Serie

Skribent

Patrik Jonsson

31 augusti 2017 | 18:00

5 tv-serier som HBO lade ned alldeles för tidigt

Att kanaler ibland tvingas lägga ned vissa tv-serier tillhör väl mer eller mindre den gråa vardagen. Ibland gör det dock riktigt ont, HBO har ibland svingat yxan onödigt brutalt.
Nu ska jag dock understryka att HBO ändå är en av de mer toleranta kanalerna vad det gäller nedläggningar. Ifall en serie ibland gått lite knackigt bland tittarna, har HBO många gånger valt att tro på sin skapelse och skänka serien ytterligare förtroende.

Vissa gånger gäller nedläggningar dock inte endast tittarsiffror, det kan handla om allt möjligt. En besvärlig och olycksdrabbad inspelning, skådespelare eller andra viktiga nyckelpersoner som går bort eller en alldeles för dyr produktion. Med detta sagt kan anledningarna till en nedläggning egentligen vara många.

Men vad det än beror på gör det ändå ont då en av ens favoritserier får smaka på dödens brutala yxa. Speciellt vid de tillfällen serien ifråga lämnas mer eller mindre ofärdig. Här nedan följer exempel på fem alldeles för tidigt bortgångna serier från just HBO.
 
 

Luck (2012)

 
Jag antar att jag inte var helt ensam om att sitta och sukta efter serien "Luck" då HBO avslöjade de inblandade. Med en rollista som fylldes av bland andra Dustin Hoffman, Nick Nolte, Michael Gambon och den numer bortgångne Dennis Farina kunde man ana stordåd.

Inte nog med detta, bakom det hela stod David Milch ("Deadwood") och pilotavsnittet regisserades av självaste Michael Mann ("Heat"). Hästkapplöpningsdramat "Luck" blev dock mycket kortlivat, detta trots en hyllande kritikerkår och en minst lika nöjd tv-publik. En säsong på tio avsnitt, sedan blev det ridå.

Anledningen? Ja, denna gång får man nog ändå ha full förståelse för beslutet då det hela handlade om djursäkerhet. Efter att slutligen tre hästar fallit offer tog HBO beslutet att lägga ned. Trots att jag har full förståelse för detta, jag är en stor djurvän, kändes det självklart lite surt.
 
 

Carnivale (2003-2005)

 
Man skulle kunna säga att fantasydramat "Carnivale" var före sin tid. Visserligen roffade den under sin allt för korta levnadstid åt sig en hel del priser, kritikers gunst och en ganska stark fanbase. I det långa loppet räckte dock detta inte till då tittarsiffrorna dalade allt kraftigare under dess andra och slutligen sista säsong.
 
"Carnivale" var skapad av Daniel Knauf ("Supernatural", "The Blacklist" & "Spartacus") och var från början tänkt att sändas i hela sex säsonger. HBO kapade alltså serien med hela fyra säsonger. I och med detta minst sagt brutala yxsvingande lämnades också serien mer eller mindre ofärdig.
 
Skulle "Carnivale" klarat sig bättre idag då HBO blivit mer erfarna, en mer härdad kanal och då tv-publiken (formatet överhuvudtaget) är ett helt annat? Förmodligen. Nu blev det dock som det blev. Verkligen beklagligt på en sådan pass lovande serie.
 
 

Rome (2005-2007)

 
Den storslagna, historiska megasatsningen "Rome" är nog en av HBO:s mest kända och beklagliga nedläggningar. En serie som egentligen skulle kunnat ha rullat på i bra många fler säsonger (här fanns så klart massor att berätta) slutade upp efter endast två år.

Vad gäller nedläggningen av "Rome" var anledningarna många, det hela var rätt komplicerat. För det första var filmatiseringen och produktionen av serien ett samarbete med brittiska BBC Two, ett kontrakt som uppenbarligen blev svårt att förnya. Sedan handlade det självklart om pengar. "Rome" var nämligen väldigt dyr att producera, och jag kan tänka mig att dessa kostnader även spelade in i problemen med kontraktet mellan kanalerna.

Idag hade det garanterat varit mycket enklare att producera en sådan här serie, då det finns avsevärt mycket mer pengar och mod. Dessutom har ju tv-branschen minst sagt blivit mycket mer etablerad och respekterad under de senaste åren.

Självklart är det frustrerande att veta att vi förmodligen aldrig kommer att få se mer "Rome". Jag säger förmodligen då det varit snack om en avslutande film, men en sådan chans skulle jag säga att är cirka en på tio, kanske tjugo. Men visst, vi kan väl hålla tummarna i alla fall.
 
 

Vinyl (2016)

 
Det allra färskaste nederlaget från HBO är givetvis den chockerande nedläggningen av musikdramat "Vinyl". Jag bär fortfarande en mycket besk och sur eftersmak i käften.

Beslutet om att lägga ned "Vinyl" kom nämligen som från ingenstans, då HBO tidigare gått ut och meddelat att serien skulle få en andra säsong. Snacka om snabba vändningar. Visserligen har man läst om tjall på linjen hos HBO den senaste tiden, men att det skulle drabba just "Vinyl" så pass hårt som en avlivning hade jag absolut inte räknat med.

Man blev som tagen på sängen skulle man kunna säga. Det kritikerrosade och publikhyllade musikdramat "Vinyl", skapat, skrivet och producerat av bjässar som Mick Jagger, Martin Scorsese och Terence Winter, är historia. Efter endast en enda säsong.
 
 

Deadwood (2004-2006)

 
Även ifall nedläggningen av "Vinyl" sved som ett grillspett uppstucket i arslet, så var det ändå ingenting i jämförelse med vad jag kände den dagen då jag fick reda på att mitt älskade "Deadwood", efter tre magnifika säsonger, skulle läggas ned. Det är tio år sedan nu. Jag minns det dock ändå, smärtsamt nog, som igår. Inte nog med att serien tillhörde (och tillhör fortfarande) mina absoluta favoriter, den tvingades i och med denna smärtande nedläggning lämnas helt öppen.

Detta kändes inte rättvist någonstans och då menar jag inte endast mot mig och alla andra tittare, utan främst mot "Deadwood" itself. Ett mästerverk som förtjänade något mycket bättre. Åtminstone ett värdigt slut. 

Här handlade det återigen om pengar. Produktionen var helt enkelt för dyr. Visst, det var andra tider back in 2006, men jag tycker ändå att man kunde ha vågat lite mer. Vad som var än mer frusterande var att den tilltänkta fjärde säsongen redan var skriven, den bara låg där och väntade på att få bli filmad. Dessutom var alla inblandade ombord. Alla, utom HBO.

Nåväl, nu ska just "Deadwood" vara den nedläggning HBO själva ångrar som allra mest. I flera år talades det om en avslutande film. En förhoppning som grusades ju mer åren gick och där inget hände. I januari ifjol kom dock HBO med en nyhet jag väntat på i tio år: "Deadwood"-filmen blir av!

Några fler alster signerade HBO som fick alldeles för lite andrum är: "Togetherness", "Hello Ladies", "Looking" och "The Brink".
 
Vad säger ni själva, vilken nedläggning har svidit som allra mest? Ni måste inte nödvändigtvis välja en HBO-serie. Prata gärna av er här nedan!
| 31 augusti 2017 18:00 |