Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 augusti 2021 | 20:00

6 saker du vill veta om nya Marvel-serien "What If...?"

MovieZine medverkade på Marvels presskonferens inför premiären av deras senaste produktion "What If...?". Hur hänger den egentligen ihop med resten av MCU?
Efter att redan ha kört ut Marvel-serierna "WandaVision", "The Falcon and the Winter Soldier" och "Loki", så har den fjärde fasen av MCU fått en riktig rivstart - med mängder av händelser som kommer att spela stor roll även i de kommande långfilmerna.
 
Det har däremot rådit lite förvirring bland fansen kring huruvida sommarens premiär av "What If...?", en tecknad tv-serie med fristående avsnitt, hör till den fjärde fasen eller inte. Eller är det bara en kul grej som nu möjliggjorts av slutet på den första säsongen av "Loki"? 
 
Under presskonferensen inför seriens premiär, som MovieZine givetvis var med vid, klarnade däremot bilden avsevärt. "What If...?" är en officiell del av den fjärde fasen. Punkt. Även fast vi inte fick något officiellt bekräftande redan under presskonferensen, så verkar det inte helt otroligt att åtminstone något eller några av avsnitten kan komma att påverka både tv-serierna och filmerna i MCU vartefter.
 
Här nedan har vi samlat sex större frågor som diskuterades under presseventet, där allt från zombies, seriens roll i MCU, Captain Carter, The Watcher, och Chadwick Boseman kom på tal. 
 
 

1. Vad är ”What If…?” och vilken större roll kommer serien spela i MCU?

 
När det kom till de mer övergripande frågorna så vändes blickarna gång på gång mot Marvel-producenten Brad Winderbaum ("Black Widow"), i vanlig ordning är det kryptiska svar om vad som kommas skall inom MCU. Men enligt Winderbaum så kommer multiuniversumet och därför även ”What If…?” att spela en stor roll framöver:
 
- Det är en antologi-serie, med fristående berättelser. Precis som vi gör med filmerna och de andra tv-serierna, så skapar vi berättelser som kan stå för sig själva. Oavsett vilket avsnitt du väljer att se på ur ”What If…?”, så kommer du att få en komplett berättelse och upplevelse, med karaktärer som förhoppningsvis kommer att kännas både underhållande och känslomässigt fulländade. Men vi är också en del av Marvel, där allt kan hända, så man kan aldrig veta helt säkert… de kanske alla kommer att knytas ihop på något sätt. Vi får helt enkelt vänta och se.
 
- Det är inte heller någon slump att ”What If…?” blir den första serien att ta vid efter ”Loki” — och först när alla multiuniversum har exploderat ut åt varje möjlig riktning. Den här serien ger oss en chans att få utforska det. Jag antar att de flesta redan har listat ut att i den här nästa delen av MCU-sagan… så kommer multiuniversumet vara en kritisk del.
 

2. Kommer olika händelser ur ”What If…?” att bli en del av kommande Marvel-filmer också?

 
 
- Utan att gå in allt för mycket i detalj, så kan jag åtminstone säga att ”What If…?”, som projekt och som berättelse, är en del av MCU precis lika mycket som alla andra. Vi är invävda i samma material och det kommer att finnas många intressanta och potentiella trådar att spinna vidare på här, politiker-svarar producenten Brad Winderboum på den heta frågan.
 
Brad får därefter applåder och gratulationer från de andra medverkande från Marvel-gänget, för hur han lyckades att inte avslöja något... men samtidigt antyda att visst tusan lär det väl vara något ur "What If...?" som sedan letar sig in i någon av de kommande filmerna också.
 

3. Vem är The Watcher?

 
 
Skådespelaren Jeffrey Wright (”Westworld”) lånar ut sin röst till Marvel-karaktären The Watcher, vilket är den enda karaktär som kommer att inkluderas i varje avsnitt av ”What If…?” — som seriens berättare. Wright är den enda skådespelaren som närvarar vid presskonferensen och det ryktas givetvis att hans karaktär även kan komma att dyka upp i en live action-version vartefter (en fråga som givetvis även dyker upp under presskonferensen):
 
- Jag spelar The Watcher, som introducerades i Marvel Comics redan 1963 och är en riktigt dramatisk snubbe… med ganska omfattande och starka krafter. Han överser och bevakar på sätt och vis allt som händer i hela MCU, alla olika multiuniversum och sånt. Han är helt enkelt Marvels största fan… och behöver ibland även hålla tillbaka vissa frestelser kring att själv involvera sig i vad som händer. Men får samtidigt liv genom alla dessa karaktärer, berättelser och mytologin. Han tar in allt… och har troligtvis den största kabel-tv-räkningen du kan tänka dig. 
 
Skulle du vilja spela The Watcher i en live action-film inom MCU?
 
- Serien handlar om den här idén kring att ingenting är omöjligt, så det är en rimlig fråga att ställa. Jag antar att svaret är, öhm… ”What If…?”, haha.
 

