Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 februari 2022 | 10:15

"Uncharted" är början på en ny franchise

Efter helgens biosuccé är Sony sugna på mer tv-spelsäventyr. Sony-chefen kallar filmen för "en framgångsrik ny filmfranchise".
"Uncharted" är redan en biosuccé - iallafall om du frågar Sony-chefen Tom Rothman. I ett måndagsmail till sina anställda hyllade han den bioaktuella tv-spelsfilmen som på bara några dagar spelat in 139 miljoner dollar världen över.
 
"Med över 100 miljoner i globala biointäkter och 90% positiva reaktioner från publiken på Rotten Tomatoes är "Uncharted" en ny framgångsrik filmfranchise för företaget", skriver Rothman. 
 
Deadline noterar att Sony har värnat om biofönstret på minst 45 dagar när flera andra filmbolag släpper storfilmer på bio samtidigt som streaming. Med filmer som "Spider-Man: No Way Home", "Ghostbusters: Afterlife", "Venom: Let There Be Carnage" och nu "Uncharted" har studion spelat in över 3 miljarder dollar bara det senaste halvåret. Uppenbarligen en strategi som lönat sig i pandemitider, speciellt när man sitter på feta blockbusters (och saknar en egen streamingtjänst).
 
  
Så blir det en uppföljare på "Uncharted"? Även om ingen använder U-ordet riktigt än, så är "franchise" ett tydligt tecken på att man vill göra fler filmer om den unge äventyraren Nathan Drake. Men tv-spelsgenren är knepig. Framgångsrika "Warcraft" fick aldrig någon fortsättning, och vi väntar fortfarande på den utlovade "Tomb Raider 2", så hoppas inte på för mycket bara.
| 22 februari 2022 10:15 |