SPONSRAT

Skribent

Alexander Dunerfors

19 mars 2016 | 22:00

Statist, javisst! 5 tips på vägen till ett annorlunda extraknäck

Magnus Åqvist från Statist.se berättar allt du behöver veta för ditt ögonblick i rampljuset.
Många drömmer om ett liv i rampljuset och att synas på bioduken. Andra fascineras av arbetet bakom kulisserna på film och tv. Att jobba som statist är inte bara en rolig upplevelse, det är också en snabbkurs i en spännande bransch.

Magnus Åqvist är grundare till Statist.se, störst på att förmedla statistjobb. Han berättar för MovieZine:

- Vi vill vara som Blocket, där man kan hitta så mycket roliga jobb som det bara går. Från början var det statistjobben, sen har det tillkommit enklare reklam- och skådespelarjobb. Ibland söker produktionsbolagen tv-publik genom oss.

Som statist syns du i bakgrunden inom film- och tv-produktioner. Fotgängare på stan, kunder i en bar eller de dä i bakgrunden på polisstationen som låtsas jobba med något viktigt - alla är de oftast amatörer som hyrts in för den specifika scenen. Vi bad Magnus Åqvist att berätta mer om hur man går tillväga:

1. Kan vem som helst bli statist?


- Ja absolut! Vem som helst kan bli statist och framför allt kan vem som helst få jobb. Det är det som är så häftigt. I vissa fall behövs det ett speciellt utseende, i andra fall behövs bara personen. Någon som går i bakgrunden, sitter på en restaurang eller bara finns till i en miljö.

- De flesta jobben finns i Stockholm. Den som söker aktivt och kan resa till Stockholm är nästan garanterad att få jobb. Men det dyker upp i andra städer också. Plötsligt kanske de spelar in ”Wallander” eller ”Bron” i Malmö och behöver tusen statister där till en säsong. Då kan det finnas extra stor efterfrågan där.

2. Om jag har ett speciellt utseende eller en unik talang, hur går jag tillväga för att castare ska hitta mig?


- Vi brukar tipsa om att skriva ut vilka talanger man har. Kanske har man skådespelarerfarenhet eller har spexat mycket. Då är det bra att skriva ut det hos oss. Ju mera information ett bolag har när de letar i registret, desto lättare för dem att välja rätt. Du har också möjlighet att presentera tre bilder, har man lite olika stil kan man visa det: se lite allvarlig ut på ena, busig och sportig på den andra, och så vidare. Variera bilderna. Det är lite som en matchningssajt, skrattar Åqvist. 

- Har du ett spännande utseende så är det ingen nackdel. Någon som kanske ser lite töntig ut, eller är snygg, eller känns djup som en psykolog, kan vara öppen för fler jobb.3. Räcker det att lägga in min information eller måste jag också leta aktivt?


- Det finns de som har lagt upp en profil och får jobb samma kväll. Men vill du få mycket jobb, svar ja. Du får mycket större chanser om du söker aktivt. Det går att få erbjudanden annars också, men de blir mycket färre. Jag rekommenderar alla att söka, det är lite roligt också att titta igenom alla spännande jobb. 

- En jätteviktig faktor är tillgänglighet. Kan man vara tillgänglig på dagarna och ta ledigt från jobb eller plugg, har du stora chanser att få jobb. Kan man till exempel bara på lördagar är chansen lite mindre.

4. Får man betalt?


- I de allra flesta fallen får man lön. Vanligast mellan 500-1000 kronor. Sen förekommer jobb utan ersättning, och även statistjobb med mycket högre ersättning. När reklamfilmer söker statister eller modeller är ersättningen mycket högre, upp till 20.000 kronor.

5. Om jag vill bli känd, kan det vara rätt väg att gå?


- Helt klart ja. En pilot behöver flygtimmar och komma upp i luften för att funka. Samma sak om du vill bli skådespelare, ska du in i den här världen är statistyrket fantastiskt bra. Det finns de som har talang men aldrig sökt sig till skådespelaryrket, men de blir statister och blir upptäckta. Du får definitivt en känsla för om det här är något som passar dig. Det är jättebra att testa och komma in i branschen och se hur det funkar backstage.

Magnus berättar att statister på svenska inspelningar ofta kommer mycket närmare produktionen och skådespelarna än i till exempel Hollywood. 

- Det är häftigt, när jag var statist i ”Gentlemen & Gangsters” kunde jag nästan ta på skådisarna. Det blir väldigt intimt och man känner dig verkligen delaktig i produktionen. Speciellt kul när det handlar om en långfilm. Många känner att de vill göra det som en upplevelse och är med 1-2 gånger. Det är en rolig grej att prova på.Ett medlemskap på Statist.se är gratis, men vill man kunna söka bland jobben kostar det från 69 kronor i månaden. Man kan välja att betala 289 kr för sex månader eller 489 kr för ett helt år. Pengar som lätt tjänat in sig efter ett enda statistuppdrag. Magnus Åqvist rekommenderar att man fyller i mycket uppgifter om sig själv och laddar upp tre varierade foton.

Och det saknas inte roliga och udda projekt:

- Att få spela lik i ”Bron” är säkert en morbid och ovanlig upplevelse. En annan tjej vi hade fick bli body double åt Rooney Mara, när de spelade in den amerikanska Millennium-filmen. Någon skulle sitta naken och spela gitarr i ”Cornelius”. Och häromveckan sökte de en riktig cowboy-typ.

- Vi fick också mycket publicitet när de sökte marsvin som statister, skrattar Magnus.

Har du varit statist på film eller tv någon gång? Berätta nedan.
| 19 mars 2016 22:00 |