Film

Skribent

MovieZine

7 mars 2022 | 17:30

5 Robert Pattinson-filmer du bör se efter ”The Batman”

Pattinson har levererat många minnesvärda prestationer under sin karriär hittills. Här är fem favoriter.
Matt Reeves superhjältefilm kunde inte ha kommit vid ett bättre tillfälle. I det filmvakuum som har varit under januari och februari har jag, och givetvis många andra, bara gått runt och väntat på den. ”The Batman”. Till och med inne i salongerna i väntan på att ”Döden på Nilen” eller ”Uncharted” skulle starta så kände jag mer anspänning inför att vi var ett par veckor ifrån en av de största premiärerna de senaste fem åren. Och som den levererade. Den var värd all väntan.
 
Och nu när fler har öppnat ögonen för den (före detta) utskrattade ”Twilight”-stjärnan så skulle jag vilja passa på att tipsa er om ett par filmer som vår kära Bruce Wayne har briljerat i under åren.
 

5. The Lost City of Z (2016)

 
 
”The Lost City of Z” är baserad på en bok från 2009 av David Grann och är skriven och regisserad av den underskattade James Gray (“Ad Astra”, “The Immigrant”).
 
Detta biografiska drama från 2016 handlar om ett äventyr och vi får följa den brittiske upptäcktsresanden Percy Fawcett, som försökte hitta den legendariska förlorade staden i Amazonas. Robert Pattinson spelar Fawcetts medupptäckare, Henry Costin, en reformerad alkoholist som är genuint passionerad och exalterad över att ha något att hoppas på och är nästan oigenkännlig i sin roll både med sitt skäggiga utseende och med sin inspirerande personlighet.
 
En mycket sevärd ”äventyrare” med ett magnifikt foto och starka insatser från Charlie Hunnam, Sienna Miller och givetvis Robert Pattinson. 
 

4. Harry Potter och den flammande bägaren (2005)

 
 
Självfallet måste Harry Potter representeras i någon form på den här listan. Och det är ju tur då att Pattinson spelar en karaktär i den fjärde filmen. Cedric Diggory. Han är Hogwarts mästare. Stilig, populär, atletisk. I teorin borde han irritera en med sin perfektion. Men Cedric är också snäll, klok och ädel. Till och med Harry Potter, som ser honom som en rival för både Cho Chang och som konkurrent i Triwizard Tournament, kan inte låta bli att gilla Diggory.
 
Pattinson dyker upp i sin första stora filmroll och klarar uppgiften med ett betyg klart över godkänt, att lyckas förkroppsliga denna hjälte med en lättsam charm. När han ger Harry ett tips på en ledtråd med ett varmt leende faller publiken lika hårt för honom som Moaning Myrtle. Regissören Mike Newell visste att han behövde en skådespelare som kunde förtjäna publikens tillgivenhet med en minimal mängd skärmtid så att det krossar våra hjärtan när han till slut mördas. Och Pattinsons framträdande gav Cedrics minne resonans genom resten av serien.
 

3. Good Time (2017)

 
 
I “Good Time“ spelar Robert Pattinson Constantine "Connie" Nikas, en bankrånare som kommer att göra allt i sin makt för att befria sin mentalt handikappade bror (spelad av en av regissörerna) från fängelset. I sin strävan att befria sin bror möter Connie New Yorks mörka och farliga undre värld. Pattinson är otroligt bra och njuter av den maniska energin som dominerar filmerna från bröderna Safdie ("Uncut Gems" är en annan kanonfilm).
 
Han är återigen nästan oigenkännlig både fysiskt och karaktärsmässigt, lokaliserar det bultande hjärtat i en skum karaktär och styr filmen mot dess tragiska, obönhörliga slut. “Good Time” innehåller Robert Pattinsons bästa skådespelarinsats hittills, det vill jag i varje fall påstå.
 

2. Tenet (2020)

 
 
I en roll som tar Pattinson närmare James Bond än någon annan, tar Christopher Nolan in oss i en värld som är obegriplig. ”Protagonisten” (John David Washington) och Neil (Pattinson), begår en kamp mot terrorism och ett krig som kan innebära slutet på världen som vi känner den, har de försetts med ett hemligt ord som skulle kunna lösa pusslet: Tenet.
 
Den krävs minst två-tre visningar för att någorlunda förstå handlingen. Många kritiserade den, och även om jag förstår kritiken som riktades mot Nolan och ”Tenet” så tycker jag ändå att den är ett mästerverk. Nolan fortsätter att bryta mark och skapa unika upplevelser för oss. Den är fantastiskt välgjord med fantastisk regi, galen musik från vår egen Ludwig Göransson och enastående action. Den var definitivt en av de bästa filmerna från 2020.
 
Den här filmen verkar dock vara ytterligare ett strategiskt drag för Pattinson, eftersom den visade upp hans förmåga att vara i en actionfilm och utan tvekan hjälpte honom att säkra rollen i ”The Batman”. 
 

1. The Lighthouse (2019)

 
 
Skräck/dramat från 2019 var trea på min lista över de bästa filmerna från just 2019 (endast slagen av ”Parasit” och ”Joker”). Handlingen följer fyrvaktarna Ephraim Winslow och Thomas Wake (spelade av Robert Pattinson respektive Willem Dafoe, som huvudsakligen är de enda skådespelarna i filmen) när de försöker behålla sitt förstånd medan de bor och verkar på en mystisk och ödslig ö i New England på 1890-talet. Kommer de att arbeta tillsammans eller vara varandras förstörelse?
 
Den här filmen har fantastiskt gripande och råa framträdanden av båda skådespelarna, men särskilt Pattinson som verkligen lyckades att omfamna karaktärens galenskap och paranoia. Robert Eggers är en av de absolut bästa skräckregissörerna idag och vi inväntar med spänning ”The Northman” som har premiär i april 2022.
 
Malte Solfors
| 7 mars 2022 17:30 |