Film

Skribent

Anders Eklöf

29 oktober 2022 | 15:00

5 saker jag vill se i "Super Mario Bros. Filmen"

I början av nästa år har äntligen "Super Mario Bros. Filmen" biopremiär, som utan tvekan ser lovande ut. MovieZines spelredaktör Anders Eklöf har dock några önskemål.
Ibland när jag tänker på att "Super Mario Bros. Filmen" faktiskt är en riktig film som har premiär inom en snar framtid, undrar jag faktiskt om jag drömmer. Efter åratal av riktigt usla till helt okej filmadaptioner av spel är det en ynnest att få se en riktigt snygg film som faktiskt verkar vara gjord med en stor dos kärlek för förlagan.
 
När filmen har svensk biopremiär den 24 mars 2023 kommer vi att få höra röster som Chris Pratt som Mario, Charlie Day som Luigi, Anya Taylor-Joy som prinsessan Peach, Jack Black som Bowser, Keegan-Michael Key som Toad och sist men inte minst Seth Rogen som Donkey Kong - vilket helt klart är en stjärnspäckad rollista.
 
 
Dyra namn och en snygg estetik är dock inte allt som behövs för att göra en lyckad spelfilm, så här är några saker som jag skulle vilja se i "Super Mario Bros. Filmen".
 

1. Lite mer liv i Chris Pratts tolkning av Mario

 
När nyheten om att "Guardians of the Galaxy"- och "Jurassic World"-skådisen Chris Pratt skulle låna ut sin röst till den ikoniska rörmokaren fick stora delar av internet ett kollektivt skrattanfall. Han har visserligen röstskådespelat i "Lego-filmen", men få tänkte nog på honom när de tänkte på Marios röst.
 
Ingen förväntar eller önskar sig väl egentligen att han ska prata med italiensk brytning som Charles Martinet gör i spelen, men jag hade gärna hört lite mer liv i hans tolkning. När han säger "Mushroom Kingdom, here we come" i trailern låter han ungefär lika engagerad som jag är att öppna räkningarna – vilket inte riktigt är den tonen Super Mario ska ha.
 
"Allt jag kan säga är att han är fenomenal som Mario. Jag ser oerhört mycket fram emot att ni ska få höra det", ska producenten Chris Meledandri ha sagt i en intervju. Än så länge håller jag inte med, men vi får hoppas att replikerna från trailern är dåliga exempel.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. Gärna musikalnummer – men måste det vara ett dansparty i slutet?

 
I många år har animerade filmer, inte minst filmer av Illumination som "Dumma mej", "Minioner" och "Sing", tenderat att avslutas med ett peppande dansparty där alla karaktärer firar att alla problem är lösta - gärna med en för tillfället populär poplåt.
 
Jag har svårt att föreställa mig att "Super Mario Bros. Filmen" inte kommer ha det, gärna med någon poppig version av det klassiska temat med sång av Ariana Grande eller någon annan aktuell stjärna – men vore det inte trevligt om det kunde komma på något annat sätt att avsluta filmen på?
 
Det vore dock nästan tjänstefel om skådespelaren och Tenacious D-sångaren Jack Black som har rollen som skurken Bowser inte skulle få sjunga en ondskefull sång, så musikalnummer har jag inget problem med.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Många referenser till spelseriens långa historia

 
Redan i den första postern för "Super Mario Bros. Filmen" syns en rad blinkningar till klassiska detaljer som butikerna i "Super Mario Bros. 3", figuren Captain Toad, prinsessans Peachs slott från "Super Mario 64" och Biddybuds från "Super Mario 3D Land".
 
Filmen ska så klart inte bara vara en rad referenser staplade på varandra, utan får gärna berätta en intressant handling, men den får gärna strösslas med blinkningar till klassiska spel och inslag från serien. Jag blir inte nöjd om vi inte får se en Chargin' Chuck från "Super Mario World", till exempel.
 
Vi vet från trailern att pingvinerna från "Super Mario 64" har en roll i filmen, men om inte Mario kastar en pingvinunge utför ett stup, som alla har gjort minst en gång i spelet, får filmen solklart underkänt. 
 
983f58592b41213589b1cdec75ec59b1
 

4. Att Luigi har en viktig roll i filmen

 
När rollistan för filmen presenterades blev som sagt många väldigt häpna över valet av Chris Pratt som Mario, men en skådespelare som fått mycket mindre hat och hån är Charlie Day som brodern Luigi.
 
Luigi har alltid haft något mer av en personlighet än sin ganska personlighetslösa bror, speciellt efter sitt första egna spel "Luigi's Mansion" där vi fick se honom bli livrädd för spöken. Charlie Day, som kanske är mest känd för sin galna roll i humorserien "It's Always Sunny in Philadelphia" passar enligt mig perfekt i rollen som den nervösa brorsan.
 
I trailern får vi se en kort sekvens där han flyr från Dry Bones, vilket för tankarna till hans dagar som spökjägare. Förhoppningsvis är hans roll större än bara en liten biroll, men det återstår att se.
 
983f58592b41213589b1cdec75ec59b1
 

5. Tona ner "humorn" en aning

 
Med det sagt vill jag så klart inte att "Super Mario Bros. Filmen" ska vara en allvarsam dramafilm, utan bör så klart innehålla en hel del skämt - men det beror på vilken nivå.
 
Minionerna, Illuminations kanske mest populära figurer, är inte precis kända för att bjuda på riktigt bra humor. "Skämten" tar sig aldrig särskilt mycket längre än till pruttskämt och löjliga röster. Den typen av komik har så klart sin plats och publik, men det hör ärligt talat inte hemma i en film om Super Mario.
 
Toad och de andra svampgubbarna brukar kunna vara ganska enerverande i spelen och kan absolut jämföras med minionerna, men förhoppningsvis har Nintendo satt ner foten när det gäller pruttskämt och andra obsceniteter.
 
Vad har du för förhoppningar om "Super Mario Bros. Filmen"?
| 29 oktober 2022 15:00 |