4. Chadwick Boseman hyllas, sörjs och hedras

 
 
När Chadwick Bosemans "Guardians of the Galaxy"-avsnitt kommer på tal under presskonferensen, blir alla mer eller mindre tårögda under samtalets gång. Avsnittet har även visats för oss som deltog under eventet... så jag kan själv intyga att det utan tvekan är ett avsnitt som kommer att uppskattas av alla
 
Brian Andrews [regissören bakom alla avsnitt]: Det var fantastiskt att få arbeta med honom. Vi fick visserligen bara chansen att spendera en ganska liten tid med honom, eftersom våra avsnitt är så korta, i jämförelse med alla som hade förmånen att få arbeta med honom under produktionen av ”Black Panther” och ”Civil War”. Han var en av de allra första som skrev på och sade ”oh ja, jag kommer att ställa upp med min röst”. Vilket gjorde oss så peppade eftersom vi verkligen, verkligen, verkligen ville arbeta med Chadwick och älskade ”Black Panther”. Och vi älskade honom. 
 
- Samtidigt hade ingen av oss någon aning om vad han gick igenom privat under den här tiden. Han var bara så otroligt positiv och peppad över att få spela den här specifika versionen av T’Challa, eftersom den var så annorlunda. Det var ett sätt för honom att kunna spela en kung utan att behöva bära manteln… och allt vad det innebär. Han kunde vara lite mer skämtsam och komma med en annan ton till T’Challa, som han såg fram emot att få visa upp för publiken. Det var en ära att ha med honom och han gjorde ett fantastiskt jobb.
 
 
Även Jeffrey Wright stämmer in i hyllningarna:
 
- Den första gången jag träffade Chadwick var på en toalett under Comic-Con, haha. Han skulle precis presentera ”Black Panther” och jag var där med ”Westworld”. Vi hade en fin stund där han sade några snälla saker - och sedan fortsatte vi att springa på varandra lite här och där, under åren som gick. Vi skulle faktiskt ha gjort ”Ma Rainey’s Black Bottom” tillsammans, men tyvärr krockade det projektet med en annan film för min del i slutändan. Vilket gjorde det till en extra fin överraskning när jag fick reda på att vi åtminstone skulle få chansen att samexistera tillsammans i ett av ”What If…?”-avsnitten. 
 
- Faktumet att det här nu även råkar bli det sista uppträdandet vi får från honom, känns väldigt rörande och känslosamt. Det som slår mig mest är att det här är ett gäng berättelser om olika hjältar i udda situationer. Men det som vi alla nu har förstått är hur den mytiska kvalitén, som han hade förmågan att porträttera i sina prestationer, bleknar i jämförelse med vem han var i det verkliga livet. Någon som gjorde det yttersta i alla sina arbeten, med elegans, dignitet och kraft. Jag är verkligen så otroligt tacksam över att få dela en liten bit av hans tid på just det här projektet. 
 
Regissören Brian Andrews avslutar sedan med att förklara hur efterarbetet på Bosemans avsnitt kändes extra viktigt:
 
- Han var en hjälte, på riktigt. Efterarbetet på det här avsnittet, när vi satt och skulle välja ut musik och sånna här saker… så hade han redan gått bort. Så nu var det också en känsla av att ingenting fick gå fel, vi måste se till att allt når upp till en nivå som kunde hedra både T’Challa och Chadwick. Det kunde bli riktigt känslosamt ibland, för det betydde verkligen så mycket för oss alla. Minsta lilla beslut kändes extra viktigt - och jag känner själv att jag nästan blir rörd till tårar nu när jag pratar om det...
 

5. Marvel Zombies!

 
Large d445c04bc1805d57b9da6d78750c64c9 what 20if5
 
Japp, du har sett helt rätt i de trailers och posters som har dykt upp under marknadsföringen av serien. Vi kommer även att få ett Marvel Zombies-inspirerat avsnitt, en idé som väcktes som ett skämt men genast fick Marvel-chefen Kevin Feiges godkännade.
 
A.C. Bradley [manusförfattaren]: Jag kastade skämtsamt ut idén väldigt tidigt, typ; "tänk om vi gjorde ett Marvel Zombies-avsnitt, haha". Men både Brad och Kevin Feige överraskade oss genom att direkt säga "Ja! Alltså, ni måste göra Marvel Zombies!". Sedan var det bara riktigt roligt att få dyka ned i den grundförlagan! Av alla avsnitt är det nog detta som vi har snott mest saker rakt av ifrån, eftersom det är så himla bra.
 

6. Det blir mer av Captain Carter i andra säsongen av ”What If…?”

 
 
Det finns redan en andra säsong av "What If...?" beställd - och planen är att vi kommer att få återse en viss karaktär i varje ny potentiell säsong som serien får.
 
- Det var ganska tidigt under utvecklingen av serien, när vi började få in A.C.:s manus och såg över seriens möjliga framtid, som vi insåg att det fanns i alla fall en karaktär som växte fram och kändes viktigare. Inte viktigare än resten, men någon som The Watcher kände en starkare dragning till. Det är Captain Carter! Nu när vi har börjat utveckla den andra säsongen, så har vi bestämt att hon är den karaktär som vi kommer att återbesöka varje, avslöjar producenten Brad Winderbaum.
 
 
Det första avsnittet "Tänk om... Captain Carter var den första Avengern" finns nu tillgängligt hos Disney+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt nio avsnitt, med ett nytt släpp varje onsdag.
 

Läs också: "Hawkeye" har premiär i höst på Disney+

 
Har du hunnit ge "What If...?" en chans ännu? Kommentera gärna nedan! 
| 11 augusti 2021 20:00 |