SFF 2021

Skribent

Alexander Kardelo

9 november 2021 | 18:30

5 sista-minuten-tips inför Stockholms filmfestival 2021

Se nya storfilmer, upptäck årets festivalpärlor och träffa filmskaparna bakom filmerna.
Våra filmvanor har inte riktigt varit sig lika sedan pandemin bröt ut förra våren. För många filmälskare känns nog årets Stockholms filmfestival därför lite extra välkommen och välbehövd. Repertoaren är något smalare än vanligt (vi räknar till ett 70-tal långfilmer) men ändå full av filmpärlor från årets stora festivaler och spännande nya röster från världens alla hörn.
 
Ikväll är det galainvigning på biograf Skandia och imorgon öppnar de första visningarna för publiken. Här är några av de filmer som jag personligen är nyfiken på i år.
 
 

Belfast

 
Oscarsbuzzen är redan igång kring Kenneth Branaghs personliga nya drama, sedan den vann publikens pris och hjärtan på filmfestivalen i Toronto. Här tas vi med till 60-talets Belfast, en tid då familjeband, villkorslös kärlek och den nyupptäckta passionen för filmmediet leder en pojke genom en turbulent tid. Branagh själv gästar festivalen för en Face2Face på röda mattan-premiären.

Visas 20 och 21 november.
 
 

Clara Sola

 
Det blev full pott från vår recensent Jonna Vanhatalo som föll pladask för "en lågmäld, sinnlig och närmast poetisk film" om en 40-årig kvinna som sägs ha kontakt med Gud. Svensk-costaricanska debutregissören Nathalie Álvarez Mesén tävlade i Cannes i den prestigefyllda sektionen Director's Fortnight tidigare i år, och filmen är nu Costa Ricas Oscarsbidrag 2022. Regissören själv är på plats för ett Face2Face-samtal den 19 november.

Visas 19, 20, 21 november.
 
 

The Power of the Dog

 
Här på MovieZine har vi redan hunnit recensera flera av festivalens filmer (läs bland annat om "Spencer" med Kristen Stewart och "C'mon C'mon" med Joaquin Phoenix). Ännu en högt betygsatt filmsnackis med kända namn framför kameran är Jane Campions westernrulle, som lockar med Benedict Cumberbatch som bitter ranchägare - en del påstår till och med att det hans livs roll.
 
Visas 13, 14, 16 och 20 november.
 
 

The Story of Film: A New Generation

 
Att se på film är ett nöje, en verklighetsflykt eller en avkopplande stund. Men att se på film genom Mark Cousins ögon är en uppenbarelse av närmast religiösa mått. Denne filmnörd guidar oss genom några av 2010-talets mest stilbildande filmer och scener, med samma fascination och förundran i rösten vare sig han granskar "Black Panther", "Parasit" eller en färgstark Bollywoodmusikal. Unna dig 2 timmar och 40 minuter fyllda av inspiration och du kommer gå hem med många nya filmtips att lägga på att-se-listan.
 
Visas 14, 18 och 19 november samt på Festival on demand.
 
 

Surprisefilmen

 
Vågar du köpa grisen i säcken, och kasta dig in i en filmupplevelse du inte vet något om? Först när lamporna i salongen har släckts och de första namnen dyker upp på duken brukar det klarna vad årets överraskning är. Filmfestivalen skryter gärna än idag om att "Fight Club" var surprisefilm för hundra år sen - själv har jag gått på en del nitar som gäspfesten "Dragged Across Concrete" och andra bisarra rullar, men trots det är en biljett till Surprisefilmen ett måste år efter år. I år utlovas "en stor Hollywoodfilm" på denna specialvisning. Några gissningar?
 
Visas torsdag 18 november kl. 18.
 
 

Bonus! No Time to Die

 
Vänta, va? En James Bond-film på Stockholms filmfestival? En popcornrulle i finrummet? Det var något vi aldrig trodde vi skulle få se. ”No Time to Die” rullar ju dessutom på vanliga biografer sen över en månad tillbaka, men här rör det sig alltså om en specialvisning presenterad av regissören själv. Cary Joji Fukunaga, (vars debutfilm "Sin Nombre" vann Fipresci-priset för Bästa film 2009) håller även i en Masterclass under Industry Days den 19 november.

Visas torsdag 18 november kl. 21.
 
Stockholms filmfestival pågår mellan 10-21 november och visar runt 100 lång- och kortfilmer, varav alla har svensk eller nordisk premiär. Vilka andra favoriter har du hunnit gräva fram i programmet? Fyll gärna på i kommentarerna med egna tips!
| 9 november 2021 18:30 |