Film

Skribent

Anders Eklöf

15 maj 2022 | 18:00

5 saker som "Uncharted 2" kan göra bättre än den första filmen

"Uncharted" blev visserligen en publiksuccé som drog in mängder av stålar till Sony Pictures, men det finns mycket som går att göra bättre till uppföljaren.
När "Uncharted" hade biopremiär tidigare i våras blev det en stor succé och klättrade snabbt upp som etta på biotoppen och har dragit in 389 miljoner dollar, vilket gör den till den fjärde mest inkomstbringande filmen under 2022.
 
Publiken verkar helt enkelt älska regissören Ruben Fleischers äventyrsfilm som baseras på spelserien med samma namn av Naughty Dog, där vi ser Tom Holland axla rollen som upptäckaren Nathan Drake som ger sig ut jakt efter en legendarisk piratskatt tillsammans med sin mentor Sully (Mark Wahlberg). Så pass att det blir en tvåa.
 
 
 
Jag tyckte inte att den var riktigt lika bra, utan gav den betyget 2 av 5 med orden "en helt okej popcornrulle som inte kommer göra något filmhistoriskt avtryck, samtidigt som jag blir stundtals underhållen av den hjärndöda, spelhyllande och skämtsamma actionfesten".
 
Nu när det är klart att det blir en uppföljare har jag helt enkelt några önskningar, som skulle kunna göra det till en bättre och mer trogen film än sin föregångare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Låt oss träffa Elena Fisher och Sam Drake

 
Redan i det första spelet, "Uncharted: Drake's Fortune" kommer vi i kontakt med karaktären Elena Fisher, som blir ett genomgående kärleksintresse till huvudpersonen Nathan Drake, även om han flörtar med en och annan dam under seriens gång. I det fjärde spelet har de till och med gift sig och försökt lämna äventyrandet bakom sig, vilket är en viktig tematik genom spelets handling.
 
I filmen får vi visserligen träffa Chloe Frazer (Sophia Ali), som dyker upp i spelet "Uncharted 2: Among Thieves" och blir en tillfällig flört, men det känns som en miss att välja henne framför Elena. Det är ganska fräscht att filmen aldrig riktigt antyder att det finns känslor mellan henne och Nathan, men i uppföljaren får de gärna introducera Elena och lite kärlek. Kanske kan hon spelas av Lili Reinhart från "Riverdale"?
 
I filmen får vi veta att Nathan har en äldre bror vars tidigare äventyr är en stor anledning till att skattjakten drar igång och emotionell stöttepelare, som faktiskt är något av det bästa i hela filmen. Senare i handlingen får vi veta att han blivit dödad av en av skurkarna. Det fjärde spelet, "Uncharted 4: A Thief's End", kretsar dock mycket kring att Sam Drake visar sig leva och tar med sin lillebror på ett stort och farligt äventyr. Uppföljaren får gärna fokusera ännu mer på deras relation och återuppliva honom, precis som i spelen.
 
F404bb4be79ae5be9ae3f64d8b7cfcc9 nathantom
 

2. Låna influenser från spelen något mer fokuserat

 
"Uncharted"-filmen ska vara någon form av prequel till spelen, där vi får se hur Nathan och Sully träffas under den spännande jakten på sjöfararen Ferdinand Magellans legendariska skatt. För den som spelat spelen är själva ramberättelsen som plockad från "Uncharted 4: A Thief's End", men samtidigt lånar filmen mängder av scener och inslag från hela serien - vilket är ett av filmens största problem.
 
Under handlingens gång får vi se allt ifrån den klassiska scenen på flygplanet i öknen från "Uncharted 3: Drake's Deception", får antydningar om Nathans bror Sam som har en stor roll i det fjärde spelet, får träffa karaktären Chloe Frazer från "Uncharted 2: Among Thieves" och en hel del annat.
 
I den andra filmen får de gärna komma på en helt ny handling och nya "set pieces" - eller fokusera helt och hållet på berättelsen från ett av spelen. I den första filmen är det istället väldigt spretigt, där de igenkännbara scenerna mest verkar vara där för att de som spelat ska ha något att känna igen.
 
6e3ff4d3eaaef3d4b78b21afa5f2f59b yjtbjnphbe9zlwka8jz9pw
 

3. Tona ner humorn en aning

 
Det ska direkt sägas att det förekommer en hel del humor och charm i "Uncharted"-spelen, men filmskaparna verkar nästan tro att det är en komedi snarare än ett actionäventyr de producerat.
 
När 80 procent av replikerna kokas ner till skämt, blir det mest tröttsamt. Det gömmer sig helt klart ett och annat träffsäkert skämt under filmens gång, men de som faller platt är tyvärr fler. Ska "Uncharted 2" vara lika mycket av en skrattfest, får de helt klart fila på manuset en extra gång så att inte skämskudden plockas fram igen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Mark Wahlberg får gärna spela Sully bättre

 
I filmen spelar Mark Wahlberg karaktären Sully, som i spelen ska vara Nathan Drakes äldre mentor och något av en fadersfigur. I filmen tycker jag att det fungerar att Nathan spelas av den 25 år gamla Tom Holland, men det är något som skaver med Wahlbergs tolkning av karaktären, trots att det bara skiljer cirka 6 år mellan honom och Sully i det första spelet.
 
Med sitt fräscha yttre, avsaknaden av mustasch (förutom en kort scen i slutet) och en lite för påklistrad charmig tolkning karaktären känns Wahlberg mer som en störig kompis än någon som Nathan ser upp till. Deras relation är inte särskilt trovärdig eller trogen förlagan, då de mest bara käbblar med väldigt lite tecken på att de respekterar varandra. 
 
Mark Wahlberg får helt enkelt skärpa sig till tvåan, ta rollen på allvar och satsa lite hårdare på en bra mustasch.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Hitta en bättre skurk

 
Antonio Banderas har en lång och framgångsrik karriär, men hans tolkning av skurken Moncada är så klyschigt ond och tröttsam att jag nästan tuppar av. Hans hantlangare Braddock (Tati Gabrielle, känd från "Chilling Adventures of Sabrina") är visserligen ganska cool, men tyvärr spelar hon andrafiol till förmån till Banderas.
 
"Uncharted"-spelen är visserligen inte känd för välskrivna antagonister, men det finns absolut några bra från spelen att låna av. Den mest minnesvärda skurken från spelserien är helt klart Nadine Ross från "Uncharted 4: A Thief's End", som med sin sympatiska och tuffa personlighet skulle bli en stark motståndare till Nathan. I spelet "Uncharted: Lost Legacy" är hon till och med en av hjältarna, vilket skulle kunna utforskas i en eventuell tredje film.
 
"Uncharted" släpps på video-on-demand torsdagen 19 maj. Vad tyckte du om filmen?
| 15 maj 2022 18:00 |