Film

Skribent

MovieZine

6 december 2014 | 21:00

5 punkter att kryssa av för den perfekta "Assassin's Creed"-filmen

Spelfilmatiseringar är historiskt sett inte särskilt lyckade. "Assassin's Creed" har potential, om Ubisoft spelar sina kort rätt.
"Assassin’s Creed" har på gott och ont blivit en av de mest populära spelserierna på senare år. Gott, då vi fått massvis med timmar av underhållande lönnmördande. Ont, då berättelsen snabbt gått från intressant till huvudvärksframkallande. 

Vad som började med en ganska spännande tidsresande premiss har blivit till en salig röra av religiösa budskap, konspirationsteorier och en total avsaknad av konsekvens. Filmatiseringar av spel har historiskt sett inte haft någon vidare framgång på vita duken, och för att "Assassin’s Creed" ska få potential behöver Ubisoft ett par saker i åtanke. Christoffer Lundberg från IGN Sverige har listat fem av dem.

1) Bort med Animus
Sorry, Ubisoft. Det var ett intressant koncept och det funkade bra till en början, men nu är det bara rörigt. Avslutet för Desmonds resa var ovärdigt och styrker bara känslan att kombinationen av de olika tidsepokerna faktiskt inte fungerar. Att göra frekventa hopp fram och tillbaka för att följa två helt olika protagonister är det inte heller många regissörer klarar av, så satsa hellre helhjärtat på en grym lönnmördare och skippa nutidstjafset.

2) Gör storyn personlig
Det finns gott om filmer som mår bra av en skurk som vill ta över världen. Detta är inte en av dem. Precis som med Animus så är de övernaturliga elementen intressanta, men det går helt enkelt inte att knyta ihop säcken på ett bra sätt. "Assassin’s Creed: Unity", som bara släpptes för någon vecka sedan, minimerade dessa i förmån för ett mer närgånget narrativ om två älskare på olika sidor av samma konflikt. Det var knappast originellt men fungerade ypperligt, och det känns mer sammanhängande än att få se utspridda snuttar från en hel tidsepok, bara för att låta manuset proppa in så många historiska karaktärer som möjligt.

3) Behåll brödraskapet
I och med att åren har gått, så har det faktum att lönnmördarna är en del av ett brödraskap sakta sjunkit undan. "Assassin’s Creed 3" och "Black Flag" verkade inte bry sig om det faktum att det fanns regler och ett ideal att följa. Om det ska kännas som om lönnmördarna faktiskt har ett mål istället för att bara vara uppkläda psykopater så måste det reflekteras av dess närvaro i filmen.

4) Fokusera på visuellt distinkta actionscener
Ifall alla tidigare tips skulle ignoreras så är häftiga actionsekvenser ett säkert kort till fansens hjärtan. Här tror vi verkligen att filmen har potential då Ubisoft har släppt fantastiskt snyggt gjorda CGI-trailers för spelen i åratal. Ge parkour-sekvenserna samma ”wow”-känsla som när vi såg Spider-Man svinga sig genom New York för första gången. Gör fäktandet lika stilistiskt som Zack Snyders "300" och "Watchmen", så kommer vi gå ut från bion med ett leende på läpparna.

5) Våga vara originella
Styrkan i "Assassin’s Creed" som märke är att de tillåter serien att byta protagonister mellan spel när det inte finns något intressant kvar att berätta. Det är en väldigt bra approach, något som inte ska glömmas inför filmdebuten. Behåll huvan, den gömda lönnkniven och brödraskapet, men försök för guds skull inte återskapa Ezios eller Altairs liv. Brödraskapet har inga egentliga begränsningar för när och var de kan utspela sig, och att då försöka kondensera en 20 timmar lång berättelse till filmformatet är helt enkelt narrativt harakiri. En cameo är vi inte emot, men annars hoppas vi att manusförfattarna håller sig så långt ifrån de befintliga karaktärerna som de bara kan.

Michael Fassbender spelar huvudrollen i "Assassin's Creed" som beräknas komma under 2016. Justin Kurzel regisserar. Vad hoppas ni få se i filmen? Kommentera nedan.

Christoffer Lundberg
| 6 december 2014 21:00 |