Film

Skribent

Jenny Bång

5 juni 2015 | 18:00

5 sevärda spionparodier

Spionfilm är en tacksam genre att parodiera. Vem gör det bäst?
Spionparodier verkar vara en populär genre just nu. Tidigare i vår gick "Kingsman: The Secret Service" upp på biograferna och nu har "Spy" premiär, med Melissa McCarthy i huvudrollen. 

Spionfilm är en tacksam genre att parodiera. James Bonds typiska gentlemannamanér, hans många kvinnor och hans otaliga tekniska uppfinningar. Man kan driva med de flesta agentattributen och det har man gjort genom åren. Vilka spionparodier är era favoriter?

Austin Powers: Hemlig internationell agent (1997), The Spy Who Shagged Me (1999), Austin Powers in Goldmember (2002)


Large 29ea473edb0351481dc7e2c824ff70bf drevil

Spionparodi vars klassiska citat ”Yeah, baby, yeah!”, antagligen inte undkommit någon. Mike Myers välkända karaktär, Sir Austin Danger Powers, nedfrusen på 60-talet och upptinad på 90-talet, kämpar i tre filmer mot sin ärkefiende Dr Evil. Varje film utspelas i ett nytt decennium, med ett nytt hot från Dr Evil, nya romanser för Powers och nya udda karaktärer som till exempel Mini-Me, en mini-klon av Dr Evil. 

Get Smart (2008)


Large 2f1f9c689d5d7d99d10dd654abd3d8d1 getsmart

Filmen är baserad på en amerikansk tv-serie från 60-talet med samma namn, regisserad av Buck Henry och Mel Brooks, mästaren av parodier. Steve Carell spelar den tafatte agenten Maxwell Smart, som tillsammans med bland andra Agent 99 (Anne Hathaway) ingår i den amerikanska organisationen Control. Deras främsta uppgift är att bekämpa den sovjetiska spionorganisationen Kaos och Smarts ärkefiende Siegfried, ”Vice President of Public Relations and Terrorism”

Spioner är vi allihopa (1985)


Large 2f1f9c689d5d7d99d10dd654abd3d8d1 spioner

I "Spioner är vi allihopa" ser vi Chevy Chase and Dan Aykroyd i toppform. Emmett Fitz-Hume och Austin Millbarge arbetar för Pentagon och drömmer båda om att bli hemliga agenter. När chansen plötsligt dyker upp, blir det dock inte riktigt som de tänkt sig. De skickas otränade och ovetandes iväg till Sovjet som lockbete. Tanken är att deras närvaro ska distrahera Sovjet och dra uppmärksamheten till dem, medan riktiga agenter utför det topphemliga uppdraget. Men självklart går ingenting enligt planerna och plötsligt hotas världen av ett kärnvapenkrig.

Agent 117: Uppdrag i Kairo (2006)
I rollen som Hubert Bonisseur de La Bath a.k.a. OSS 117 ser vi Jean Dujardin, som vi bland annat sett i den hyllade stumfilmen "The Artist". "Agent 117: Uppdrag i Kairo" utspelar sig i mitten av 50- talet. Bonisseur de La Bath, blir skickad till Kairo för att lösa i stort sett alla de stora världskonflikterna och hitta sin försvunna kollega. Sovjetiska agenter, fundamentalistiska muslimer, tyska nazister och vackra kvinnor. Allt finns inbakat i denna hyllning till alla andra spionparodier. 

Vår man Flint (1966)
James Bond -parodi från mitten av 60- talet som blivit en klassiker i sin genre och influerat bland annat till Austin Powers. James Coburn spelar spionen Derek Flint, som efter pension tvingas tillbaka i tjänst för att stoppa tre galna vetenskapsmän och deras organisation Galaxy. Hotet är deras högteknologiska maskin, med vilken de kan styra vädret på jorden.
| 5 juni 2015 18:00 |