följt av en något större i "Day After Tomorrow" (2004) och en i "The Phantom of the Opera" (2004). Den sistnämnda resulterade åtminstone i en Golden Globe-nominering. 

Efter dessa roller har det inte hänt mycket på filmfronten, de senaste sex åren har hon dock fullständigt krossat i just "Shameless". En roll som visserligen gett henne en del nomineringar (dock inte till de riktigt stora priserna), men som inte resulterat i en enda vinst. Skandal. I Rossum ligger en potentiell enorm karriär och ruvar.

3. Zach McGowan
2008 dök McGowan för första gången upp i tv-rutan och då i massa småroller i kriminalserier som "Numbers", "CSI Miami" och "Cold Case". Det skulle dröja till 2012 innan han fick en något större och mer köttig roll att bemästra. Precis som Emmy Rossum fick faktiskt McGowan då chansen att briljera i "Shameless" och detta gjorde han med bravur. Efter hans roll i "Shameless", som varade mellan 2012-2013, tilldelades han några filmroller. Vi snackar "Dracula Untold" och "Snapshot", så det var verkligen inga höjdarroller. Samma år lyckades han dock snappa åt sig rollen som Captain Charles Vane i piratserien "Black Sails" och det var också då jag verkligen började få upp ögonen för honom. Jag hade tidigare sett honom bemästra dramabiten alldeles utmärkt, i "Black Sails" fick jag nu även se honom i en mer actionbetonad och äventyrlig roll. 

McGowan kommer vi definitivt att få se mer av, han kanske till och med är en blivande actionhjälte? Potentialen finns sannerligen. (McGowan kan även just nu beskådas i en liten roll i ungdomsserien "The 100").

4. Allison Tolman Här har vi en kvinna jag bara vill se mer och mer och mer av, må hennes framtida cv fyllas till bredden av härliga rollprestationer, i filmer som i tv-serier. Allison Tolman gjorde faktiskt ett litet inhopp som sjuksköterska i "Prison Break" redan 2006. Efter det följde några småroller i tv-serier som "Sordid Life" "The Mindy Project" samt "Hello Ladies". Det var dock först 2014 då hon castades som Molly Solverson i tv-serieversionen av filmen "Fargo" som hon verkligen fick chansen att skina och som hon sken! Rollen som Molly Solverson resulterade i en mängd nomineringar där hon slutligen vann Critics Choice Television Award (hon borde dock vunnit samtliga). 

I år dök hon även upp i rollen som Rochelle i den amerikanska (och mycket lyckade) versionen av brittiska "Mad Dogs". Rollen var inte en av de största och mest bärande, men hon ägde i varenda bildruta hon roffade åt sig. Ifall inte Allison Tolman tilldelas en hel drös av stora och prestigefulla roller de kommande åren finns ingen rättvisa överhuvudtaget.

5. Connor JessupDen kanadensiska skådespelaren Connor Jessup känner nog de flesta av er igen från Steven Spielbergs science-fictionserie "Falling Skies" där han gjorde rollen som Ben Mason. "Falling Skies" sändes i fyra år (2011-2015) och gjorde honom därför till ett rätt hyggligt känt ansikte i tv-världen. Han gjorde dock sin tv-debut redan som 14-åring i barnserien "The Saddle Club" (2008-2009). 

På filmfronten har Jessup hittills endast dykt upp i relativt mindre kända produktioner som "Blackbird" (2012), "Skating To New York" (2013) samt i "Closet Monster" (2015) där han verkligen imponerade. 

I år gjorde han dock sin starkaste insats so far och detta i rollen som Taylor Blaine i den andra säsongen av dramaserien "American Crime" (Ej att förväxlas med "American Crime Story"). En roll, som åtminstone jag, tycker att är en av de absolut starkaste insatserna i en tv-serie hittills i år. Jag hoppas innerligt Jessup blir uppmärksammad på de kommande prisgalorna till hösten. Med detta sagt, kan rollen i "American Crime" ha öppnat upp några intressanta dörrar för Jessup? Det både tror och hoppas jag, vi kan definitivt ha en ny Leonardo DiCaprio alternativt Joseph Gordon-Levitt här!

Detta var alltså några förslag på kommande "megastjärnor" från min sida, framtiden får helt enkelt utvisa hur pass rätt eller fel jag hade. Om nu någon eller några av dessa framtidsdrömmar slår in får ni så klart gärna komma ihåg var ni läste det först. Om det skulle skita sig totalt får ni däremot precis lika mycket gärna glömma allt jag sagt!

Vad tycker, tänker och tror ni själva? Kan jag vara något på spåren här eller är jag helt enkelt ute och cyklar? Har ni själva några förslag på blivande megastjärnor? Prata av er här nedan vetja!
| 9 juni 2016 18:00 |